Intervju med Ulf Taavola

2005-06-01

Nye headcoachen Ulf Taavola har gjort sin första månad i SSK, han hoppas få klart med ny bostad vilken dag som helst och rör sig allt mer hemtamt i Södertälje. "Jag har fått ett mycket gott intryck av klubben och spelarna".

- Ja, Stefan Nyman har visat runt och det är ju en riktigt vacker stad, kuperad med mycket grönt.
Känner du dig som SSK-are nu?
- Ja, definitivt. Jag har fått ett mycket gott intryck av klubben och spelarna.
Är det något särskilt som du noterat?
- Att det verkar finnas en bra harmoni i truppen. Spelarna sprider en positiv energi och de är väldigt seriösa. Jag har suttit en timme med var och en för att lära känna dem och gå igenom både den fysiska statusen och förväntningarna inför säsongen.
Förr sa man att SSK var sämre tränat än andra lag. Hur är det nu?
- Vi ligger på en väldigt hög nivå. Spelarna tränar ruskigt hårt. Jag vet att det finns föreningar som gärna påstår att de tränar hårdast i landet och då får de väl tro det. Men jag vet var vi ligger.
Är det någon skillnad i träningsupplägget mot tidigare säsonger?
- Styrkemässigt ligger vi fantastiskt bra till. Där har vi ju Inge Johansson som är en styrketränare av världsklass. Han är fenomenal på att hitta hockeymusklerna och metoder att träna dem. Därför betonar vi nu konditionsträningen ännu hårdare. Skivstång på förmiddagarna, hjärta-lungor efter lunch.
Vad säger du om att SSK har sju-åtta unga spelare, födda –84 och senare, som allihop kan vara ordinarie redan i höst?
- Att SSK:s juniorsatsning burit frukt. Visst är det härligt med de unga spelarna och jag tror att vi har en bra mix av ungt och gammalt i laget. Men kom ihåg att det är ett stort steg att bli en etablerad elitseriespelare. Elitserien är brutal och det krävs mycket erfarenhet för att klara sig bra. Det gäller att vara ödmjuk.
Är du bra på att utveckla unga spelare?
- Inte bara de unga, hoppas jag. Utan även att få doldisarna att växa, att inte glömma bort någon, att ge konstruktiv kritik. Jag har en bra verktygslåda och kan ge spelarna verktygen. Men det är de som måste använda dem på rätt sätt.
Håller du med dem som säger att SSK saknar ett eget konstruktivt spel?
- Jag vet inte, jag vet bara vad jag själv vill åstadkomma. Och då är min bestämda åsikt att man måste ha ett eget spel för att vinna något stort. Jag kommer att vara mycket tydlig, varje spelare ska veta vad han ska göra. Men samtidigt måste man tillåta mönsterbrytare och där har vi ju flera som har goda förutsättningar. Det gäller bara att välja rätt tillfälle.
När börjar du gnugga in nyheterna?
- Jag och Stefan har redan berättat för spelarna hur vi vill ha det. Men det är ju först när vi går på is 1 augusti som vi kan börja träna detta på allvar.
Kommer publiken att se ett nytt SSK i höst?
- Vi ska fortsätta att vara ett lag präglat av hårt arbete och stort hjärta. Men några nya idéer i spelet ska väl förhoppningsvis synas.

LARS BJÖRKVALL
Presschef SSK