Intervju med nya VD:n för SSK Arena AB

2006-04-10

I dag får hockeyn i Södertälje sin första verkställande direktör. Leif Lindgren, 43, tillträder posten som vd för SSK Arena AB som äger och driver AXA Sports Center. Samtidigt ska Leif vara ekonomiansvarig i SSK.

En vd i en sportklubb. Hur går det ihop?
- Elithockeyn har blivit så stor att det inte räcker med en ideell förening för att klara av alla nya krav. Den delen av verksamheten måste skötas mer och mer som ett företag.

Och det är därför SSK Arena AB har bildats?
- Just det. Ett aktiebolag är en förutsättning för att vi ska kunna bedriva en framgångsrik affärsverksamhet runt elithockeyn där målet är att skapa ekonomisk stabilitet för Sportklubben, för både elitens och breddverksamhetens skull.

Till det behövs alltså en affärsman.Känner du dig som en sådan?
- Ja, det måste jag göra. Även i rollen som ekonomiansvarig för SSK måste jag se till att det är ordning på pengarna och att vi inte gör något som vi inte har råd med. Även om hjärtat säger ”köp spelare” så måste det alltid finnas en god ekonomi i grunden.

Men ett bra lag är väl förutsättningen för en god ekonomi?
- Visst är det sportsliga avgörande och hur Mats Hallin, tränarna och spelarna sköter den delen lägger jag mig inte i. Men alla beslut om investeringar måste fattas på en affärsmässig grund, det måste finnas en balans. Och glöm inte att AXA Sports Center är så mycket mer än hockey. Restauranger, konferenser, konserter. Där kan vi också tjäna pengar.

Är en eventarena av det här slaget en god affärsidé?
- Absolut. Det har ju visat sig på andra håll. Och i det jobb som jag haft fram till nu, som chef för handelsverksamheten på Telge Kraft, har jag ofta mött ett behov av just den sorts mötesplats som vi är på väg att fullborda. I dag finns inte det utbudet i Södertälje på ett samlat sätt.

Kan vi verkligen konkurrera med Globen och Älvsjömässan?
- Det är jag övertygad om. Inom vissa av deras segment kan vi erbjuda en mer personlig och familjär atmosfär. Och vi är inte så stora och dyra som anläggningarna i Stockholm. Även i Sörmland finns det ett stort behov som vi kan fylla vartefter. Vi jobbar på att människor utanför Södertälje lättare ska kunna konsumera underhållning hos oss.

Inte omedelbart alltså?
- Nej, dels blir ju inte AXA Sports Center helt klar förrän till årsskiftet och dels krävs en tredje isyta för att vi ska kunna utnyttja alla möjligheter, hela kapaciteten, utan att ungdomshockeyn drabbas. Dessutom skulle basketen och innebandyn få en naturlig hemvist om vi byggde en bollhall ovanpå en ny ishall. Ritningar finns.

Ett centrum för idrott och bollsporter – men det inkluderar väl fotbollen?
- Javisst, och där vill jag se ett utökat samarbete. Vi har allt att vinna på att samarbeta i stället för att konkurrera.

Det har ju spekulerats i ett gemensamt namn.
Kan du säga något om det?

- Nej, jag vet inte mer än vad jag läst i tidningarna. Men för min del får man gärna inkludera fotbollsarenan i AXA Sports Center.

Vad betyder det att din chef i Telgekoncernen, Kjell Hasslert, är ordförande i fotbollens arenabolag?
- Att jag vet hur han resonerar. Och jag vet att han är person som lyssnar på rationella argument.

Hur ser du på arbetsuppgifterna du kommer till? Det måste vara stor skillnad mot Telge Kraft?
- När jag kom dit 1997 var vi tre personer, nu är det 32. Då var det ett organiserat kaos där alla gick på vilja och där vi växte snabbt. Jag ser faktiskt många paralleller till SSK som också är en viljestark organisation som växer snabbt. Kan vi skapa bättre strukturer, organisera oss bättre och göra tydliga prioriteringar kan vi bli mycket effektivare.

Hur kommer ditt samarbete med SSK:s klubbdirektör Jan Buckhöj att fungera? Är det risk för maktkamp?
- Nej, inte det minsta. Han sköter marknadsfrågorna, jag ekonomin, grovt förenklat. Vi kommer inte att trampa varandra på tårna. Och om vi har olika uppfattningar ibland är det bara bra.

Du gick vårdlinjen, blev undersköterska på sjukhuset, började läsa nationalekonomi och jobbade i sju år med räntehandel på Svensk Exportkredit. Och nu hockey – hur hänger det ihop?
- Sju år med bara siffror var svårt, det slet i mig. Jag tycker om människor och gillar att göra dem glada, känna lite av den tacksamhet som man fick från patienterna. Med AXA Sports Center känns det som om jag är på väg att förena mina olika behov. Siffror och människor – där någonstans finns jag.

LARS BJÖRKVALL

Namn: Leif Lindgren
Ålder: 43
Aktuell: Ny vd för SSK Arena AB
Karriär: Vårdlinjen, undersköterska, pluggade nationalekonomi, Svensk Exportkredit (1990-97), Telge Kraft (1997-2005).
Familj: Sambo Lisa och barnen Johan, 18, och Sofia, 15.
Bor: Mariekäll ”men letar hus i Östertälje”.
Fritidsintressen: Segling (har en Omega 34) och barnens idrottande (innebandy).
Idrottsmeriter: Pojk- och juniorhockey i SSK (spelade med bl a Conny Jansson), hockey- och innebandytränare, ledare i Södertälje Rockets.
Roligaste hockeyminnet: SM-guldet 1985 när jag satt tillsammans med en patient på intensiven och såg avgörande matchen mot Djurgården på TV. Näst bästa minnet är när mina 67-or (med bl a Peter Larsson och Per Stümer) gick till final i S:t Erikscupen.
Bästa SSK-are genom tiderna: Anders Eldebrink förstås. Men även ”Stisse” Johansson, Kjell-Arne Wikström och min dåvarande granne i Enhörna, Mats Waltin.Till arenasidan