Tre skador, tre besked

2008-12-18

Den tidigare skadade duon Daniel Josefsson och Jörgen Bemström fick ju sällskap av en tredje lagkamrat när Stefan Pettersson vred till knät i en sargduell strax innan uppehållet. Hur är läget med dessa tre? Vi tog en koll med läkare Waldebäck.

För den som inte vet så är Björn Waldebäck även läkare i Tre Kronor, men den här turneringen håller han sig hemma. Som ersättare har han istället skickat ner Peter Konradsson.

Tjena Björn, jag tänkte bara ta en snabb lägeskoll om trio med bumba..eller snarare trio med skada. Hur ser det ut?
Om vi börjar med Stefan Pettersson så ser det bra ut tycker jag. Vi måste bara vänta in ett specialskydd, som ska komma när som helst. Vi testade ett skydd tidigare, som också var lite specialanpassat, men det funkade inte tillfredsställande så nu väntar vi på det nya skyddet som bör komma när som helst, sen är det bara att gå på och köra.

Var ledbandet inte av, utan bara uttänjt?
Ja, det blev ordentligt uttänjt, men inte avslitet.

Själva situationen såg inte så farlig ut.
Nej, men det räcker att man fastnar till lite. Pettersson har dessutom ganska långa ben och när man fastnar så blir det hävarm och moment. Han hade även en likadan skada på andra knät i HV.

Jag och Bemström hade ett bra snack igår och vi är uppe i 6-7 veckor nu och det är där som det ska börja läka ordentligt och han går i stort sett i fullvärdig träning nu. Det är några enstaka kampmoment kvar. Sen finns det alltid en risk att slå upp det, men samtidigt måste man våga att gå in ytterligare.

Vad gäller Josefsson så har jag inte själv kollat med honom nu, men jag har fått andrahandsuppgifter om att det går enligt schema, så det känns bra.
Sen exakt i vilken fas han är, hur mycket moment han kan delta i och så vidare, det kan jag inte svara på just nu. Men han är med och kör nu i alla fall.

Det har ju varit väldigt segdragna skador på inte minst Josefsson och Bemström..
Ja, Josefsson åkte ju en sån där klassisk hockeyskada med en s k idrottsmans-ljumske. Det är en väldigt ovanlig skada och vi är glada att han upplevde det så bra efter operationen.
Jörgen har problem med magmuskel och det vet vi att det kan ta en månad eller det kan ta ett halvår.
Då är det lättare med en sån skada som Pettersson har där det är ett ledband och man vet att det handlar nästan alltid om ungefär tre veckor. Sen ska han bara känna sig någorlunda stabil i skyddet och sen är det bara att behålla skyddet säsongen ut och köra på.

Spelarna verkar vara så smått på gång i alla fall, vilket låter lovande. Nu kom ju dessutom ett speluppehåll.
Ja, det kom ju väldigt lämpligt för dom här tre killarna åtminstone. Det ska bli spännande att se vilken match dom kan vara tillbaka till, men det går åt rätt håll för allihop och det är ingen som står och stampar så att säga, som ju är mycket värre. Om dom sedan är aktuella för spel direkt efter uppehållet eller några matcher in i januari..det kan vi väl inte säga exakt nu, men det ser inte ut att vara längre för någon egentligen..om vi har tur.

Det känns som om frågetecknet främst är för Jörgen kanske?
Ja, så kan det vara. Sen kan ju Josefsson få känningar när han går för fullt, det finns ju en liten risk för det. Det är ju ändå stor skillnad att gå från träning till fullt matchspel med tre, fyra matcher i veckan, det får man inte glömma bort.

Det måste vara svårt att backa och köra framåt samtidigt. Att försöka hålla tillbaka och inte gå fram för fort i rehaben?
Ja, det blir ju mentalt jobbigt att få känning och vara tillbaka på rutan noll. I Bemströms fall skulle det ju t ex vara enormt jobbigt för honom. Därför gäller det att ha noggrannheten att ha flera bra träningar innan man kan testa på en match. Dom där dagarna spelar ju ändå väldigt liten roll i slutändan om man skulle råka slå upp det. Då kan det istället bli en lång rehab och kännas bortkastat.

Då håller vi tummarna för att allt flyter på som det ska och att dom är tillbaka snart igen.
Tack för lägesrapporten!

Tack själv.

Tommy Nordin