Ordförande Peter Onstrand: " Vi ska tävla om SHL varje år!"
Publicerad: 2024-04-25
Ordförande Peter Onstrand ger sin syn på säsongen 23/24.

Samtidigt som en ny säsong är i uppstartsfasen ska säsongen 23/24 analyseras och utvärderas. Det är ett intensivt arbete som pågår och styrelseordförande Peter Onstrand ger sin syn på saken. Hur mår föreningen just nu?

I grunden mår föreningen bra. Rent sportsligt så slutförde herrarna en grundserie som med en andraplats innebär den bästa placeringen dom senaste 10 åren. Vi hade också ett publiksnitt på hela 3906 personer per match, något som vi inte har sett sedan vi var i SHL senast, det bästa publiksnittet på 13 år. Det gäller att inte tappa det perspektivet, samtidigt som vi givetvis är besvikna att säsongen slutade redan i kvartsfinalen. Damerna tog sig hela vägen fram till sista runden i kvalet till SDHL där tyvärr HV71 blev för tufft. Både J18, J20 och damjuniorerna gick vidare i sina respektive slutspel. Ekonomiskt är läget dock tuffare. Efterdyningarna på såväl alla säkerhetskrav relaterade till den förhöjda terrornivån samt efterdyningarna på stöket i vår arena när vi hade våra kollegor från Stockholm på besök skapade merkostnader på närmare ett par miljoner kronor totalt. Tillsammans med en minskad SHL-peng (maxtaket för HockeyAllsvenskans ersättning från SHL slog till) för våra spelare som gick vidare till SHL och även en intäktsmässig besvikelse i slutspelet där vi bara fick två matcher mot Karlskoga en måndag/onsdag före lön så ser det ut som att vi troligtvis hamnar med ett underskott på året.

Vad tar du med dig framåt från säsongen som passerat?

Många positiva stunder från matcherna i grundserien där vi stundtals spelade vägvinnande och vann många matcher. Vi kom dessutom trots allt tvåa i grundserien. Det var starkt! Förutom den tråkiga förlusten redan i kvartsfinalen så är annars det mest smärtsamma minnet slutförandet av matchen mot DIF inför tomma läktare! Det får aldrig ske igen!

Du tog över stafettpinnen som ordförande efter en säsong där vi tvingades kvala för vår HockeyAllsvenska överlevnad, hur har satsningen mot att ta kliv uppåt och framåt sett ut under dina två år som ordförande?  

Efter det att vi varit i negativt kval mot Troja för några säsonger sedan så har vi under dom senaste åren satsat hårdare på att utveckla och bygga upp vår ekonomi parallellt med att vi ökat insatsen till sporten. Vi ser inte minst att på herrsidan krävs det helt andra nivåer för att konkurrera med dom lag som kommer ner till vår liga från SHL. Vi kommer aldrig att ha samma ekonomiska förutsättningar som dom, men genom att åtminstone skapa dom bästa förutsättningar vi själva kan (sportsligt/ekonomiskt) så ska vi kunna vara med att utmana. Vi ska tävla om SHL varje år!

En andraplats i grundserien för herrarna och SDHL-kval för damerna, hur lyder målsättningen inför nästa säsong?

När det gäller målsättningar så kommer givetvis lagen att sätta sina målsättningar tillsammans i gruppen innan säsongen startar. Men självklart är vårt mål att vara med och tävla i toppen även i år, dessutom med målet att verkligen vara som bäst när det verkligen gäller!

En anrik förening som SSK kommer med en hög kravbild, vad kommer krävas för att vi ska kunna ta nästa kliv?

Givetvis måste vi bygga en organisatorisk grund som håller för dom sportsliga satsningar vi måste göra för att kunna tävla med dom bästa. Något som inte alltid är lätt då vi hela tiden måste balansera kortsiktiga målsättningar mot dom långsiktiga, en ekonomisk realitet för alla lag i HockeyAllsvenskan. Men i grunden finns det inga genvägar, vi måste få fler som vill gå på våra matcher och spendera pengar i vår arena samtidigt som vi fortsatt behöver utvecklas som partner till företagen som vill synas tillsammans med oss. Totalt sett mer pengar in är det som ger konkurrenskraft över tid.

Som vanligt har vi ett otroligt stöd från SSK:arna och på bara en vecka har vi 300 sålda säsongskort, vad betyder det för oss att man säkrar sitt säsongskort tidigt?

Fantastiskt kul! Jag är inte säker på att alla ser den direkt kopplingen från den tidiga säsongskortsförsäljningen och möjligheterna för Emil att tidigt kunna konkurrera om spelare på marknaden. Men den är superviktigt!

Till hösten är det hundra år sedan SSK spelade sin första ishockeymatch, kan vi vänta oss något extra i och med jubileumsåret?

Ja det stämmer, vi har ju ett speciellt år säsongen som kommer. I vinter är det hundra år sedan SSK spelade sin första match i ishockey. Seger givetvis! Vi ser fram emot att uppmärksamma det under året och förhoppningsvis kan vi kanske bjuda på någon extra överraskning...

VAR MED PÅ RESAN 24/25!

Köp ditt säsongskort här.