KRÖNIKA: Fler hockeyfester – fler välsignelser i Templet, tack!

23 november 2017 19:33

Mot Templet. Buss 760 ut till Scaniarinken. Jag och mina två klasskompisar får springa sista biten för att hinna med. Vi kommer direkt från skolan.


Minnet sviker. Jag minns inte riktigt varför det var just vi tre och inte heller om vi åt på stan innan, käkade korv i hallen eller bara levde på hockeyruset. För så mycket mer än så fanns inte att förtära i Scaniarinken på den tiden.

Ombord råder en spänd förväntan. Skrålande tonåringar längst bak, skrockande farbröder i 80-åldern längst fram. De flesta iklädda blågulrandiga halsdukar. Någon med marinblå matchtröja, med emblemet – med krans och kringlor på ärmarna. Storslaget.

Ramsor och klapp längst bak. Anekdoter från förr längst fram.

Väl framme vid Scaniarinken rusar vi mot biljettluckorna. På vägen tvingas vi väja för mysko män med kartongbitar i händerna. Biljetter säljes. Biljetter köpes.

Sittplats är slut. Lapp på luckan i biljettkurarna. Men ståplats finns kvar – och det är vad vi är ute efter.

Nervöst ställer vi oss längst bak och försöker spekulera och räkna hur många biljetter som finns kvar och hur många personer som står före. Någon har hört ett rykte om att det bara finns 150 biljetter kvar. Vad vi gör under tiden i kön har jag inte heller någon aning om. Minnet sviker. Kanske kollar vi klasskompisens senaste version av serietabellen som han programmerat på miniräknaren. Vem behövde swehockeys onlinestatistik när man hade en TI82 och lite grunder i Basicprogrammering.

Framme vid luckan. Biljetterna är våra och vi rusar överlyckliga in i arenan och tränger oss upp på ståplats som är fylld till bredden – redan 45 minuter före nedsläpp. Snart fylls det även på med både underlägg och människor på de hårda träsitsarna på sittplatssektionerna. Plötsligt är kl 19.00, nedsläpp och det blir fullt röj. Vi skriker sjunger och hoppar. I pausen är det ingen idé att gå ut. Det är för trångt och det finns i princip inget annat att göra än att gå på toa. Vi kollar puckkastningen i stället. OHHHH… den var nära…

Matchen då. Linkan spikar igen och Dahla och Bjur, Bjur Bjur har lekstuga med Brynäs. SSK vinner och är klara för elitserien. Två av tre är frälsta hockeysupportar för livet.

En vunnen match. Många nyvunna supportrar. Och en hel del framtida säsongskortsköpare. Hockeyupplevelser utöver det vanliga skapar nya supportrar.

Vi vet alla säkert vilken match, vilken upplevelse som gjorde att just vi blev fast. För att nå framgång måste vi bli fler. Och för att vi ska bli fler måste vi tillsammans – klubben, laget och publiken – oftare skapa hockeyupplevelser utöver det vanliga. Hockeyfester att minnas. Och vi måste få med fler till Templet för att frälsa dem med hockeyupplevelser.

Visst kräver delar av dagens kräsna hockeypublik bekväma sittplatser, fina storbildsskärmar, ett proffsigt arrangemang och möjlighet till förtäring av mat och dryck – både innan och under match.

Men det är hockeyupplevelsen som skapar intresset, tvingar på en kallet att fortsätta gå och heja på laget. Laget som en tagit till sitt hjärta och som kommer att följa en resten av livet – och ge en både glädje och sorg.

Inte heller sällan går det i arv till nästa generation. Många av er som läser detta har säkert fått SSK med i modersmjölken.

Men den modersmjölken har någon gång välsignats. Blixtåkarnas drabbningar på månskensrinken på 50-talet, SM-guldet 1985 eller kvalmatcherna mot Brynäs 1996. Denna modersmjölk har någon gång spetsats med vigvatten under en riktig tokhockeyupplevelse.

Slutsignalen går. Sittunderlagen flyger all världens väg och publiken börjar klättra över sargen för att hylla hjältarna. Själv har jag inte tid att fira. Måste springa till bussen för att hinna med sista tåget till Gnesta, där pappa väntar med bilen, 22.15. Nästa säsong ska jag skrika på ståplats igen. Jag ska gå på varje match, tänker jag. Många matcher har det blivit sedan dess. Sedan den gången då jag var i Templet första gången – och blev frälst.

Låt oss frälsa fler.

Låt oss skapa nya SSK-are.

Låt oss få Templet att gunga – igen!

Fredrik Gustavell

SE ÄVEN: SSK knep poäng mot Modo efter dramatisk vändning

SSK-TV: Johansson om målen, speltiden och publiken

SSK-TV: Höjdpunkter - kolla in upphämtningen mot Modo här!

BLACK FRIDAY - AW I TEMPLET:

Löning, fredag och AW i Templet. Här kommer ett erbjudande du inte får missa!
SSK tar emot Vita Hästen på fredag 24/11. Då kör vi Black friday med 30 % rabatt på alla biljetter. Dessutom är det äntligen dags för AW i Rinkside med tacobuffe (119 kr inkl dryck) och trubadur.

Ta med alla du känner på AW och hockeyfest i Scaniarinken. Boka biljett på Ticketmaster.se - rabatten gäller även i förköp!

Säkra din plats i Templet - boka biljett online till SSK-Vita Hästen här!

Missa inga nyheter - ladda ner SSK:s officiella app!
  • Ladda ner SSK-appen till din Iphone här.
  • Ladda ner SSK-appen till din androidtelefon här

Häng med i SSK-snacket - följ SSK på sociala medier!

Säkra din plats i Templet - boka biljett till SSK-Vita Hästen här!