SSK tappade i tredje – tung förlust i derbyt: "Får inte in puckarna"

29 september 2017 20:39

Bra stämning på läktaren och högt tempo på isen. SSK gjorde återigen en spelmässigt bra match – men effektiviteten fanns inte där. I stället vände AIK i tredje och tog hem segern i derbyt.


Matchen inleddes med ett mäktigt TIFO och bra stämning på läktarna. Något som även verkade smitta av sig på spelarna. Båda lagen satte upp högsta tempo från början och spelet böljade fram och tillbaka. Första farliga läget fick Marcus Bohman i sjätte minuten efter fint förarbete av Henrik Nyberg. Men Erik Källgren i AIK-målet räddade.

I nionde minuten fick dock Källgren kapitulera när SSK kontrade kvickt. Måns Lindbäck passade fram Jonas Liwing som följt med upp i anfallet. Liwings närskott fastnade dock på Källgren men Hampus Olsson var alert på returen och tryckte in 1-0.

SSK tog över mer och mer av spelet desto längre perioden ledde och skakade även fram flera powerplay. Och när Jesper Frödén och Emil Lundberg åkte ut med 18 sekunders mellanrum fick dessutom SSK ett gyllene läge att utöka ledningen. Men för mycket slarv och lågt pucktempo gjorde att man inte kunde utnyttja läget.

– Vad ska man säga. Det är för dåligt. Vi måste få in puckarna där, säger Victor Andersson som tillsammans med Stefan Gråhns fick mycket speltid både i powerplay och boxplay.

I periodens sista minut inträffade matchens märkligaste situation. SSK låg på i powerplay och trodde att man fick in pucken. SSK-spelarna jublade och trodde att det var mål och samlades i hörnet för att fira. Det var bara en sak som saknades: Domaren hade inte ens blåst – och AIK-spelarna kontrade. Friläget slutade dock med skott utanför.

Efter slutsignal videogranskades målsituationen och det visade sig att pucken var några millimeter från att vara över hela linjen.

SSK inledde den andra perioden i fem mot fyra. Dock utan utdelning. Farligaste läget fick Nicklas Grossmann som drog till med full kraft på en stående puck. Skottet touchade Erik Källgrens mask och gick över.

SSK fortsatte därefter snurra bra i anfallszon och bland annat vaskade Weigel fram ett läge för Liwing som dock räddades av Källgren. Några minuter senare spelade Stefan Gråhns fram Victor Andersson som kom helt ren med AIK-målvakten. Inte heller Andersson lyckades dock överlista Källgren.

Efter halva perioden visades Grossman ut efter att ha stoppat ett friläge. SSK-spelarna fick det svettigt i boxplay men täckte skott föredömligt och Sörensen räddade stabilt de skott som gick igenom.

Därefter tog SSK över initiativet igen och vaskade fram ännu ett fem mot tre-läge sedan AIK först varit sex man på isen och sedan Albin Johansson klumpigt hakat Christopher Bengtsson. Inte heller denna gång lyckades SSK få in pucken och AIK redde ut situationen.

I slutminuterna av perioden lyfte AIK upp spelet och skapade press. Man var dessutom nära att kvittera när pucken dansade över målgården efter att Sörensen hamnat ur position i förstaläget. I stället för med AIK-mål slutade dock sekvensen slutade med ännu en AIK-utvisning efter att Max Lindholm tappat humöret och crosscheckat Stefan Johansson.

SSK och Christopher Bengtsson får ett gyllene läge att utöka ledningen efter bra spel i powerplay i början av tredje. Källgren lyckas dock rädda. 2-0 hade sett till spelövertaget varit fullt rättvist men i stället skulle AIK kvittera. Eric Castonguay fick läget efter en bjudning på blå och gjorde inga misstag när han fintade ner Sörensen och lyfte in pucken.

SSK fortsatte dock och ligga på och jaga ett ledningsmål och vara även ytterst nära flera gånger om. Bland annat hade Victor Andersson ett bra läge. Men effektiviteten fanns inte där i kväll heller och i stället för att förvalta spelövertaget kontrade AIK in 1-2 med fem minuter kvar av perioden.

SSK fortsatte jaga och tog ut Sörensen med två minuter kvar av matchen men var aldrig riktigt nära att kvittera.

– Visst vi har mycket av spelet men vi måste göra mål, summerar en besviken Victor Andersson matchen.

Matchfakta:

SSK-AIK: 2-1 (1-0, 0-0 1-2)

Målskyttar: 1-0 Hampus Olsson (Liwing, Lindbäck), 1-1 Castonguay, 2-1 Jens Jakobs (Norin, Frödén

Skottstatistik: 26-27

Utvisningsminuter: 6-12

Publiksiffra: 3 347

Missa inga nyheter - ladda ner SSK:s officiella app!

  • Ladda ner SSK-appen till din Iphone här.
  • Ladda ner SSK-appen till din androidtelefon här

Häng med i SSK-snacket - följ SSK på sociala medier!