Förlust mot storfavoriten i premiären: ”Gjorde inte jobbet fullt ut”

20 september 2017 21:38

Det var en svår uppgift på förhand. Och bortamötet mot Leksand slutade också med förlust. Chans till revansch på lördag när Tingsryd står för motståndet i hemmapremiären i Scaniarinken.


Experterna är eniga. Leksand kommer vinna hockeyallsvenskan 2017/2018. Dalalaget som åkte ur SHL förra året har fått behålla stora delar av laget och är skyhöga favoriter inför säsongen.

Det var också hemmalaget som tog kommandot direkt i inledningen av matchen och hade det mesta av puckinnehavet i första perioden. SSK fokuserade på att hålla ihop laget, ligga på rätt sida och satsa på kontringar. Ett till en början lyckat recept även om laget hade svårt att skapa några riktigt farliga lägen i spelvändningarna.

SSK började så småningom äta sig in i matchen och fick några längre anfall i mitten av perioden, framförallt genom kedjan med Bengtsson, Carlsson och Olsson. Men efter en misslyckad stöt av en back på offensiv blå fick plötsligt Leksand en kontringschans och kom tre mot en med David Åslin med pucken. Åslin passade dock inte utan åkte hela vägen in framför Sahlin och lyfte kyligt upp pucken i nättaket.

Efter ledningsmålet tog Leksand över taktpinnen igen och ägde spelet större delen av perioden.

SSK-backen Jacob Spångberg fick dessutom gå av i inledning efter en skadekänning.

SSK jämnade ut spelet

I andra perioden jämnade SSK ut spelet och tog långa stunder över matchen. Bland annat hade man 7-0 i skott och vaskade även fram två powerplay. Men när Nicklas Grossmann och Anton Karlsson visats ut efter en mindre brottningsmatch blev det spel 4 mot 4. De extra isytorna utnyttjade Leksands stjärnvärvning från AHL Alex Friesen på bästa sätt när han rundade Sebastian Owuya längs sargen, tog sig in framför mål och kyligt rundade Sahlin med en lång dragning och skickade in 2-0.

Bara minuten senare kom även 3-0 efter att Leksand fått chansen i powerplay. Olle Alsing sköt en smygare från blå som Isac Skedung styrde in bakom en chanslös Sahlin.

– Vi kommer lindrigt undan i första perioden. I andra kommer vi in i matchen. Sedan får de två snabba mål och där ligger vi egentligen rätt men blir ändå slagna i andrasituationen. Förklaringen i dag är att vi inte är konsekventa i detaljerna. Vi gör inte jobbet fullt ut, säger Mats Waltin till Cmore.

Jätteräddning av Sahlin

Tredje perioden började med en jätteräddning av duktige Alexander Sahlin i SSK-målet. Leksand kom två mot en och Mattias Ritola fick sätta måljublet i halsen efter en högklassisk sidledsförflyttning.

SSK öppnade annars tredje perioden starkt, skapade tryck och vaskade fram ett powerplay efter att Stefan Johansson trippats i anfallszon. Kort därpå förvandlades powerplayet även till spel fem mot tre när Anton Karlsson drog av hjälmen av en SSK-back. SSK slarvade dock ordentligt i passningspelet och lyckades inte skapade några farliga lägen.

Men SSK fortsatte trumma på och reduceringen skulle komma. I tolfte minuten slog Victor Andersson en riktig smörpass från sarghörnet upp till Nicklas Heinerö i mitten, som i sin tur serverade back Marcus Bohman som smugit med upp på högerkanten. Bohman tog kyligt några skär inåt mitten och kunde enkelt lyfta in en backhand bakom Tex Williamsson i Leksandsmålet.

Men närmare än så kom inte. Waltin plockade ut Sahlin med två minuter kvar och SSK skapade tryck i spel sex mot fem. Leksand lyckades dock freda sig och vann sin hemmapremiär med 3-1.

Hemmapremiär i Scaniarinken på lördag

På lördag är det dags för hemmapremiär i Scaniarinken när Tingsryd kommer på besök. Och Mats Waltin är övertygad om att det finns mer att hämta ur laget då.

– Vi kan flytta fram positionerna. Vi besitter en högre skicklighet i gruppen än förra året och en bra träningsvilja. Det finns en energi i gruppen som är otroligt viktig och ett fantastiskt driv. Alla vill framåt och har en hög ambition. Sedan får vi putsa på detaljerna då kan det bli riktigt bra.

Säkra din plats i hemmapremiären - köp biljett i förköp här!

Missa inga nyheter - ladda ner SSK:s officiella app!

  • Ladda ner SSK-appen till din Iphone här.
  • Ladda ner SSK-appen till din androidtelefon här

Häng med i SSK-snacket - följ SSK på sociala medier!

Säkra din plats i Scaniarinken - boka ditt säsongskort här!