Victoria vs Sverige och SSK

14 mars 2017 15:16

Det har gått lite drygt 90 år sedan Sverige fick besök av en kanadensisk ishockeyklubb för första gången. Man spelade matcher såväl mot ett svenskt landslag som mot SSK och ett par till svenska klubbar.


Victorias lag: S. C. Holland, Dave Campbell, Bob Bell, Joe Lamb, Ron Beaudry, Wes King, Torry Shibley, Earle Robinson, Teddy Bowles och Frank Carlin.

På bilden: Jompa Nilsson och Calle Abrahamsson försöker överlista Ron Beaudry i Victoriamålet.
SSK vs Victoria, på Stadion och i Södertälje Den 13 februari var det dags för SSK att få sig en lektion på Stockholm Stadion och nog vann kanadensarna matchen men ”bara” med 6-0. Två dagar senare var det dags att slå publikrekord för en hockeymatch i Södertälje. 1420 åskådare hade samlats på Idrottsparken och matchen i sig fick ett enormt propagandavärde för hockey som sport i Kringelstaden. ”Lodo” i hemmamålet fick vittja kassen hela 10 gånger men när Wilhelm ”Mulle” Petersén satte SSKs tröstmål bakom Beaudrey i Victoriakassen bröt en ljudorkan ut som lär ha hörts över hela staden.

SSKs lag mot Victoria: Mulle Petersén, Jompa Nilsson, Calle Abrahamsson, Robert Pettersson, Lodo Johansson, Johnny Johansson, Henry Johansson och Erik Abrahamsson.

Filmklipp från Victorias match mot den svenska landslagskombinationen. **I mål ser vi SSKs ”Lodo” Johansson.

Text sammanställd med material från Calle Gidéns "Södertälje Sportklubb, de första 100 åren"**