KRÖNIKA: Välkomna till Templet - någon som ska konfirmeras?

10 januari 2018 10:55

I kväll är vi där igen. I Templet. Den allra heligaste av SSK-platser. Visst är det något speciellt att komma hit?


Scaniarinken. Rent tekniskt inget mer sexigt än en idrottsfacilitet ägd av en kommunal bolagskoncern – men ändå, så mycket mer. En stålkonstruktion med anrik lokal idrottshistoria vilande på en betonggrund rotad av minnen och känslor. Scaniarinken andas hockey.

Redan på håll pirrar det lite i magen.

Värmen stiger i kroppen när man kliver in genom entrédörrarna och på vägen till den sedvanliga kaffekoppen, kokta korven eller kalla ölen – alla har sina rutiner – möts man av välbekanta ansikten. Vissa vet man vad de heter, andra inte.

Oavsett vilket känner man den där, som en osynlig kraft som binder samman våra hockeysinnen, samhörigheten. Själva grundbulten som gör att vi är där. Kärleken till en förening och ett lag. När pucken släpps är vi ett och tillsammans kan vi nå hur långt som helst. Med gränslös kärlek mot gränslösa mål. Vi bara vet det, känner det. Vi är en del av något större.

Men var börjar det där någonstans? Vad får en egentligen att fatta tycke för ett lag och förälska sig i en förening?
Det har såklart ofta med geografi och föräldrar och göra. Generation från generation. Men ändå, det är ju bara ett intresse som är kastat på en. En litet frö att fånga och vårda. Vad och hur man får det där intresset att gro och växa kan se väldigt olika ut?

Jag hartidigare skrivit om hockeyfester som föder nya SSK:are. SM-guldet 1985, Brynäsmatcherna 1996 – och inte minst SM-kvartsfinalerna mot Linköping 2005. Jag minns själv hur jag, febersvettig och fullproppad med alvedon, euforiskt hoppade upp på den gamla trästolen när Petri Liimatainen gjorde mål. Enligt säkra källor ska jag i samma ögonblick även ha lyft min matchkamrat på 90+ upp på stolen intill i rent glädjerus. Sådana hockeyfester frälser SSK-are och får de att bli trogna återkommande supportrar i arenan. Men intresset har nog ofta funnits där sedan tidigare.

Själv var jag under uppväxten bara på en handfull SSK-matcher innan jag blev stor nog att börja kunna ta mig till Templet på egen hand. Men SSK-intresset vårdades ändå, i form av landhockey, text-tv, Mats Kihlströms autograf på en servett och ett kassettband med Hasse Tellemar-skrål.

Just nu vårdas högst troligt det där intresset hos många kids av NHL 18, Facebook och Cmore på många håll i Södertälje och i övriga Sverige. Och det är viktigt att det där breda hockey- och SSK-intresset finns även djupt ner i åldrarna.

Hjälp gärna till att sprida det ytterligare. Ju fler vi är, desto starkare blir vi. Köp ett NHL 18 till systerbarnet, dela SSK:s statusar på Facebook för arbetskamraterna och få dina kompisar att kolla på matcherna på tv. Sprid SSK-evangeliet. Och när du till slut lyckas släpa med de till Templet – då är det dags för konfirmation. Kanske är det till och med några som är här och väntar på att frälsning i kväll? Låt oss frälsa dem – tillsammans.

Låt oss få Templet att gunga!

Fredrik Gustavell

NEDSLÄPP:

VAD: SSK-IK Oskarshamn, omgång 34, Hockeyallsvenskan 2017/2018

VAR: Scaniarinken, Södertälje

NÄR: Onsdag 10/1, 19.00

HÅLL KOLL PÅ: Fredric Weigel. Passningsgeniet är sett het ut på sistone och ligger bakom en hel del av Thomas Valkvae Olsens målproduktion samt är självklart en viktig kugge i powerplay. Blir det nya magiska passningar från Wagges klubba mot IK Oskarshamn.

Säkra biljett till SSK-Oskarshamn 10/1 - boka online här!

Fler artiklar:

SSK-TV: Här avgör TVO mot Björklöven

SE ÄVEN: SSK nollade Modo borta - TVO toppar skytteligan

SE ÄVEN: Johansson inför Modo - "går in med positiva bilder"

SE ÄVEN: Blomstrand efter debuten - "Fantastisk potential i laget"

SE ÄVEN: Tre poäng i Templet - SSK besegrade serieledarna "Ren glädje"

SE ÄVEN: SSK lånar in SHL-målvakt - Kruse ansluter hela januari

Missa inga nyheter - ladda ner SSK:s officiella app!

  • Ladda ner SSK-appen till din Iphone här.
  • Ladda ner SSK-appen till din androidtelefon här

Häng med i SSK-snacket - följ SSK på sociala medier!

Säkra biljett till SSK-Oskarshamn 10/1 - boka online här!