Nedsläpp: Dubbelmöte mot engelska mästarna – inför tillresta SSK-fans

11 augusti 2017 12:53

SSK befinner sig just nu i England på träningsläger och två matcher mot engelska ligamästarna Sheffield Steelers väntar under lördag och söndag.

– Vi vill se tendenser till det vi har tränat på hittills, säger assisterande tränare Nichlas Falk inför matcherna.


Säkra din plats i Scaniarinken - boka ditt säsongskort här!

Trots att brittisk hockey kanske inte har rykte om sig att hålla särskilt hög klass kan SSK:s premiärmotstånd på försäsongen bli en svår nöt att knäcka. Sheffield Steelers är regerande engelska mästare och i laget återfinns bland annat före detta SSK-spelaren Jonas Westerling samt hockeyallsvenske bekantingen Andreas Valdix, som representerat bland annat Malmö, Timrå, Västerås och Oskarshamn .

SSK har sedan ispremiären förra onsdagen tränat på is i en vecka – och enligt Nichlas Falk ser allt ut som det ska än så länge.

– Vi har ju som vanligt så här års fokuserat på att komma igång på ett så bra sätt som möjligt, men samtidigt börjat väva in spelidéer för att få en bra start på säsongen.

Hur känns gruppen?

– Det känns jättebra. Det är verkligen lyhört och de krigar på, lyssnar och tar egna initiativ.

SSK anlände till Sheffield på torsdagskvällen, tränar på fredagen och sedan väntar alltså ett dubbelmöte med Steelers. Två matcher där det i första hand kanske inte är resultatet som räknas.

– Vi vill se tendenser till det vi har tränat på hittills. Lite försvarspel, lite checkspel, lite styrspel. Kanske inte att sådana saker sitter helt redan vid den här tidpunkten, men att vi ser tendenser till att spelarna snappar upp det de gör på träningarna. Så att det inte bara blir Hawaii fram och tillbaka, säger Nichlas Falk.

Och visst, det står inga poäng på spel. Men samtidigt väntas laget ha med sig en relativt stor supporterskara som tagit sig till Sheffield för att bevittna försäsongspremiären och stödja laget. Något som i sig säkert inspirerar spelarna att gå för seger. Vilket även huvudtränare Mats Waltin konstaterar.

– Jag vet att den här gruppen inte gillar att förlora, så jag tror det ena kommer ge det andra där, säger han.

J20-back får chansen

Förutom Jonas Liwing och Lucas Carlsson som rehabtränar är också tryoutspelan Sebastian Manberg icke spelbar på grund av en underkroppsskada efter en smäll på en träning i veckan. I övrigt är hela truppen tillgängliga för spel.

Med till Sheffield och redo för spel är även J20-backen Lukas Carlsson som ser fram emot resan och hoppas på speltid.

– Det ska bli kul och se hur de stora killarna gör. Förhoppningsvis får man spela två matcher, fast det vet man ju inte. Men det ska bli kul, säger 19-åringen.

Hur tränarna formerar laget är ännu inte helt klart men man har dock redan en idé på kedjeformationer som man försökt spela ihop under de isträningar som varit.

– Vi kommer köra på som det sett ut under veckan. Sedan vet man ju aldrig. Det kan ju hända grejer från match till match, säger Nichlas Falk.

Och målvakterna. Får de stå varsin match?

– Det har vi inte helt bestämt än, men det är väl inte jättelångsökt att det blir så.

Matcherna spelas i Sheffields träningsarena som ligger intill stadens stora eventarena. Den tar cirka 1800 åskådare och biljetterna till de båda matcherna är enligt uppgift näst intill slutsålda.

Matchstart lördag: 20.00 (svensk tid)

Matchstart söndag: 18.00 (svensk tid)

Säkra din plats i Scaniarinken - boka ditt säsongskort här!

Läget i laget:

Jonas Liwing (ljumskskada) och Lucas Carlsson (höftopererad) är ej spelklara utan kör fortfarande rehab. Dessutom fick Sebastian Manberg en smäll på träningen i veckan och kan inte spela matcherna i Sheffield. Juniorbacken Lukas Carlsson följer också med till England för att komplettera truppen.

Truppen till Sheffield:

Målvakter: 31 George Sörensen, 50 Alexander Sahlin.

Backar: 4 Stefan Johansson, 6 Sebastian Owuya, 27 Jacob Spångberg, 37 Marcus Bohman, 44 Nicklas Grossmann, 53 Petter Hansson, 82 Lukas Carlsson.

Forwards: 9 Victor Andersson, 10 Nicklas Heinerö, 15 Sebastian Höglund, 22 Fredric Weigel, 24 Hampus Olsson, 25 Christopher Bengtsson, 33 Måns Lindbäck, 39 Markus Persson, 45 Thom Flodqvist, 51 Stefan Gråhns, 62 Henrik Nyberg, 93 Thomas Valkvä-Olsen.

Se även: SSK-TV: Waltin om försäsongen: "Otroligt positiv miljö i gruppen"