KRÖNIKA: Snart ska solen lysa över Kringelstadens mark igen!

7 februari 2018 11:01

SSK.

En förening.

Södertälje.

En stad.

Sammanlänkade genom historien. Södertälje Sportklubb började sätta Södertälje i rörelse redan 1902 – under ledorden hälsa, mod, kraft.


Med dessa ledord startade medlemmarna inledningsvis igång med sådana till synes enkla sysselsättningar som att springa ikapp, hoppa och sparka boll.

Ganska snart utökades verksamheten med en mängd idrotter som bland annat gymnastik, fotboll, allmän idrott, terränglöpning, dragkamp, konståkning, skridskor samt skytte med salongsgevär. Snart lade man även till skidor, cykel, gång och bandy.

Allt finns att läsa i Carl Gidéns fantastiska bok om Södertälje SK .

Just SSK:s bandyspelare var de som sedermera anammade sporten ishockey 1925. Historien om hur detta gick till är som ett enda stort manus till en Hollywoodfilm. Det legendariska brödraparet Calle och Erik Abrahamsson.

Calle, som även var en framstående 10-kampare och kallades för ”Urvikingen från Södertälje” i Stockholmspressen.

Erik, trefaldig svensk mästare samt bronsmedaljör vid OS 1920 i Antwerpen i längdhopp.

Bandyspelarna som gjorde Södertälje SK till svenska mästare på bara två månader. Allt inleddes med att bröderna Abrahamsson fick föreningen att köpa in elva klubbor och två puckar samt lyckades övertala vaktmästare Ek att spola upp en passande bana vid IP.

”Efter gårdagens avslutade bandyträning på den lilla Bergsjön vid Stockholmsvägen plockade Calle och Erik Aber fram några mystiska tingestar som de flesta väl ej voro förtrogna med, nämligen ishockeyklubbor. Efter det målvakten Thorberg uppstoppats till en bättre snögubbe satte man igång med ”puckningen” av den runda gummitrissan som skulle föreställa en boll”. Så beskrev Södertälje Tidning den 12/1 1925 den första ishockeyträningen som någonsin genomfördes i Södertälje och avslutade med följande mening: ”När pojkarna blivit mer insatta i spelet kommer Sportklubben säkert att gå långt i ishockey tack vare det goda spelarmaterialet…”.

Och så rätt skribenten hade. Bara två månades senare var SSK svenska mästare i ishockey. Detta efter att Calle Aber gjort avgörande 3-2 i förlängningen av SM-finalen – efter att SSK hämtat upp ett 0-2 underläge i slutminuterna.

Det gäller att våga tänka nytt för att nå framgång. Det gjorde sannerligen bandyspelarna från Södertälje i mitten på 20-talet.

”Detta mål kan jag säga avgjorde ishockeyns framtid i Södertälje samtidigt som det gav mig tillfälle att bevisa för mina motståndare inom klubben vilka möjligheter vi hade”. Så ska Calle Aber själv ha skrivit om sitt avgörande mål i SM-finalen.

Och vilken framtid det blev för ishockeyn i Södertälje. 94 säsonger för svensk hockey, 7 SM-guld och mängder av landslagsspelare. Där är vi nu.

Som tidigare konstaterats är vi dock en bit från toppen just nu. Men vi hungrar för att komma tillbaka. För att lyckas krävs hårt arbete och att alla involverade i föreningen arbetar gemensamt – och att alla goda krafter i Södertälje arbetar gemensamt. Framåt och uppåt. Tillsammans. För SSK och för Södertälje.

"Snart ska solen lysa över Kringelstadens mark igen". Det budskapet manifesterade Supporterklubben i sitt mäktiga TIFO förra vecakan. Och självklart ska den det.

Vi är nybyggare nu – och fast beslutna om att nå toppen igen. Men hur gör vi det på bästa och snabbaste sättet? Vad är det för SSK som ska göra denna resa?

Hälsa, mod, kraft. Kanske ska vi anamma dessa ord och fundera lite närmre på vad de står för. Vad är SSK och vad betyder SSK för Södertälje som lokalsamhälle? Vad tycker du SSK står för och vad tycker du SSK ska stå för? Hur ska vi bli ännu bättre på att vara en positiv kraft i Södertälje? Och hur ska vi skapa bättre förutsättningar för att återigen nå toppen i svensk ishockey?

Kanske måste vi göra som Calle och Erik Abrahamsson och bli bättre på att tänka nytt. Vi behöver såklart inte vara så drastiska som att byta sport, men finns det andra nya vägar att gå för att nå toppen. Har du en idé på vad SSK ska stå för och hur vi ska tänka nytt för att bli bättre?

Mejla mig [email protected]. Alla tips och tankar mottages tacksamt.

Men första och främst, SSK-Björklöven och jakten på play off.

Låt oss få Templet att gunga!

Fredrik Gustavell

Boka biljett till SSK-Björklöven onsdag 7/2 online redan nu!

NEDSLÄPP:

VAD: SSK-Björklöven , omgång 43 av Hockeyallsvenskan 2017/2018

VAR: Scaniarinken, Södertälje

NÄR: Onsdag 7/2 kl 19.00

LÄGET I LAGET: SSK kommer till spel med i stort sett samma lag som i fredags. Enda frågetecknet är Ludwig Blomstrand som varit lite krasslig och avstod tisdagens träning och det är oklart om han kommer till spel på onsdagen.

HÅLL KOLL PÅ: Christopher Bengtsson. Poängkungen i laget gjorde hattrick i senaste hemmamatchen då han stod för alla tre målen mot Leksand. Viktig i powerplay och kan både göra mål och assistera andra.

FLER ARTIKLAR: ------------------

SE ÄVEN: SSK laddar för ny hemmaexplosion - "Stenhårt jobb krävs"

SSK-TV: Här lär Grossmann nyanlända att åka skridskor

SE ÄVEN: Mot miljonen - nominera årets SSK-supporter

SSK-TV: Hattrick-hjälten hyllar publiken

Missa inga nyheter - ladda ner SSK:s officiella app!
  • Ladda ner SSK-appen till din Iphone här.
  • Ladda ner SSK-appen till din androidtelefon här

Häng med i SSK-snacket - följ SSK på sociala medier!

Boka biljett till SSK-Björklöven onsdag 7/2 online redan nu!