Tränarnas förväntningar inför kvällens match
Publicerad: 2022-03-19
Ikväll startar kvalet för att försvara vår HockeyAllsvenska plats. Tränarduon Hånberg och Lidström är redo och ser framemot uppgiften.

Ikväll drar det i gång. Match 1:7 mot Troja i kvalet för att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan. Det har under veckan tränats på is och filats på detaljer och vi har två samlade tränare som ser framemot uppgiften.

– Man kan bara hantera det som är här och nu och någonstans så tror jag att det är viktigt att leva efter det i alla situationer, inte minst den vi befinner oss i just för tillfället. Det är lätt att tappa energi om man lägger för mycket tid på att spekulera kring vad som ska komma framöver eller lägger för mycket energi på det förflutna. Det här har varit en del som funnits med sedan vi kom hit men nu är det ett faktum att hantera och det är fokus. Det fanns ett hopp att vi skulle kunnat klara det hela vägen tills att matchen i Uppsala var slut i onsdags. Nu gäller det att lägga allt fokus på matcherna vi har framför oss, det är min känsla. Jag tror att det är viktigt att inte fastna för mycket i spekulationer och eventuella scenarier utan fokus här och nu, säger Björn.

– Jag tror ibland att man måste planera för det bästa men förbereda sig för det värsta, oftast ligger kanske mitt emellan där någonstans. Som Björn var inne på så har vi varit införstådda i att detta kan ske men man går ju in med inställningen att göra det bästa man kan. Det som har hänt sedan matchen i onsdags är att vi tog en vilodag på torsdagen eftersom vi kom hem mitt i natten efter matchen. Därefter har vi tittat en del video med laget och gått igenom senaste matchen. Vi måste i det här läget jobbat med att få laget att försöka förstå vad som krävs för att vinna för att vi ska kunna stå som vinnare efter den är matchserien i bäst av sju, säger Pelle.

Pelle Hånberg har en del kvalrutin i bagaget, vad är det som krävs i den här situationen?

– Naturligtvis har jag med mig lärdomar från det förflutna och det man varit med om tidigare, men jag tror inte man ska stirra sig för blind på tidigare kvalerfarenheter. Det var andra förutsättningar och andra lag. Vi är här och nu och det gäller att hitta saker som vi i det här laget ska jobba med och sträva mot. Sen finns det ju basicsaker som måste till. Det här blir ju en ny säsong i säsongen och det är en match i taget som gäller. Nu har målskillnad hit och dit ingen betydelse längre utan nu måste man kunna nollställa efter både vinst och förlust väldigt snabbt. Det som gäller är vila, äta, sova och sen på´t igen. Det som måste till nu är ett disciplinerat försvarsspel kryddat med det som vi gjort bra framåt sista tiden. Jag tycker även att vi periodvis haft lite mer go i åkningen. Till sist måste man ändå göra grovjobbet när man inte har puck, fortsätter Pelle.

– Vi har en plats som vi ska försvara. Den sista allsvenskaplatsen hänger just nu i luften och den kan vi vinna. Vi ska fokusera på att vinna hockeymatcher även om insatsen i det här läget är bra mycket högre än tidigare under säsongen. För oss handlar det om att få laget att vinna hockeymatcher och spela så bra man bara kan. Vi kommer tillbaka dit hela tiden, det finns inget mer att lägga till. Sen vet vi att priset och belöningen om man gör det bra är att stanna kvar i allsvenskan och det ska vi kriga hårt för, säger Pelle.

Senaste två matcherna har vi avslutat starkt i tredje, hur jobbare vi för att bli jämnare från start?

– Det är ju klart bättre att göra en bra tredjeperiod än en bra första. Framför allt att vända så som vi gör, det visar på karaktär och att vi någonstans har en inställning tillsammans att vilja göra det. Det tycker jag är något enormt positivt att få med sig nu in i kvalet. Det ska alltid vara lika mycket på spel under en säsong men det blir ju så att i slutet så blir det helt plötsligt måstematcher även om det egentligen är lika mycket måstematcher i november. Jag tycker att grabbarna har kunnat ställa om i sistaperioden och det är jäkligt positivt. Sen är ju självklart nyckeln att kunna hitta ett spel över 60 minuter, det är det vi får jobba vidare på. Kunna hitta fler matcher med samma sätt att agera över en längre period, säger Björn.

Felix Olsson och Dragan Umicevic står fortsatt på skadelistan men i övrigt är laget intakt.

– Det är oförändrat från senast. De som inte varit med på slutet är fortsatt inte tillgängliga så vi har samma lag mot Troja som senast. Inga förändringar och inga fler skador. Fortsatt litet frågetecken kring Matt men det tar vi dag för dag, säger Pelle.

18:00 släpps pucken i Scaniarinken ikväll, hur är känslan och förväntningarna inför kvällens match?

– I de här spännande matcherna så måste man spela med förstånd. Inte fuska, inte chansa i fel lägen. Står matchen och väger måste man vara ruskigt disciplinerad. Å andra sidan måste det finnas, i rätt läge, tillfällen där man vågar. Det blir nästan lite motsägelsefullt men vi måste våga och se möjligheter i rätt lägen. Vi har några forwards som kan bryta mönster och som kan gå in och göra det lilla extra, vi har backar som kan följa med upp. De ska våga och inte vara rädda, våga vinn. Det måste finnas tillsammans med ett förstånd att inte sätta laget i en dålig sits. Det gäller att varje gubbe är påställd från första sekund, säger Pelle.

– Mina förväntningar är väl också lite det som Pelle är inne på, man måste kunna omfamna situationen. När man är en del av den här sporten så är det här en del tjusningen, att kunna få vara delaktig i sådana här stunder. Det är när man är som mest pressad som det finns en stor kärlek att kunna kliva fram. Att älska utmaningen, då vinner man hockeymatcher. Jag känner att vi som lag måste gå ut och älska utmaningen. Visa passion för sporten och för hela föreningen. Jag känner en stor glädje inför kvällen även om det är en stor utmaning. Det är riktigt jäkla kul att kunna vara med och jobba för att alla SSK-are ska få jubla i Scaniarinken ikväll, avslutar Björn.

– Nu gäller det att vi gör det här för hela staden. Det finns ett hjärta och en passion för den här klubben. Vi ska spela för staden, för klubben och för alla fans. Vi vill att de ska känna en stolthet över det här laget och det är vår uppgift att se till. Vi ska ut och visa stort hjärta för klubbmärket, avslutar Pelle.

Södertälje Sportklubb