"Vi måste vara grymt ödmjuka och visa upp vårt spel vi hade här hemma senast"
Publicerad: 2022-11-14
Ny vecka och vi inledde med att ta tempen på våra två tränare, Magnus Borgen och Mattias Zackrisson. Vad är anledningen till den fina formen och vad blir viktigt framöver?

En molnig men ljummen novemberdag blev startskottet för den här veckan. Grått och bistert ute men skenet bedrar aningen, innan för Scaniarinkens väggar lyser flitens lampa som aldrig förr och konstigt vore väl annat när man just nu är Hockeyallsvenskans hetaste lag.

– Välkommen in i tränarrummet, säger Magnus Bogren med ett brett leende .

Inne i tränarrummet är det full aktivitet, det planeras både dagens träning och inför kommande utmaningar, Almtuna hemma på onsdag och Björklöven hemma på fredag. På tavlan med tilltänkta formationer hittar vi numer en nummer 13 Patrick Newell och nummer 70 Alex Ciernik tillbaka från sjukkolumnen.

– Läget är bra här idag, vi är förväntansfulla att få dra igång igen efter ett par välbehövliga dagar ifrån varandra med lite återhämtning.

Innan uppehållet vann man de fyra senaste matcherna. Vad är det vi har fått att stämma så pass bra?

– Jag tycker att vi har hittat en trygghet i vårt spel såklart, jag tycker att vi bevisligen börjar göra rätt saker. Jag vill speciellt lyfta fram spelet utan puck där vi är väldigt duktiga. Sen släpper vi inte till så många chanser under en match och vi blir på så sätt jobbiga att möta. Sen tycker jag att vi offensivt gör våra mål även fast inte spelat så jättebra alla matcher. Vi har hittat till en stabilitet och trygghet i allt det vi gör. Vi har ett väl fungerande PK (spel i numerärt underläge) som ligger på över 90% vilket är enormt viktigt. I powerplay behöver vi bli bättre men vi gör ändå våra mål där. Tryggheten i helheten är den viktigaste pusselbiten.

Innan vi gick på ledighet avslutade vi med tre tunga poäng borta mot Östersund och en av de stora matchvinnarna hette Fredrik Bergvik. Vad betydde den nollan och segern?

– Jag tror att det betyder mycket. Framför allt för laget men även för honom själv. Vi höll ju på att strula till det där på slutet men ändå offrar vi oss, han är utan klubba ett tag men vi gör allt för att han ska få hålla den nollan. Det tycker jag visar på vad vi har för karaktär i det här laget.

Matchledig vecka, vad stod på agendan där?

– Vi har tryckt på lite i träningen, på ett genomtänkt sätt. Vi har haft ett par spelare borta på landslag men de som varit på plats har kört på bra. Bra träningar och bra flow, hög kvalitet på det vi gjort. Sen har de också fått möjlighet att samla kraft och energi och ta hand om kropparna, träffa lite annat folk än bara oss.

Men det var inte bara fys och is på schemat under förra veckan, en av eftermiddagarna bytte man från en issport till en annan.

– Vi hade en trevlig eftermiddag när vi var och spelade curling. Otroligt underhållande att titta på faktiskt.

Har vi några oanade curlingtalanger i laget?

– Nu spelade inte jag själv men det var lite Bambi på hal is innan man hittade rätt med tekniken…

Zackrisson bryter in i samtalet.

– Till en början var det svårt men sen hittade man snitsen ganska fort. Det var förvånansvärt roligt tack vare att man fick in snitsen rätt omgående och kunde känna sig helt okej. Tävlingsmänniska som man är blir det roligare om man inte är helt klappkass, säger han med ett leende på läpparna.

Vem i laget har kanske inte en curlingkarriär som backup om hockeyn tar slut i förtid?

– Det såg vi redan på frisbeegolfen i somras, vi har en person som bara ska hålla sig till hockeyn och det är Niki, skrattar Zackrisson och få medhåll från Bogren.

– Men jag är lite imponerad ändå för det var många stenar i boet och det var riktigt kul att se hur folk gick in för det och hur man tävlar. Sen vann ju ledarna, som alltid när ledarna är med är man i topp. Jag coachade hem dem, viktig seger. Det var samma sak när vi tävlade i somras, då var det totgal dominans från ledarna också så spelarna har lite att jobba på där, säger Bogren.

I lördags kunde vi presentera en ny offensiv förstärkning, Patrick Newell. Vad är det för kille vi får in i laget?

– Det är en offensiv spelare som givetvis ska få möjligheten att visa upp sig just där såklart. Det är en offensivt skicklig spelare i framför allt powerplay av det jag sett och hört mig för. Skicklig på att sätta upp powerplay och det är något som vi behöver och som vi behöver bli bättre på. Sen är det ytterligare en spelare in och det ökar konkurrensen vilket är bra.

Som tidigare nämnt har Alex Ciernik flyttat från skadekolumnen till gruppen av tillgängliga spelare. En som däremot fortfarande står på skadelistan är Lucas Carlsson, vad är status där?

– Lucas är fortsatt borta men han närmar sig och han kommer nog få gå på is under veckan och känna sig för hur det känns, jag räknar i alla fall inte med spel denna vecka. Han närmar sig och det känns väldigt ljust helt plötsligt, Ciernik har varit i väg med landslaget under veckan och är redo för spel igen

Nu väntar dubbla matcher på hemmaplan, först ut på menyn står Almtuna. Hur går tankarna där?

– Vi måste fortsätta fokusera på det vi har gjort bra, vi ska vara sjukt jobbiga att möta och konsekventa i det oavsett vilket lag vi möter. Nu kommer vi möta ett jäkligt desperat lag i form av Almtuna som vill bryta en negativ trend. Ett lag med positiv trend mot ett lag med negativ, där gäller det att vara med från start och underkasta sig det hårda jobbet. Det är en tuff utmaning, det är inte helt sällan att ett desperat lag bryter sin dåliga trend mot ett lag som gått lite bättre. Vi måste vara grymt ödmjuka och visa upp vårt spel vi hade här hemma senast, säger Zackrisson.

– Jag håller med om det Zacke är inne på. Vi måste spela varje match som om det är den sista på säsongen. Det ska inte vara kul att komma till Södertälje och det tycker jag att vi har visat här på slutet. Det gäller att fortsätta den trenden vi är inne i nu om man ska vara med och slåss där uppe, avslutar Bogren.

Se matcherna på plats i Scaniarinken!

Hemmamatch både onsdag och fredag, stötta laget på plats i Templet!

Södertälje Sportklubb