KRÖNIKA: Dags att manifestera för ishockeyn i Södertälje!

4 mars 2018 12:06

"Tillsammans ska vi i dag hedra en pigg och framåtsträvande 116-åring. Tillsammans ska vi hylla Södertälje och manifestera ishockeyns roll och betydelse för staden. Nu är det dags."


Södertälje sportklubb har funnits i 116 år. Så länge har vi satt barn och ungdomar i rörelse i Södertälje och i 94 år har vi spelat ishockey. Under dessa år har föreningen vunnit sju SM-guld men framförallt fått tusentals och åter tusentals barn att fatta tycke för idrott och börja röra på sig. SSK är och vill vara en lokal aktör som tar ett stort samhällsansvar. Tillsammans med Scania är SSK dessutom kommunens starkaste varumärke. Lastbilar och ishockey. Det är Södertälje.

De senaste decennierna har dock demografin förändrats rejält i Södertälje och under en tid har SSK på vissa platser tappat sin position då hockeyn ofta inte är det naturliga valet bland många familjer.

Men där håller något på att förändras.

Utöver SSK:s fantastiska integrationsprojekt som varje vecka ger nyanlända barn chansen att lära sig åka skridskor och testa på ishockeyn syns flera signaler på att saker och ting har hänt. Det finns ett stort intresse för ishockeyn bland nya grupper. I hockeyskolan dyker fler och fler med utomeuropeiskt ursprung, fler och fler syns på matcherna och varje gång föreningen erbjuder testa på verksamhet med låneutrustning blir det ett stort tryck på detta. I veckan anordnade vi tillsammans med Telge och många andra föreningar i stan den traditionsenliga sportlovsdagen. Vi erbjöd fribiljetter i samband med denna match och även där fanns ett stort tryck från grupper som vi tidigare haft svårt att locka på matcherna. I veckan var jag också och hälsade på i Hovsjö på Södertälje Street games där barnen fick testa på olika sporter. SSK:s station med landhockey, puckteknik och skottramp var omåttligt populär och flera av barnen visade ett stort intresse för ishockey.

SSK är en maktfaktor i Södertälje och är man stor ska man vara snäll. Med krafter kommer ansvar och Södertälje Sportklubb vill ta ansvar och bidra till samhällsutvecklingen i Södertälje. Liksom i övriga samhället är integration och jämställdhet viktiga bitar för detta.

Det är nu tionde året i rad som SSK:s supportrar och sponsorer bjuder resten av Södertälje på gratis inträde på matchen. Framåt och uppåt – tillsammans. Det har varit ledorden senaste tiden och jag vill verkligen att denna tionde jubileumsmanifestation blir en högtid och en fest för mångfalden och jämställdheten i staden och klubben. SSK och Södertälje.

Tillsammans ska vi i dag hedra en pigg och framåtsträvande 116-åring. Tillsammans ska vi hylla Södertälje och manifestera ishockeyns roll och betydelse för staden. Nu är det dags. Fatta tag i en flagga, sjung högt och se till att ta SSK till slutspel!

Låt oss få Templet att gunga!