Per Nygårds tillbaka i SSK - nu som juniorsportchef
Publicerad: 2020-08-12
Han är ett bekant ansikte för många SSK:are, nu är han tillbaka i klubben som juniorsportchef.

Per Nygårds tillbaka i SSK som juniorsportchef

Det var under gårdagens ispremiär som klubbdirektör Robert Andersson i en intervju kunde berätta att vi gjort klart med en ny juniorsportchef. Det är en SSK-bekanting som gör comeback i klubben – Per Nygårds, som redan under sitt arbetsliv hunnit med hela 15 år i klubben. Nu är han tillbaka i en ny roll som juniorsportcef.

  • Eftersom jag spenderat 15 av mina jobb-år i klubben så känns det väldigt speciellt och kul att få komma tillbaka nu i den här rollen. Det kräver ett speciellt engagemang att jobba på det här sättet i en förening och jag är spänd på uppgiften. Jag vill fortfarande vara med på många häftiga resor och se killarna utveckals. Känns kul att få jobba med utveckling och med en bra kravbild och få vara med och förändra tankesätt hos killarna för att utveckla dem till seniorspelare. Få dem redo för att sedan ta sig in i ett lag på högre nivå, säger han.

Per Nygård återvänder till SSK och har faktiskt redan hunnit börja sin nya tjänst som juniorsportchef.

  • Jag har smugit igång och var på plats och kollade hockey i Scaniarinken igår kväll. Känns otroligt inspirerande att få möjligheten att jobba så nära både J18 och J20, både spelare och ledare. Jag hoppas kunna fungera som ett stöd för bådadera. Att kunna vara en röst lite utifrån som driver på vissa saker men som även hjälper till att hitta balansen. Det är otroligt viktigt att det skapas energi i ledargruppen, utveckling bygger på energi och du måste vara intresserad. På samma sätt som i skolvärlden, det gäller att ha en bra lärare som skapar lärande och förståelse. Min roll blir att visa för ledarna hur även dem kan få tillbaka nånting utav det, att vi jobbar för en miljö som känns både krävande och givande, berättar Per.

Han är visserligen ny på jobbet men helt obekant är det inte för ”Nygge”.

  • Jag känner egentligen alla sedan tidigare, vissa bättre än andra såklart. Känns som är det är väldigt engagerade ledare som jag kommer jobba med, vissa ganska nya i sina roller som tränare på den nivån och sen lite mer rutinerade såsom Andreas Lindbäck, säger han.

Nygårds pratar under vårt samtal mycket om helhetsbilden för att lyckas bygga lag och bygga individer i gruppen, om att ge killarna rätt förutsättningar för att lyckas med sina framtida karriärer.

  • Det är en speciell situation att jobba med de här unga killarna som vill väldigt mycket. På den här nivån när de kommer upp i ålder för att spela J18/J20 ändras helt plötsligt konkurrensbilden och det blir en annan karaktär i gruppen. Det kräver mycket av ledarna, att lyckas skapa en homogen grupp som även behöver vara krävande mot varandra för att få utveckling. Det är otroligt viktigt att vi drar åt samma håll och får killarna att förstå vikten av det också. Det gäller att ledarna förmår alla i laget att förstå vitsen av att vi tävlar ihop men på träning så tränar vi mot varandra för att bli bättre. Att vi pushar varandra och vi driver upp farten för att gynna matchspelet med syfte att utvecklas. För mig är det även viktigt att vi hjälper killarna hitta en balans till sin roll som hockeyspelare. När man kliver ut på isen så går man in i en roll men att man utanför hockeyn hittar andra sätt att tanka energi för att orka lägga fokus på rätt saker när det gäller. Vi vill att när man sätter på sig grejerna så förvandlas man till en extremt fokuserad person, säger Per.

Han ser framemot att komma igång ordentligt och börja arbetet med lagen och ledarna.

Jag ser min nya roll som en spännande utmaning. Under junioråren är det extremt viktiga att forma hela människan. Det är många av grabbarna som inte bor hemma längre, som behöver ta mer ansvar. Det är under dessa år som de blir egna individer. Det skapas nya intressen som helt plötsligt ska kombineras med deras elitsatsning på hockeyn. Massor utav störningsmoment, på så sätt är det en rätt krävande tid. Jag pratar mycket om det för att få killarna att förstå, kolla på vilka det är som lyckas som hockeyspelare, det är inte så många jättebra spelare som är skitstövlar. Nu sätter vi sista grunden innan de saka ut på arbetsmarknaden. Även om många efter juniortiden försvinner ut på annat, vissa av killarna kommer att spela vidare medan andra inleder en civil karriär är vår målsättning hela tiden att forma dem för SSK:s a-lag. Det är vår uppgift, berättar han.

Utöver att vara med och forma och utveckla killarna pratar Per även en hel del om att skapa tillit och få dem att våga.

  • Man behöver tillhöra ett lag på lagets villkor, få spelarna att våga. Det handlar till exempel om att ställa frågor inför gruppen. Om du vid upprepade tillfällen när du talar inför gruppen inkluderar dem och ställer frågor kommer de således lära sig vikten av att lyssna. Ingen i den gruppen vill få en fråga och inte kunna svara för att man varit ouppmärksam. Om de vet det så kommer de lyssna för att de kommer vilja ge ett bra svar inför gruppen. Det skapar närvaro i samtalet och blir en win-win för både spelare och ledare. Vi vill också skicka med killarna att all prestation bygger på det du gjort tidigare. Allt bygger på vem du är och vad du vill göra, för att nå dit måste du förbereda dig därefter. Vill du hamna i NHL måste du ha hjälpmedel i hur du ska tänka och bete dig för att komma dit, avslutar han.

Missade du ispremiären?! Se hela sändingen HÄR!

Södertälje Sportklubb Sara Jonsson