Sebastian Dyk om flytten till SSK – "Det bästa beslutet i min hockeykarriär"
Publicerad: 2018-10-04
Sebastian Dyk har gjort dundersuccé i inledningen av HockeyAllsvenskan. Nu kommer den stora utmaningen – att hålla i hela säsongen.

SE ÄVEN: Studio SSK: Fokus på SSK ungdom – och senaste nytt inför publikfesten SSK-Leksand: " Fansens stöd betyder jättemycket"

Säkra plats i publikfesten SSK-Leksand på fredagskvällen - boka biljett i förköp här!

Vad har Södertäljes succéspelare Sebastian Dyk och Skellefteås hyllade landslagsforward Oscar Möller gemensamt?

Jo, de spelar båda i tröja nummer 45.

Det är ingen tillfällighet.

– Nej, det är det faktiskt inte, i alla fall inte helt, säger Sebastian Dyk.

– Mitt turnummer som liten var alltid nummer fyra. Jag har testat att spela i nummer 44 men det gick inget vidare. Pappas största idol i SHL är Oscar Möller så då tog jag nummer 45, då är ju mitt turnummer fyra med där också.

Varför är fyra turnummer? – Det var kanske mer förr. När jag var mindre så spelade jag och pappa på hästar en gång. Jag la in en femtiolapp på nummer fyra som vann vilket var en jätteskräll, då sa pappa att det där är mitt turnummer. Jag har vunnit någon gång på tivoli med fyran också.

Sebastian Dyk har alltjämt en bit upp till Oscar Möller på isen, men säsongsstarten i år har varit glödhet.

26-åringen toppar både poängligan (åtta poäng) och skytteligan (fem mål) efter fem omgångar.

– Det har börjat bra i år, det är kul, säger Dyk.

– Jag trivs verkligen kanonbra i Södertälje. Jag trivs med lagkamrater, tränare och med fansen. Allt är tipp-topp. Jag har lyckats få med mig hela den känslan ut på isen också, det känns fantastiskt bra.

Det har blivit mycket måljubel för Sebastian Dyk i säsongsinledningen. Kolla in klippet för ett målsvep med Sebastians Dyks mål!

Många i Södertälje var inför säsongen oroliga för offensiven där klubben tappat hela fjolårets toppkedja med Christopher Bengtsson, Fredric Weigel och Thomas Valkvä-Olsen.

Den oron har dock blåst bort snabbt.

De tre nyförvärven Dyk, Christopher Liljewall och Nikolai Meyer har bildat en av ligans bästa kedjor hittills.

– Det har fungerat bra för oss, säger Dyk.

Meyer känner Sebastian Dyk sedan tiden i Malmös juniorlag.

– Jag tyckte det var jätteskoj när det blev klart att han skulle komma hit och vi känner ju varandra sedan tidigare. Det är otroligt skönt att vi fått chansen att spela tillsammans. Det är en bra spelare som jag har bra kemi med. Han kan både göra mål och slå fantastiska passningar. Han bjuder på det där lilla extra.

Spelade ni ihop i Malmö också? – Oj, det kommer jag faktiskt inte ihåg, men det kan vi nog ha gjort.

Varför funkar ni så bra ihop? – Båda vet hur vi vill spela ishockey. Vi båda jobbar hårt och vi vet var vi har varandra, vi ser när lägena kommer och vet hur vi ska agera. Vi har en del varianter som vi tränat in tillsammans och som vi lyckats med, men mycket sitter i ryggraden också.

Ni gjorde ett supermål mot Almtuna där ni väggspelade till varandra, väntade du dig att Meyer skulle passa tillbaka till dig en gång till?

– Jo, jag anade faktiskt det. Vi kom två mot noll och min första tanke när jag fick pucken var att finta skott och lägga tillbaka pucken till Meyer som fick ett öppet och bra läge, men han passade tillbaka ändå. Jag visste att jag var tvungen att vara med för han kan göra så ibland, han kan passa när som helst så man måste alltid vara redo.

En del säger att ert samarbete är det skarpaste som setts i Södertälje sedan David Pastrnak och William Nylander lekte för några år sedan?

– Det är kul att höra och ett bevis på att vi gjort något ganska bra. Sedan har säsongen bara börjat och det gäller att inte sväva iväg utan fortsätta med det som vi gjort hittills. Vi ska försöka bli ännu bättre och det är något som vi hela tiden jobbar på. Det finns mer att hämta.

Det har snackats mycket om Sebastian Dyk och Nikolai Meyer i inledningen.

Betydligt mindre om tredjelänken Christopher Liljewall.

– Han får inte glömmas bort för han gör väldigt stor nytta. Allt han gör syns kanske inte, men det är han som håller ihop vår kedja och som släpper loss mig och Meyer. Det är vi tre tillsammans som gör det, säger Dyk.

– Liljewall är en riktig ledare, han drar ett enormt lass och när han pratar så lyssnar man. Han tar lite mer defensivt ansvar och är en fantastisk passningsspelare. Han skapar en trygghet för hela laget.

Starten har varit magnifik, men nu kommer den riktiga utmaningen för Sebastian Dyk.

Han har under sin allsvenska karriär varit "streaky" i sitt poängmakande, det vill säga sprutat in poäng under perioder för att sedan gå poänglös från många matcher.

– Jag vet det och har sagt till mig själv inför den här säsongen att jämnheten måste upp. Sedan får man inte grubbla för mycket heller. Jag ska försöka fortsätta ha kul och spela bra hockey, då löser sig poängen med automatik, säger han.

Sebastian Dyk har varit en etablerad poängspelare i HockeyAllsvenskan i flera år utan att ta det där sista klivet och bli SHL-mässigt.

Är det i år det sker…?

– Det är inget som jag lägger någon större vikt vid. Jag vet vad jag kan som spelare och det gäller att visa det hela säsongen i år. Jag vill att vi som lag ska gå bra, det gynnar både Södertälje och mig som spelare.

Flytten till Södertälje har (hittills) blivit ett lyft på isen, men också en annorlunda vardag vid sidan om. Dyk har de senaste åren spelat i Asplöven och Pantern, och trycket och intresset i Södertälje är helt annorlunda.

– Det är jättestor skillnad. Jag tycker att vi har en helt fantastisk publik och det finns inget bättre än att spela och vinna matcher inför dem. När man har så mycket fans så är allt roligare och man vill prestera bättre.

Det innebär ingen extra press?

– Jo, det kan bli en press och kan få en negativ effekt om det låser sig, men för mig som kanske inte haft den publiken när jag spelar innan så är det bara kul. Vi har fans som är med i med- och motgång och sådant uppskattar man till 110 %.

Du gjorde rätt klubbval?

– Absolut. Södertälje är den största utmaningen för mig hittills. Att komma hit är det bästa beslutet jag tagit i min hockeykarriär.

Kolla in dagens Studio SSK inför SSK-Leksand!