KRÖNIKA: Vi har lidit nog – dags att hitta vinnarvägen
Publicerad: 2017-10-11

”Det är något unket i SSK”, ”Det sitter i väggarna”, ”Vad vi än gör förlorar vi”.

Ni känner igen klagosången, eller hur?  

Lika mycket känner ni igen uttrycket det gäller att hitta vägar att vinna matcher. Men var börjar de vägarna? Hur hittar man dit? Vad knappar man in på GPS:en?

Inför AIK-matchen skrev jag om besvikelsen efter förluster och hur olika vi människor hanterar sorgen och ilskan i motgång.

Den där känslan av maktlöshet och tomhet. Nu står vi där igen, med sex raka torskar, ensamma på sädesfältet under regntunga skyar. För visst, den senaste tiden har det stormat kring den förening som vi alla älskar så mycket. Det har blåst rejält.

Men när stormen bedarrat är det viktigt att gå vidare och kanalisera besvikelsen åt rätt håll. Självklart måste vi tillåta oss att vara ledsna och besvikna i bland. Men vi får aldrig fastna i mörkret och tillåta oss att bli rädda. Då är det lätt att distansera sig själv, försvinna ut mentalt – och börja leta syndabockar.

Alla har vi gjort det någon gång. En enkel instinkt för att lindra smärtan. ”Han kan ju inte slå en passning rätt”, ”det finns inga linjer i spelet”, ”den där skulle min morsa gjort mål på”.  

Ni känner igen den klagosången också, eller hur?  

Supporterns mirakelmedicin mot förluster. Lite hederligt gammalt gnäll.

Förr var det över en kaffe i pausen. Eller möjligtvis i fikarummet på fredagsmorgonen, med lokaltidningens sportdel på bordet – där en krönikör med knivskarp retorik slaktar tränarens powerplay. ”Håller med om varje ord”, konstateras det. Men sen var det nog. In med en rejäl prilla och stöka av skiftet. På söndag är det match igen. ”Hoppas på nätrassel då och gladare rubriker på måndag”.

Nuförtiden är medicinen ständigt närvarande. Artiklar länkas hit och dit i sociala medier, klagosången ekar högre och högre för varje like och instämmande kommentar och blir till slut så stark att den inte längre hjälper. Den bara smärtar ännu mer. Lidandet är tillbaka.

Desperat letar vi efter en ny verksam substans. En del adderar en portion galghumor till receptet. En photoshoppad tomteluva på tränarens huvud, eller lite raljerande över hur många indianare den där kassa vänsterbacken kommer slå i kväll är den perfekta profylaxen mot en 4-2-förlust på hemmaplan. ”Vad var det jag sade”, hörs det i pausen – och i bussen på väg hem – och varje gång vi tar fram mobilen. Ända fram tills det åter är dags för match igen några dagar senare utsätts vi för lidandet, det är ständigt närvarande. Då har vi hunnit bli så rädda för en ny förlust att lidandet redan är där. Trots att inte ens pucken är släppt.

En ond spiral. Ett moment 22. Vi är fast i mörkret och famlar desperat efter mer mirakelmedicin, mera gnäll. Vinnarvägen? Inte en aning.

Någon står till slut inte ut med maktlösheten. Någon kanske passerar en gräns de flesta av oss aldrig skulle drömma om, och som är så långt från den värdegrund Södertälje sportklubb står för som man kan komma. Konsekvensen? Fler blir rädda, fler lider. Ännu mer än tidigare.

Just där har alla ett samhällsansvar. Supportrar, sponsorer, klubben, spelare, tränare, styrelse och andra intressenter kring föreningen. Alla bör ställa sig frågan: Vad kan jag göra för att undvika att piska upp en stämning som föder hat och ondska? Oavsett om det gäller att dela en raljerande bild på Facebook eller inte, att applådera en banderoll inför hundratals barnfamiljer under en lördagsmatiné eller inte, att som spelare hänga med huvudet efter ett baklängesmål eller knyta näven och jobba ännu hårdare.

Alla kan vi göra något för att undvika hat.

Och på samma sätt kan vi alla vi göra något för att hitta vinnarvägen. ”Tillsammans är vi starka”, går det att läsa om man blickar upp mot hemmastå. Vad är innebörden egentligen och vilka inkluderar vi?

Jag har betraktat den här klubben från många perspektiv. Som liten hockeyspelande knodd med idolplanscher på väggen, som skrålande supporter på ståplats, som trogen säsongsbiljettköpare, som stolt förälder med barn som just lärt sig prata men redan kan namnen på spelarna, som journalist på lokalmedia med rubriker om SSK ständigt återkommande i den digitala klicktoppen. Och nu även som anställd i klubben, med en ny inblick i föreningen med allt vad det innebär.

Jag är fullständigt övertygad om att den där vinnarvägen finns mitt framför ögonen på oss. Vi kan upptäcka den om vi tillsammans gör rätt val – och slutar vara rädda. Slutar vara rädda för att förlora, och i stället börjar bygga upp en optimism och en vinnarkultur.

Det svåraste som finns är att förändra en kultur i en organisation. Man kan byta ut individer eller bygga om strukturen. Men följer kulturen med kommer resultatet bli detsamma. Det handlar om att förflytta ett tankesätt hos ett kollektiv. Det är inte lätt och kräver hårt jobb, men det går. Och för att odla en vinnarkultur krävs det en början. Att man sår ett frö någonstans, och att alla är med och vårdar det fröet tillsammans.

Dennis Bozic är 27 år, född i Södertälje och har SSK som moderklubb. Som liten grabb promenerade han till matcherna i Scaniarinken tillsammans med sin morfar.

I kväll ställer han sig i SSK:s bås som assisterande tränare. Bara två år efter sitt första tränaruppdrag.

”Jag är en kille som vågar”, så beskrev han sig själv i en intervju tidigare idag.

Om hela klubben, laget och supportrarna tillsammans visar samma mod och vågar – då kommer vi vinna. Vi kommer vinna tillsammans. Och om vi ändå förlorar, förlorar vi tillsammans. Vi lär av misstagen, bättrar oss och ser med glädje fram mot nästa match – helt utan rädsla att förlora.

”Fear is the path to the dark side."

"Fear leads to anger, anger leads to hate, hate leads to suffering”.

Ett känt citat från Star wars-filmen ”The Phantom Menace” där Jedimästaren Yoda varnar unge Anakin Skywalker för hur lätt det är att falla in på fel väg. Vägen till den mörka sidan. Vägen till lidandet.

Enkel psykologi på film, men som går lätt att applicera på många företeelser i verkligheten.  

Vi måste sluta vara rädda. Vi har lidit tillräckligt.

Det är dags att våga vinna – tillsammans!

Fredrik Gustavell

 

Skaffa biljett till SSK-Oskarshamn nu på fredag - boka direkt här!

 

 

Missa inga nyheter - ladda ner SSK:s officiella app!

  • Ladda ner SSK-appen till din Iphone här.
  • Ladda ner SSK-appen till din androidtelefon här

Häng med i SSK-snacket - följ SSK på sociala medier!

 

Kommunikationansvarig, Södertälje SK Fredrik Gustavell