KRÖNIKA: Tillsammans är vi SSK – tillsammans ska vi till slutspel

26 februari 2018 21:33

Scaniarinken – Templet. Min arbetsplats sedan sju månader tillbaka. En arbetsplats för vissa – men så mycket mer för andra. Både och för många. Det går inte att undkomma när man verkar i denna förening. Det är här SSK bor – det är vårt hem.


Scaniarinken är ett ställe som sjuder av liv och rörelse från morgon till kväll varje dag. Konferensverksamhet, lunchrestaurang, allmänhetens åkning, hockeygymnasium, ungdomskiosk, konståkning och – inte minst – mängder av ungdomslag. Allt går runt och möjliggörs av en enda sak: passionerade eldsjälar.

Verksamheten Södertälje sportklubb, som funnits och satt Södertälje i rörelse i 116 år, skulle inte fortsätta finnas om det inte vore för de hundratals passionerade eldsjälar som varje dag skänker mängder av tid och energi till föreningen.

I skrivande stund denna måndagskväll är flera lag igång, samtliga beroende av en handfull personer som lägger tid och energi för föreningen, helt gratis. Samtidigt är det febril aktivitet ovanför hemmastå där ett tiotal personer från Supporterklubben över en vecka slitit med att såga, klippa och tejpa och tillverka tusentals flaggor.

Passionerade eldsjälar var ordet.

Flaggorna är tänkta till ett mäktigt TIFO som planeras till söndagens kalas – hockeymanifestationen 2018. SSK-Almtuna och gratis ishockey för hela Södertälje. Då ska vi fira att Södertälje Sportklubb fyllde 116 år förra veckan. Tillsammans ska vi hylla klubben och alla vi som tillsammans utgör den här föreningen.

Aktiva utövare, medlemmar, funktionärer, supportrar och andra eldsjälar som bidrar till att denna 116-åring varje dag går runt och fortsätter sin resa framåt och uppåt. Tillsammans är vi SSK! Ingen är större och ingen är mindre än någon annan i en förening. Involverar man sig i föreningen på något sätt har man också ett ansvar. Ett ansvar att kunna se bortanför sig själv, se sin del i föreningen och sitt ansvar att aldrig sätta jaget för laget.

Ishockey är en lagsport. Och på samma sätt som ett lags väg till framgång är att bli en väl fungerande grupp, är en förenings väg framåt och uppåt att på samma sätt bli en enhet. En gemenskap – att kunna göra saker tillsammans där alla strävar mot samma mål. Tillsammans har vi ett ansvar mot alla oss själva och den tid och energi alla eldsjälar skänker föreningen och dess resa framåt och uppåt.

Själv är jag priviligerad. Jag arbetar för SSK. Jag får lön för att hjälpa klubben framåt och uppåt, och det är alla passionerade eldsjälar som lägger ner tid, energi och pengar som gör detta möjligt. Det är en ära, en ynnest och något jag har stor respekt för.

Funktionärer, aktiva supportrar och andra som lägger ner stora delar av sitt liv för SSK. Passionerade eldsjälar är själva hjärtat i föreningen och den kraft som tar oss vidare. Den ska man ha respekt för. Den ska man hylla. Och det ska vi göra på söndag. Då firar vi SSK och alla blågula hjärtan som hållit dess låga vid liv i 116 år, och som ska få den att brinna minst lika länge till.

Det görs väldigt mycket positivt i SSK just nu som på sikt kommer att ge bättre förutsättningar för framgång. Allt från elit till junior, dam och ungdom vässas och blir bättre.

J20 är redan klara för SM-slutspel, i helgen blev även J18 och U16 detsamma. Dam och flickverksamheten utvecklas varje dag och omtaget över ungdom börjar ge resultat. Klubben är även viktig kugge i lokalsamhället med ett brett och viktigt nätverk i Södertälje och som tar ett stort samhällsansvar i kommunen.

Det görs mycket rätt. Det gör mycket äkta rätt. Och då kommer framgången på sikt. Vi kommer att lyckas, vi kommer att ta oss framåt och uppåt.

Blicken lyft. Långsiktiga mål. Det är bra, viktigt och grunden för att komma framåt.

Men, just nu är det ett kortsiktigt mål, mitt framför näsan på oss, som skulle göra förutsättningarna betydligt bättre för att snabbare ta oss framåt och uppåt: Att knipa en plats bland topp åtta och ta oss till slutspel.

Dessutom. SSK-gemenskapen är svältfödda. Vi suktar efter framgång och att lyckas. Säsongen började med fritt fall till botten. Men SSK:are ger sig aldrig. Vi reste oss igen och nu är vi är jagande vargar som ska till slutspel.

Play off. Avgörande matcher. Chanser att klättra uppåt. En vår kantad av en hockeyfest.

Tillsammans kan vi se till att det blir verklighet.

Nu återstår fyra matcher. Tre av dessa är på hemmaplan. Tillsammans ska vi se till att fylla Scaniarinken och stötta laget de här matcherna. Tillsammans ska vi ta oss till slutspel. Vi börjar mot Vita Hästen.

Låt oss få Templet att gunga!

Fredrik Gustavell

Boka biljett till SSK-Vita Hästen i förköp här!