GÄSTKRÖNIKA: I kväll hedrar vi Glenn "Holger" Johansson

26 januari 2018 11:58

I dag är ingen vanlig dag,
i dag är det Glennas dag.


Glenn Johansson. Holger. Nummer elva. Spelgeniet. Skämtaren. Liraren. Kompisen. Alltid med glimten i ögat. Snällare än de flesta av oss.

Glenn finns inte längre. Den femte juli 2014 lämnade han jordelivet, bara 58 år gammal. Jag minns det som i går när jag i ett telefonsamtal med Mats Hallin fick det bekräftat. Det kändes overkligt. Glenn var borta. Spjuvern, liraren. Den bästa av de bästa fanns inte längre.

Men Glennas minne kommer tack och lov att leva för evigt. Hans gamla vänner från hockeytiden, Mats Hallin och Conny Jansson, stöttade alltid Glenn, både när det var bra, och när det var dåligt. Tillsammans med Anders Steiner har de gjort allt för att Glenns minne ska leva och därför har han fått en minnesfond i sitt namn.

I dag träffas Glennas vänner för att minnas. Och i ett förhoppningsvis välfyllt hockeytempel kommer laget att stå upp, och vinna för Glenn, när hans minnesfond delas ut för tredje gången. De som föräras nu är SSK:s och SBBK:s spontanidrottsverksamhet. Två klubbar som stod Glenn nära. Och just spontanidrott var en del av Glenns uppväxt. En verksamhet som mer eller mindre försvunnit de senaste decennierna, men som nu är på väg tillbaka. Klubbarna får 20 000 kr var för att utveckla den delen.

Vem var då Glenn Johansson? Många av er kommer naturligtvis fortfarande ihåg honom. Glenn var en konstnär, som kunde göra vad som helst både med puck och boll. Glenn var SSK under en lång period. Och det var med Glenn i en stor huvudroll som SSK vann SM-guld 1985. Han bildade en magisk kedja med Thom Eklund och Conny Jansson, och hade alltid Anders Eldebrink och Uffe Borg bakom sig som backar.
Jag skulle kunna skriva en bok om Glenn. Det finns ju så många minnen. Men har bara 2500 tecken på mig den här gången.

Jag plockar fram en detalj: det var den 19 mars 1985. SSK spelade borta mot Djurgården i den tredje finalmatchen. Matchen gick till förlängning efter 5-5 vid full tid. Djurgården befann sig i stort sett i SSK:s zon under förlängningen. När statistiken presenterades hade Djurgården vunnit skotten med 12-3. Men det enda målet, det gjorde SSK. Och vilket mål sedan. Efter 14 minuter drog SSK igång ett anfall. De urpumpade spelarna hamnade i ena sarghörnan. Glenn hade pucken och var attackerad av två djurgårdare. Men Glenn som hade ögon i nacken kände att han hade Thom Eklund fri framför mål. Han slog en passning bakåt utan att titta, pucken hamnade på bladet på Thoms klubba, som med sina sista krafter petade in segermålet. Det målet var det som avgjorde hela SM-serien. Där visade Glenn Johansson upp hela sin genialitet på några underbara sekunder.

Ulf Hammarlund

TIPS! Följ Ulf Hammarlunds blogg om SSK här

Säkra biljett till SSK-Karlskoga fredag 26/1 - boka online här!

AW i Rinkside:

Fredag = AW i Rinkside bar med trubadur och tacobuffé för 119 kr inkl dryck (99 kr för medlemmar i Supporterklubben). Kom och ät gott, mingla med SSK-vänner och ladda upp inför 2018 års hittils fetaste hockeyfest!

FLER ARTIKLAR:

SSK-TV: Heinerö om straffsuccén - "Ganska gott självförtroende"

SE ÄVEN: Här avgör Heinerö på straff igen - kolla målen här!

SE ÄVEN: Fredagsmatch i Templet inleder back to back-mötet

Missa inga nyheter - ladda ner SSK:s officiella app!
  • Ladda ner SSK-appen till din Iphone här.
  • Ladda ner SSK-appen till din androidtelefon här

Häng med i SSK-snacket - följ SSK på sociala medier!

Säkra biljett till SSK-Karlskoga fredag 26/1 - boka online här!