Intervju med Gustav Willman Borvik

15 april 2021 05:06

Nästa spännande nyförvärv är norrmannen Gustav Willman Borvik. Trots en lång säsong i ryggen hoppas han förlänga den ytterligare genom att ta en plats i den norska landslagstruppen. Det är en förväntans full 22-åring som ser framemot att bekanta sig med Södertälje i allmänhet och SSK i synnerhet.


Gustav Willman Borvik var nästa spännande namn ut att krita på inför säsongen 21/22. Den 22-åriga norrmannen har spelat hockey i Sverige många år nu eftersom han packade väskan och tog sitt pick och pack österut redan som 14-åring. Nu senast kommer han från två säsonger i den HockeyAllsvenska klubben Kristianstad och är redo att ta nästa steg i karriären. Men innan han ansluter till Södertälje hoppas han på att slå sig in i den norska VM-truppen.

– Just nu är jag hemma i Lillehammer. Inte så mycket vila efter att säsongen med Kristianstad tog slut, en vecka fick jag i alla fall. Sen var det bara påt igen. Vi har läger med landslaget inför VM och åker vidare till Danmark nästa fredag. Förhoppningsvis får man fortfarande vara med då också, det är det jag krigar för just nu och det hade varit grymt att få avsluta den här säsongen så. Efter att vi åkt till Danmark är tanken att vi ska spela två matcher mot Sverige i Malmö och sen Danmark tre gånger innan det är dags för turneringen. Min säsong har varit lång och förhoppningsvis så blir det ännu längre.

Det har varit en minst sagt tuff säsong på alla sätt och vis inte minst för Kristianstad som tvingades till en play-out mot Väsby. En matchserie som man avgjorde i ovetime i match nummer fem. Minst sagt dramatiskt.

  • Det är klart det var en spänd stämning. Det var dock mest spänt när man satt på bänken och var utanför spelet, när man kom in på isen så tänkte man inte så mycket utan då bara körde man. Om det blev en längre paus eller ett powerbreak hann ju tankarna ibland vandra iväg och man insåg vilken sits vi var i för båda lagen, mycket som stod på spel. Vi hade pratat mycket inför och jag tycker att vi var mentalt förberedda för utmaningen. Det märktes ju på spelet också att det var lite flängigt och fler misstag än vanligt kanske. Sen är det roligt att spela såna matcher där det gäller någonting också. Det är ju det man går igenom en hel säsong för, även om man såklart inte vill spela negativt kval så gäller det ju att kunna vända på situationen och se till vilka möjligheter vi hade och göra det bästa av situationen. Att man kan vara med och påverka och avgöra matcher. Vi hade såklart mycket att förlora men vi försökte fokusera på hur det skulle vara att vinna och klara sig kvar.

De två senaste säsongerna har han spenderat i HockeyAllsvenskan tillsammans med Kristianstad.

– Framför allt så tycker jag att de senaste två säsongerna har utvecklat mitt seniorspel, det här med att bli bättre defensivt. Bli en bättre tvåvägsspelare, innan kanske jag varit mer åt det offensiva hållet. Första året fick jag ta en mer defensiv roll och utvecklades mycket av det. Sen i år har jag fått ta kliv och mycket ansvar även offensivt. Jag är en stor och stark spelare som gillar att vara framför mål. Gillar att spela offensivt men ser mig som en tvåvägsspelare. Stark på puck och tycker om när det blir lite bråk och stök på isen.

Trots att han nu spenderat ett par veckor på hemmaplan i Lillehammer är det inget större bekymmer med svenskan. Inte så konstigt kanske eftersom flyttlasset till Sverige gick redan som 14-åring.

– Det är ganska lugnt med svenskan, det kan bli att jag slänger mig med mer norska uttryck när jag varit hemma en stund. När jag har varit hemma ett tag så måste jag tänka innan jag ska prata svenska, i vanliga fall går det av bara farten. Jag har svensk flickvän så jag håller ändå i gång den. Jag flyttade till Sverige när jag var 14 år gammal. Det var speciellt, jag flyttade helt ensam så det är klart att det var tufft att flytta hemifrån så ung, tror inte att det finns någon 14-åring som är helt redo för det egentligen. Jag ville satsa fullt ut på hockeyn och i laget jag spelade i hemma fick jag inte den utvecklingen som jag kanske behövde och ville ha så då kände jag att jag ville testa något nytt. Min bror flyttade till hockeygymnasium i Mora i samma veva så då kände jag att jag också kunde flytta även om jag är två år yngre än honom. Det värsta som kunde hända var ju att jag skulle få åka hem igen.

Nu blir det alltså ytterligare en flytt för Willman Borvik, även denna gång för att utvecklas hockeymässigt. Men innan han ansluter till sommarträningen tillsammans med resten av laget hoppas han såklart på att ta en plats i VM-truppen.

– Jag vill ta steget upp i ett topplag, ett lag som kämpar för att gå upp i SHL. Tycker att man haft en intressant utveckling i Södertälje senaste säsongerna, man har sett hur klubben har tagit steg. Jag har bara hört bra saker om SSK egentligen. Personligen vill jag vara en spelare som man kan lita på i alla lägen ute på isen. Fortsätta utveckla både defensiven och offensiven. Tror att jag kan vara en spelare som kan göra bra ifrån sig i ett topplag också och det vill jag bevisa. Det känns som en bra klubb på väg åt rätt håll som vill vara med i toppen. Förhoppningsvis så dyker jag upp efter VM, sista matchen är väl i slutet på maj. Jag är i alla fall grymt taggad på att träffa laget och göra mig bekant med staden.