Starka minnen - återtåget till HockeyAllsvenskan
Publicerad: 2022-02-21
Efter en tung degradering till Hockeyettan kraftsamlade alla SSK:are och tog sig året efter tillbaka. Målvaktshjälten Alexander Sahlin vittnar om hur supportrarna bar fram laget under säsongen och fd. Marknadschefen Magnus Karlsson berättar om det fantastiska stödet från sponsorerna.

Det som inte fick hända hände säsongen 14/15 - SSK degraderades från HockeyAllsvenskan och Hockeyettan var ett faktum. Efter mycket besvikelse vände man det till något positivt och man fick ihop en otrolig gemenskap och det visade sig att när man behövde det som mest ställde supportrar och sponsorer upp som aldrig förr, det vittnar både målvaktshjälten Alexander Sahlin och dåvarande marknadschefen Magnus Karlsson om.

En som minns tillbaka på sin första säsong i Sportklubben är Alexander Sahlin.

– Jag var ju i Almtuna och så åkte Södertälje ur och jag hade kontakt med dåvarande målvaktstränaren som ville ha mig samtidigt som jag var sugen på att komma till SSK. Sen så lämnade han helt plötsligt för DIF så då kände jag att det kanske inte skulle bli något men då hörde Pernhem av sig och sa att de fortfarande ville ha mig. Krångligare än så var det inte.

Efter degradering till Hockeyettan var målet inför säsong solklart.

– Jag tror att alla som skrev på kände det ganska tydligt. Jag vet att jag gick hela den sommaren och drömde om att få gå upp med SSK. Jag målade upp hur de skulle vara och såg framför mig hur vi skulle få fira med fansen i Scaniarinken.

Hur upplevde du säsongen?

– Det var så jäkla bra stämning hela den säsongen och det var som att fansen bar oss fram match efter match. Det var otroligt lite gnäll och negativa ord runt oss och det var så otroligt positivt så det kändes verkligen som att vi fick sådan energi av alla runtikring och man växte som tusan av det också.

Hur var känslan att kliva in i kvalserien?

– Jag tycker inte att det kändes så nervöst, det var värre i playoffen när vi mer hade kniven mot strupen två gånger om. Jag tycker nog om de situationerna också, när man har mycket att spela för. Jag tycker att jag har spelat min bästa hockey när det har varit skarpt läge, jag tycker att det var skitroligt. Känns som att det var flera spelare i laget som växte under hela kvalserien.

Vad var speciellt med den gruppen?

– Först och främst så vill jag lyfta fram hela gruppen, alla köpte sin roll och man gjorde det man skulle göra utan gnäll. Man gjorde det som var bäst för laget i alla lägen och det var otroligt häftigt. Sen hade vi ju Weigel, Holm, Lucke Carlsson och Adam Hansen. Sen tycker jag att Sebbe Höglund var riktigt bra i kvalserien, Skinnars också. Jag skulle kunna rabbla upp varenda en. De som skulle göra det framåt gjorde sitt och de som skulle täppa till bakåt gjorde det sjukt bra.

Avgörande matchen spelades hemma i Scaniarinken.

– Den var mäktig, Borlänge hemma. När jag åkte till den matchen så kommer jag ihåg att jag kände att ”idag går vi upp i Allsvenskan”, jag var helt säker på det. Vi hade det inte helt i egna händer utan vi behövde ett resultat med oss men trots det var jag helt hundra på att vi skulle greja det. Vi skulle spela hemma i ett kokande Scaniarinken, Borlänge hade inte en chans där. Det är gåshud när jag tänker på det. Matchen började lite trevande men vi fick ordning på det till slut och sen så började publiken jubla när det gick vår väg i den andra matchen också. Det var helt galet.

Dåvarande marknadschef Magnus Karlsson minns tillbaka på den säsongen med mycket värme och en väldig support från supportrar och sponsorer.

– Det var ett jättetufft läge på många sätt och man visste inte vad man skulle förvänta sig. Man hade inte fått jättemycket pengar från Hockeyallsvenskan tidigare säsonger men nu skulle man helt plötsligt inte få någonting i Hockeyettan. Ekonomin var oviss gällande, publik, säsongskort och sponsorer. Det var ovisst på så många sätt. Men bortsett från det ovissa så fanns det en enorm drivkraft i föreningen och jag tycker att det var väldigt många som klev fram. Gamla SSK, ungdomsledare och Supporterklubben. Det kändes som att alla ville dra sitt strå till stacken.

Hur var första matchen för säsongen?

– Första hemmamatchen hade vi ingen aning om vad vi skulle förvänta oss i publik, vi kanske trodde att det i bästa fall skulle komma 1500 personer. Jag tror det kom närmare 3000. Problem var att vi var inte redo för det, allting var ju slut i kioskerna innan matchen ens hade startat, vi hade inte ekonomi att gambla med att köpa in för mycket varor. Det var ett kaos men ett kaos med värme, det var så sjukt positivt att se alla människor.

Hur tog sig stödet från alla SSK:are uttryck?

– Den säsongen visade tydligt för mig vilken otrolig värme och passion det finns i SSK-familjen och hur otroligt mycket SSK betyder för så otroligt många. Vi kanske inte har flest supportrar och sponsorer i Sverige men den säsongen om någon bevisar att vi har de allra bästa supportrarna och sponsorerna. Det var massor av sponsorer som stod kvar och betalade samma summa för exponeringen i Division 1 som man gjort i Hockeyallsvenskan. Det gjorde man bara för att man hade stora SSK-hjärtan. Supporterklubben gjorde en enorm kraftsamling och insats. De klev fram och tog ett enormt ansvar och visade en enorm passion. Jag tror det var första matchen i Huddinge, då köper supportrarna pizza till spelarna efter matchen. Vi hade supportrar som åkte på varenda bortamatch. Det känns som att den säsongen förde föreningen och supportrarna närmare varandra.

Södertälje Sportklubb