KRÖNIKA: Det är roligt att vinna - låt oss alla bli vinnare!
Publicerad: 2018-02-19
Fredrik Gustavell, kommunikationsansvarig i SSK, om "mod, hälsa, kraft", Södertäljes 116 år, klubbens integrationsprojekt och idrottens ansvarstagande i samhället.

Nicklas Grossmann.

33 år och 600 matcher i världens tuffaste hockeyliga på meritlistan.

Sakta glider han baklänges runt på isen i lilla BST-rinken, hållandes en lågstadiepojke i händerna. Snart flockas fler barn runt den 193 cm långe och 105 kilo tunge backbjässen. Barnen skrattar, Nicklas ler. Till vardags sprider han skräck i motståndarna i intilliggande Scaniarinkens sarghörn. Men just nu är fightingfacet som bortblåst, ersatt av en mjukhet och innerlig glädje. Omgiven av minst lika lyckliga barn, varav flera står på ett par skridskor för första gången. Och kanske till och med är i en ishall för första gången.

”Det här gör ju att man minns hur det var själv när man började, det är ju härifrån någonstans som lågan kommer”, säger han efteråt med glöd i blicken.

Samma glöd finns hos barnen när de strax därpå är på väg tillbaka till Ronnaskolan med en buss som SSK:s sponsor Björcks resor bjuder på. En av flera lokala aktörer som är med och gör SSK:s integrationsprojekt möjligt. Ett projekt där nyanlända barn varje vecka får lära sig åka skridskor och testa på ishockey tillsammans med spelare från SSK:s a-lag.

SSK och Södertälje är sammanlänkade genom historien.

Södertälje Sportklubb började sätta Södertälje i rörelse redan 1902 – under ledorden hälsa, mod, kraft.

Med dessa ledord startade medlemmarna inledningsvis igång med sådana till synes enkla sysselsättningar som att springa ikapp, hoppa och sparka boll. Ganska snart utökades verksamheten med en mängd idrotter som bland annat gymnastik, fotboll, allmän idrott, terränglöpning, dragkamp, konståkning, skridskor samt skytte med salongsgevär. Snart lade man även till skidor, cykel, gång och bandy.

Just SSK:s bandyspelare var de som sedermera anammade sporten ishockey 1925. Historien om hur detta gick till är som ett enda stort manus till en Hollywoodfilm. Det legendariska brödraparet Calle och Erik Abrahamsson som anammade sporten och bara två månader senare blev svenska mästare efter en rafflande final som fick avgöras i förlängning.

”Detta mål kan jag säga avgjorde ishockeyns framtid i Södertälje samtidigt som det gav mig tillfälle att bevisa för mina motståndare inom klubben vilka möjligheter vi hade”. Så ska Calle Aber själv ha skrivit om sitt avgörande mål i SM-finalen.

Och vilken framtid det blev för ishockeyn i Södertälje. 94 säsonger för svensk hockey, 7 SM-guld och mängder av landslagsspelare.

Där är vi nu.

Både Södertälje och svensk hockey har förändrats rejält sedan dess och inte minst har ishockeyföreningarnas elitverksamhet utvecklats till något som mer liknar företag än en föreningar – så även SSK:s. Proffsidrotten omsätter miljonbelopp och elitdelen hamnar på grund av det stora intresset oftast i fokus. Men liksom i många andra av våra anrika föreningar runt om i landet är det ju faktiskt grundverksamheten som visar vad vi är och vad vi kommer ifrån.

Vad är vi?

Vad gör vi?

Mod, hälsa, kraft.

På torsdag, den 22 februari, fyller SSK 116 år.

116 år. Så länge har vi varit en maktfaktor i kommunen och ett av Södertäljes mest värdefulla varumärken. Så länge har SSK satt Södertäljes barn och ungdomar i rörelse och väckt idrottsintresset, en låga som kan få en människa att välja rätt eller fel väg i livet. Kanske är den delen av föreningarnas uppgift just nu viktigare än någonsin tidigare.

Södertälje är en av flera städer i Sverige som haft en tuff tid bakom sig och varit tyngd av kriminalitet och grov organiserad brottslighet. En brottslighet som ständigt rekryterar nya talanger långt ner i åldrarna.

Där har föreningslivet och de hockeyallsvenska klubbarna en jättechans att göra en insats för lokalsamhället. Att fortsätta hålla ungdomarna på rätt köl, se till att inte fler hamnar på glid och att inte buset får luft under vingarna. Där finns stora möjligheter om idrottsföreningarna får rätt förutsättningar att fortsätta utveckla arbetet med att engagera barn- och ungdomar med en vettig sysselsättning på fritiden, i en miljö med en värdegrund som skapar ansvarsfulla medborgare och medmänniskor.

SSK:s integrationsprojekt är ett exempel på en sådan insats. Under de tre åren det har pågått har mer än 150 barn från Södertäljes mest segregerade stadsdelar lärt sig åka skridskor samtidigt som de träffat nya vänner och lärt sig svenska. Flera har även gått vidare och fortsatt in i SSK:s ordinarie ungdomsverksamhet.

SSK är och vill vara en ansvarstagande del av lokalsamhället. Förhoppningsvis har andra klubbar i HockeyAllsvenskan samma inställning.

Det är vår grund och var vi kommer ifrån.

Det är när vi lyckas där som vi når äkta framgång, när vi gör vårt lokalsamhälle bättre och tryggare än tidigare. En värmande tanke och kanske något vi borde fokusera på oftare i en verksamhet som annars vanligtvis mäts i hårda mått som pengar och poäng.

Att vinna är roligt, men om vi utnyttjar vår makt och position i lokalsamhället på rätt sätt blir vi ju faktiskt alla alltid vinnare – i ett annat och betydligt viktigare perspektiv.

Kanske blir det då även lättare att vinna på isen. Nu kör vi!

Låt oss får Templet att gunga!

Kommunikationsansvarig, Södertälje SK Fredrik Gustavell