Hemma
Södertälje
SSK
Borta
Vita Hästen
VIT

Matchguide: Kaptenen tillbaka i Södertälje

24 november 2017 10:00

Fredagen bjuder på fem matcher i HockeyAllsvenskan och bland annat så gör backresen Nicklas Grossmann comeback i Södertälje efter att ha varit sjuk.


DAGENS TABLÅ

19.00 MODO - Pantern, Fjällräven Center
19.00 AIK - Leksand, Hovet
19.00 Södertälje - Vita Hästen, Scaniarinken
19.00 Tingsryd - Björklöven, Nelson Garden Arena
19.00 Almtuna - Troja-Ljungby, Gränbyhallen
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder AIK mot Leksand ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Hela ceremonin med hissningen av Leif Holmgrens tröja nummer 18 visas inför matchen - och AIK-legendaren gästar också studion i den första periodpausen.
» Införsnack med Leksands VD Christer Plars.
» I pauserna är det fullt fokus på alla fem matcherna under kvällen.
» Spelarkorrarna Linus Lundin, AIK, och Martin Karlsson, Leksand, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Lagkaptenen gör comeback
Nicklas Grossmann missade matchen mot MODO på grund av sjukdom men tränade för fullt under torsdagen och spelar med Södertälje mot Vita Hästen ikväll, skriver SSK på sin hemsida.
Lagkaptenen kliver in i backpar med Marcus Bohman.
Markus Persson är tillbaka i full träning, men får vänta på sin comeback.
Södertälje är i bra form med poäng i fyra raka matcher där tre av dem är trepoängare. Nu hoppas man på nya poäng mot Vita Hästen:
– Vi har pratat om att ta oss in i den heta ytan där 90 procentsområden där nio av tio mål görs. Det är både offensivt och defensivt, att kunna kontrollera den ytan. Att vara starka defensivt, boxa ut, kommunicera och offensivt att ta sig in, att skymma, styra, vara heta på returer, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida.

En av två nya spelar
På grund av skadorna på Simon Fernholm och Eric Norin så valde AIK i veckan att låna två nya backar, David Berg från Lindlöven samt Joakim Lillihööök från Mora.
Den sistnämnde gör debut ikväll mot Leksand, medan Berg får vänta på att spela sin första AIK-match.
– Han (Lilliehöök) är en stor, rejäl defensiv back som man vet vad man får av. Det blir inga highlights-mål från honom, men han gör ett solitt jobb defensivt och det är det han gör bra, det är det han är här för, säger AIK-coachen Tomas Mitell till hockeypuls.se.
AIK, med två raka hemmasegrar i ryggen, ser fram emot att få spela på Hovet igen:
– Jag tror att det kommer vara två riktigt taggade lag med mycket fart i benen. Det kommer vara mycket känslor ute på isen, precis som det ska vara men lite extra i denna match såklart, säger forwarden Nils Höglander till AIK:s hemsida.

Kuggar fortfarande borta
Viktiga spelarna Erik Hanses, skadad, och Johan Eriksson, sjuk, spelade inte senast för MODO, och enligt klubbens hemsida lär de inte finnas med mot Pantern heller.
Även Tommy Enström och Henrik Björklund saknas alltjämt.
Fyra poäng skiljer upp till Pantern i tabellen.
– Pantern är ett bra lag som spelar "vuxet" och är skridskostarka. De är även ett hårt jobbande lag som gjorde det svårt för oss senast vi möttes, säger MODO-tränaren Hans Särkijärvi till klubbens hemsida.

Matchhjälten med ikväll också
Lukas Haudum klev fram som stor matchvinnare för Pantern senast. Malmölånet sköt 2-2 mot Björklöven med bara nio sekunder kvar, och avgjorde sedan på övertid.
Nu bekräftas från Pantern att han spelar mot MODO också.
– Jajamän. Lukas är med imorgon (läs idag) också, säger tränaren Håkan Åhlund till Panterns hemsida.

Tröja hissas till taket
Inför matchen mot Leksand ikväll så kommer AIK att hissa upp tröja nummer 18 i taket. Den tillhör AIK-legendaren Leif Holmgren.
Det väntas också mycket folk och AIK rapporterar på sin hemsida att man närmar sig 8 000 sålda biljetter.
Holmgren själv är berörd av att han ska hyllas
– Min fru var förvånad och sa” Var du så här bra?” i samband med att nyheten kom ut, säger han till AIK:s hemsida.
– Jag har tidigare inte tänkt att det är ”mitt” nummer. Men det har som sagt följt med mig resten av karriären – och efteråt. Mina barn och barnbarn har haft #18 när de idrottat. Det är familjen Holmgrens nummer nu.

Påverkas inte av ceremonin
Inför matchen mellan AIK och Leksand på Hovet så kommer Leif Holmgrens tröja nummer 18 att hissas till taket.
Att det blir en sådan ceremoni är inget som stör Leksands Jon Knuts, snarare tvärtom.
– Det är stort att få vara med på en sån grej. De tidigare jag varit med på har alla varit fina tillställningar, kanske speciellt den för Petrasek som vi var med på i Jönköping förra säsongen. Det är ingenting som stör uppladdningen inför matchen för egen del, det är bara att studsa igång direkt efter ceremonin och vara redo för match. Jag tycker att det är viktigt att hylla de historiska spelarna oavsett vilken klubb det gäller, och det är som sagt stort att få chansen att vara med om det, säger han till Leksands hemsida.
Noterbart: Anton Öhman, nyinlånad back från Skellefteå, gör debut för Leksand ikväll. Bland annat så saknas Calle Själin och Mattias Nilsson, medan Fredrik Lindgren har känningar, skriver dt.se.

Forward tillbaka igen
Tingsryd bröt sin fem matcher långa förlustsvit genom att vinna mot Karlskoga senast och inför kvällens match mot Björklöven så kommer ytterligare ett glädjebesked. Forwarden Jacob Dahlström är nämligen spelklar igen efter sin hjärnskakning igen, skriver smp.se.
Värre är det med Victor Laz som haft en enormt skadedrabbad karriär och som blivit knäskadad.
– Vi har fått veta nu att han blir borta åtminstone ett par månader, säger tränaren Magnus Sundquist till smp.se, och ger sin syn på Löven-matchen:
– Det spelar ingen roll vilket lag vi möter egentligen. Det är så pass jämnt mellan toppen och botten. Dessutom vet vi att vi har chansen att slå Björklöven om vi fortsätter på den inslagna vägen.

Backkuggen fortfarande sjuk
Vita Hästen fick klara sig utan backresen Daniel Josefsson på grund av magsjuka senast och han spelar inte mot Södertälje heller, meddelar nt.se.
Inte heller Victor Lindman, Mattias Kalin och Jonathan Tholander kan spela.
Efter 2-7-smällen mot Leksand har Vita Hästen vunnit två raka matcher, inte minst tack vare sitt sylvassa spel i powerplay. Backen Rikard Olsén vill dock lyfta en annan nyckel:
– Defensiven är viktigast. Där ska vi lägga stort krut. Vi kan inte räkna med att göra fyra-fem mål per match, utan måste bli bättre på att göra skitmål och ta skitpoäng. Det räcker gott och väl att vinna med 1–0. Matcherna mot Löven och Troja är bra exempel på hur vi bör agera, säger han till nt.se.


HETA LIRARE

AIK:s Anton Holm har gjort tre mål på de två senaste hemmamatcherna.

Södertäljes back Stefan Johansson svarade för en assist på de 17 första matcherna - men har sedan gjort fem assist på tre matcher.

Jens Jakobs, AIK; Patrik Karlkvist, MODO, och Victor Rollin-Carlsson, Almtuna, har alla gjort mål i två raka matcher.


LÄS MER

» Inför: AIK-Leksands IF: "Kommer bli hur fett som helst"
» Inför Almtuna - Troja-Ljungby
» Jon Knuts ser fram emot revansch mot AIK
» Hans Särkijärvi: "Ser fram emot tuff uppgift"
» Inför Modo
» Nedsläpp: Grossmann tillbaka - och Lundberg vill vinna heta ytan
» "Vi är en stark och rolig grupp"