Hemma
Vita Hästen
VIT
Borta
Södertälje
SSK

Matchguide: Debut för Patrik Parkkonen

12 januari 2018 10:00

Fredagen bjuder på fem matcher i HockeyAllsvenskan och bland annat så blir det debut för nyvärvade Patrik Parkkonen i Oskarshamn.


DAGENS TABLÅ

19.00 Västervik - Oskarshamn, Plivit Trade-hallen
19.00 Vita Hästen - Södertälje, Himmelstalundshallen
19.00 Björklöven - Tingsryd, A3 Arena
19.00 Troja-Ljungby - Almtuna, Ljungby Arena
19.00 Leksand - AIK, Tegera Arena
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Leksand mot AIK ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I pauserna är det fullt fokus på kvällens fem matcher.
» Spelarkorrarna Martin Karlsson, Leksand, och Linus Lundin, AIK, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Får in nytt backpar
I onsdags gjorde målvakten Felix Sandström och forwarden Mikael Kuronen debut för Oskarshamn och båda var delaktiga i 3-2-vinsten borta mot Södertälje.
Nu väntar derby mot Västervik - och får man in två spelare till: nyförvärvet Patrik Parkkonen som anslutit från Karlskoga samt Martin Fehérváry som är tillbaka efter JVM-spel.
– Vi har gått hårt på våra backar på sistone men nu får vi in ett helt nytt backpar med nyförvärvet Patrik Parkkonen och Martin Fehérváry som förhoppningsvis är frisk till fredag, säger assisterande tränaren Jens Gustafsson till Oskarshamns hemsida.
Dock så tappar IKO Jacob Cederholm som klev av skadad senast och han blir borta ett par veckor.
Noterbart inför ikväll: IKO har vunnit två raka bortamatcher.

Vill spräcka nollan
Almtuna har två raka förluster bakom sig där man dessutom inte lyckats göra mål. På de tre senaste matcherna har det bara blivit ett spelmål framåt.
Den torkan vill man bryta ikväll mot Troja-Ljungby.
I laget så får Jacob Svensson chansen i toppkedjan med Luke Pither och Daniel Ljunggren, John Dahlström är tillbaka efter skada och Oscar Fröberg kliver in i kassen, skriver Almtuna på sin hemsida.

Stjärnan tillbaka snart
Björklöven har varit hårt skadedrabbade under flera säsonger och den här säsongen har inte varit något undantag.
Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade och Andreas Vikström är borta ett par veckor till.
Dock så väntas Alex Hutchings, som missat de tre senaste matcherna, vara tillbaka inom kort.
– Alex skada är en dag till dag skada där han nog kan vara tillbaka i spel snart, säger tränaren Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.
Om kanadensaren är aktuell redan till ikväll mot Tingsryd är dock oklart.

Målvakten är frågetecken
Vem står i Södertälje mot Vita Hästen ikväll? Det är oklart då Emil Kruse är skadad och George Sörensen är krasslig. Om inte Sörensen blir frisk blir det troligen Lukas Karlström i kassen.
SSK saknar också Stefan Johansson, Albin Sethsson och Nicklas Heinerö.
Efter tre raka vinster så föll laget hemma mot Oskarshamn senast, nu vill man upp på vinnarspåret igen men har också respekt för Vita Hästen och deras sylvassa powerplay.
– De har en hög högstanivå och ett bra PP och det blir förmodligen tufft. Det är ju så jämt i den här serien. Och det är härligt att veta att det blir tufft och att man måste göra allt för att gå segrande ur matchen, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida.

Kaptenen är skadad
Tingsryd har drabbats av ett tungt avbräck då backen och lagkaptenen Robin Olsson klev av skadad mot Leksand senast. Han spelar inte mot Björklöven ikväll och det kan bli tal om en längre frånvaro.
– Det verkar inte alls bra. Det kan vara en större skada, säger tränaren Magnus Sundquist till smp.se.
– Ett stort avbräck måste jag säga. Robin har varit genuint trygg och bra i sitt spel och har hållit en stabil jämn nivå utan att vara en flashig spelare.
Taif är i fin form med fyra raka segrar bakom sig.

"Det var tillfälligheter"
Vita Hästen var otroligt nära en trepoängare senast, men släppte in mål mot MODO i slutsekunderna och tre poäng förvandlades till en poäng sedan det till slut blivit en övertidsförlust.
Men laget från Norrköping bryter inte ihop för det.
– Det var inte så mycket att säga om det. Det var tillfälligheter, vi hade tre poäng när det var en sekund kvar. Vi har inte sagt så mycket om det, sådant händer ibland. Jag tror det är värre när man gjort en pissdålig match när man står där och inte ens är nära på slutet, säger målvakten Viktor Kokman till folkbladet.se.
Vita Hästen har förlorat de fyra senaste matcherna.

Sjuka spelare tillbaka?
Daniel Bertov insjuknade innan matchen och Isac Skedung blev sjuk under matchen mot Tingsryd senast, men båda uppgavs efteråt vara aktuella för spel mot AIK ikväll. Återstår att se om Leksands duo är i speldugligt skick i tid för matchen.
Efter fem raka trepoängare så förlorade Leksand efter övertid mot Tingsryd, så det finns en revanschlusta inför ikväll. Något som också späs på av att AIK vann med 3-0 under senaste besöket i Tegera Arena.

Går för nionde raka
AIK är i fin form. Laget har två raka segrar bakom sig, men har framförallt tagit poäng i åtta raka matcher - en svit man vill förlänga mot Leksand ikväll.
– Vi har tagit poäng i flera raka matcher nu, gruppkänslan är bra, jag hoppas vi kan ta med lite självförtroende till imorgon (läs: idag). Det kommer bli en tuff match men vi vet vad som krävs och vi vann där sist. Vi måste vara smarta och spela ett bra bortaspel, säger forwarden Jens Jakobs till AIK:s hemsida.
Jakobs svarade för två poäng senast och har nu gjort totalt 297 poäng i HockeyAllsvenskan vilket är tangerat bäst genom alla tider. En poäng till och han kliver upp i ensam topp - och tre poäng till och han blir första spelare i HockeyAllsvenskan att nå 300 poäng.
– Det vore väldigt häftigt, absolut, säger Jakobs.

Starka på hemmaplan
Troja-Ljungby startade säsongen trevande på hemmaplan, men har vänt på det under säsongen. Nu står man på fyra raka hemmasegrar där man över de tre senaste matcherna har målskillnaden 12-1.
Både defensiv och offensiv har alltså varit väldigt bra.
Nu möter man Almtuna som inte gjort mål på två raka matcher - så frågan är om gästerna orkar forcera hemmalagets defensiv?
– Det är viktigt att vara bra i hemmaborgen, vi har hittat rätt nivå och är jättesolida hemma nu, säger tränaren Pelle Svensson till smp.se.

Tung förlust senast
Västervik föll med hela 2-7 senast mot Timrå på bortaplan - ett svidande nerlag för smålänningarna som är under det negativa kvalstrecket. Laget har dessutom förlorat de tre senaste matcherna.
Nu väntar hett länsderby mot Oskarshamn.
Västervik har tagit ut samma trupp som i senaste matchen men hur man väljer att formera laget är ännu inte klart utan bestäms under fredagen.


HETA LIRARE

Södertäljes Thomas Valkvä-Olsen har gjort 19 mål och toppar skytteligan. Norrmannen har gjort sex mål på de fyra senaste matcherna.

Timrås Jonathan Dahlén skuggar i målform. Han har gjort fem mål på de fyra senaste matcherna - och åtta mål på de åtta senaste kamperna.

AIK:s Éric Castonguay har gjort mål i två raka matcher.


LÄS MER

» Jens Jakobs: Det är en speciell match för mig personligen
» Inför: Troja/Ljungby
» Skadeläget i Björklöven
» Dags för tredje länsderbyt
» David Åslin spelar igen
» Nedsläpp: Revanschsuget SSK tar sig an Hästen
» Derbydags!