Hemma
Karlskoga
BIK
Borta
Södertälje
SSK

Matchguide: Kan AIK bygga på sin svit?

28 januari 2018 10:00

Söndagen bjuder på fyra nya matcher i HockeyAllsvenskan - och AIK har chansen att ta poäng för fjortonde (!) matchen i rad.


DAGENS TABLÅ

16.00 Pantern - Almtuna, Malmö Isstadion
16.00 MODO - AIK, Fjällräven Center
18.30 Karlskoga - Södertälje, Nobelhallen
18.30 Leksand - Västervik, Tegera Arena
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


VÄRT ATT VETA

Samma lag möts igen
Noterbart är att det är samma lag som möts igen i den här omgången som i den förra, men med skiftade hemma- och bortalag.
Det lär således spira lite extra rivalitet i söndagens fyra och måndagens tre matcher, eftersom lagen möttes så sent som i torsdags och fredags.

Sviten bara växer
Det har skrivits om den mycket nu - men det verkar inte gå att jinxa AIK:s mäktiga poängsvit som nu är uppe i tretton (!) raka matcher.
Senast blev det en 2-1-vinst mot MODO hemma på Hovet - och nu ska man försöka ta poäng för fjortonde gången i följd när man möter samma lag i Fjällräven Center.
– Vi har hittat en jämnare lägstanivå nu jämfört med början av säsongen, alla har förstått att det inte går att dippa för mycket, dippar kommer man måste hålla en rak linje. Alla slår alla i serien men man måste hålla sin spelplan och göra det så bra som möjligt. Kurvan är på väg upp för oss, vi tar poäng i många matcher och det känns som vi verkligen är på rätt väg, säger backen Eric Norin till hockeypuls.se.

Succébacken saknas igen
Henrik Malmström har gjort succé i Södertälje under säsongen. Han inledde i J20-laget, lyftes sedan upp, har tagit en ordinarie tröja och även belönats med ett avtal med A-laget.
Nu är han dock sjuk. Han missade matchen mot Karlskoga i fredags, och missar även dagens returmöte, skriver Södertälje på sin hemsida.
I övrigt saknas bara Alexander Sahlin och Sebastian Höglund som är borta resten av säsongen.
BIK vann efter övertid i fredags sedan man kvitterat i slutet.
– Synd att vi inte kunde knyta ihop säcken och vinna, men som sagt är det ny match i morgon (läs idag) så det ska bli kul att spela igen. Det handlar om att ta så många poäng som möjligt om man ska vara med och spela där när våren börjar titta fram. Vi får hoppa upp på hästen igen och köra på, säger forwarden Ludwig Blomstrand till Södertäljes hemsida.

Gillar inte att möta Pantern
Almtuna trivs inte mot Pantern. Man vann förvisso en match mot Malmölaget i höstas, men hade innan dess en lång radda raka förluster och föll sedan återigen i torsdags när Pantern kunde 3-2-vinna i Gränbyhallen.
Nu väntar en ny match mot "mardrömslaget" i Malmö Isstadion.
Almtuna ställer upp med i princip samma lag som senast, skriver man på sin hemsida. Enda skillnaden är att Jacob Svensson kliver in i fjärdekedjan och att Henrik Marklund blir extraforward. Nyvärvade Masi Marjamäki fortsätter i toppkedjan med Daniel Ljunggren och Lucas Sandström.

Viktige forwarden tillbaka
Pantern fortsätter att imponera under nye tränaren Joby Messier. Sedan han tog över så har laget spelat åtta matcher där det blivit poäng i sju av kamperna, varav fem av dem är trepoängare.
I torsdags blev det en 3-2-seger borta mot Almtuna som man nu ställs mot igen, fast på hemmaplan.
Nu får laget dessutom tillbaka viktige forwarden Sebastian Dyk som missat åtta matcher.
– Jag har ju haft lite problem med underkroppen, men söndagens match blir den första för mig på ett tag nu. Ska bli skönt att komma in i hetluften när allting nu känns bra. Jag kommer smyga igång lite under matchen. Försöka bidra med lite fart och fläkt, säger Dyk till Panterns hemsida.

Fortsätter gå tungt
Åtta poäng på tolv matcher. Det är MODO:s facit den senaste tiden och det är inga siffror som imponerar för laget som har höga ambitioner.
Senast blev det bortaförlust mot formstarka AIK med 2-1 - där man tappade allt spel i den andra perioden.
– Jag tycker att, redan i den första perioden, har lite tendenser att inte vilja hålla i pucken och spelar inte så mycket anfallshockey. I den andra faller det ihop helt, det blir tomma hål bakåt och jag vet inte hur många "rush-lägen" de får, säger Victor Ekarv till hockeypuls.se om fredagens möte.
Ikväll väntar returmöte mot AIK på hemmaplan.

Är formen på väg tillbaka?
Leksand hade förlorat fyra av de fem senaste matcherna inför mötet med Västervik i fredags, men vann då med 4-1 - och nu kan statistiken istället läsas som att dalalaget vunnit två av de tre senaste matcherna.
Är det så att toppformen är på väg tillbaka?
Talangen Emil Bemström sköt ett av målen senast - och har därmed gjort mål i alla säsongens matcher mot just Västervik. Kliver han fram och avgör kvällens returmöte också...?
– Haha, jag vet inte, men det kommer någon i laget göra, säger han till hockeypuls.se.

Tufft med målskyttet
Västervik har förlorat de två senaste matcherna mot Karlskoga och Leksand och bara lyckats göra ett mål i varje match. Ska smålänningarna upp på vinnarspåret igen så måste målskyttet alltså börja lossna igen.
Ikväll väntar returmöte mot Leksand i Tegera Arena.
Laget är inte släppt. Senast saknades enbart Oskar Svanlund.

Ska hylla Fredrik Höggren
Fredrik Höggren spelade sin 600:e match i HockeyAllsvenskan i fredags mot Södertälje - han är den första spelaren som når den milstolpen - och i söndagens hemmamatch kommer han att hyllas inför nedsläpp.
Karlskoga ligger fortfarande sist i tabellen men har en riktigt fin formkurva där man segrat i fyra av de fem senaste matcherna, och där man i fredags kvitterade sent och sedan avgjorde på övertid mot Södertälje.
Nu väntar alltså ett returmöte.
Karlskoga har samma trupp som senast, skriver klubben på sin hemsida.


HETA LIRARE

Nicklas Heinerö, Södertälje, har gjort mål i tre raka matcher.

Fredrik Forsberg, Karlskoga, har spelat fyra av de fem senaste matcherna med laget - och gjort mål i samtliga.

Michael Haga, AIK, har gjort tre mål på fyra matcher.


LÄS MER

» Inför: IK Pantern
» Nedsläpp: Chans till revansch direkt
» Inför Almtuna hemma på Malmö Isstadion
» Inför BIK - Södertälje SK