FÖR EVIGT NR 7 – STIG-GÖRAN ”STISSE” JOHANSSON
Publicerad: 2020-12-09
En av svensk hockeys riktigt stora, en av våra allra största. Stig-Göran "Stisse" Johansson kommer för alltid vara en viktigt del i vår SSK-historia. För att förstå hans betydelse för klubben behöver man bara lyfta blicken upp mot fanorna som vajar i Scaniarinkens tak, nummer 7 är för evigt fredat. Vår Stisse.

FÖR EVIGT NR 7 – STIG-GÖRAN ”STISSE” JOHANSSON

En av våra eviga, en av våra största hittar vi – sedan den 28 februari 2008 - i Scaniarinkens tak. Hans nummer, nummer 7, är för alltid pensionerat och fanan i taket är en påminnelse av hans betydelse och insatser för Södertälje Sportklubb.

Stig-Göran ”Stisse” Johansson föddes den 18 juli 1943 i Surahammar och det var också där den 173 cm långa hockeytalangen inledde sin hockeykarriär. Trots sina ringa 173 cm var han fruktad på planen och kallades ofta för ”tacklingarnas mästare”, ryktet sa även att han var hård som sten.

Stisse gjorde a-lags debut endast 15-år gammal och det var nog många redan då som förstod att den killen hade någonting extra. Fem säsonger i moderklubben Surahammars IF hann det bli innan det var dags för Stisse att lämna Surahammar och vidga vyerna och ge sig ut på nya äventyr. Inte minst nya hockeyäventyr. Den unga talangen hade år 1963 gjort så pass bra ifrån sig att det var fler klubbar fanns på agendan, däribland SSK. Stisse ville utvecklas och till sist föll valet av klubb på Södertälje Sportklubb. Premiärspelade gjorde han när SSK mötte Djurgården en kall novemberdag och nog gjorde han avtryck direkt. SSK vann med 4–2 och sista målet signerades Stisse Johansson.

Efter Stisses debut i SSK-tröjan tog det inte lång tid innan landslaget fick upp ögonen för den tuffe liraren. B-landslaget fick han testa på direkt och 1965 tog han även en ärofylld plats i A-landslaget. Om det inte vore för militärtjänstgöring hade Stisse förmodligen farit över Atlanten för spel med New York Rangers som uppvaktade honom hårt. På grund av – eller tack vare för oss SSK:are så stannade Stisse och var klubben trogen i hela 15 säsonger. Den kanske mest fruktade kedjan i SSK-tröjan bildade Stisse tillsammans med Nille Schillström och Poppen Burlin. Stisse har själv berättat i intervjuer att det är den bästa kedjan han spelat med någonsin i ett klubblag. En ynnest för oss SSK-are att fått ha en sådan spelare i denna anrika förening under så lång tid. Stisse fortsatte verka som tränare i klubben efter att han avslutat sin aktiva karriär. Efter en tids sjukdom avled Stig-Göran Johansson år 2002, endast 59 år gammal.

Den 28 februari 2008 hissades nummer 7 upp i Scaniarinkens tak och är numer en ständig påminnelse över hans insatser och betydelse för den här klubben.

Sara Jonsson