KRÖNIKA: Game, set and match - här kommer Södertälje!

17 januari 2018 11:43

Kvällens motståndare Västervik, där man numer även spelar ishockey på relativt hög nivå, är annars mest känd för en annan sport. En av Sveriges störste tennisspelare genom tiderna kommer nämligen från orten.


Stefan Edberg, med sex grand slam-titlar på meritlistan. Även komikern Magnus Härenstam, sångerskan Alice Babs och ABBA-ikonen Björn Ulvaeus kommer från Västervik, som också är känd för att ha en av Sveriges största campinganläggningar – Lysingsbadet.

Som lite knodd var jag själv på Lysingsbadet och husvagnscampade med familjen i slutet på 80- eller början på 90-talet. Under uppväxten besökte jag dock ganska många campingplatser och jag har väl egentligen inga starka minnesbilder från just Lysingsbadet, även om det säkert fanns en helt okej lekplats även där.

Det här var dock på den tiden innan ishockeyspelare flyttade in i stugbyn på Lysingsbadet. På den tiden SSK och Västervik spelade i helt olika serier. På den tiden man samlade på hockeybilder med Anders Eldebrink, Conny Jansson, Peter Ekroth och andra guldhjältar. Peter Ekroth varvade för övrigt faktiskt ner och rundade av karriären i just Västervik i division 2 som 40-åring.

Men men, hockeykartan har ritats om sedan dess och på senare år har klubbarna mötts ganska frekvent i division 1, Hockeyallsvenskan och kvalet däremellan.

Till en början hade SSK ganska svårt för den lilla uppstickarklubben, men den här säsongen har laget tagit två segrar av två möjliga mot Västervik. Borg vs Edberg: 2-0 i set alltså. Dags att avgöra matchen med en smash i kväll. Och varför inte fullända tennistemat med 6-1 på tavlan också?

För som sagt har jag inga starka minnesbilder från Västervik. Inte för att jag har något emot stan. Jag har till och med hört rykten om att det finns en väldigt bra pizzeria. Men jag föredrar kebab och det är Södertälje jag brinner för. Jag har varit inne på det i tidigare krönikor. Södertälje har gått igenom några tuffa år – men är på rätt väg. Uppåt och framåt. Liksom SSK. Tillsammans kan vi nå framgång om vi hjälper varandra. Tillsammans kan vi göra Södertälje bättre. Och tillsammans kan vi göra SSK bättre.

Låt oss börja genom att visa Sverige hur det går till när vi tar tre poäng mot Västervik. Låt oss visa Edberg, Härenstam och Lysingsbadet hur det går till. Se upp Västervik, för här kommer mitt Södertälje. Vi har Björn Borg, Lasse Karlsson och Linkans Farstanäs i ryggen.

Game, set and match.

Borg - Edberg 3-0. Nu kör vi!

Låt oss få Templet att gunga!

Fredrik Gustavell

Krönika: Upp med Halsduken - dags för hockeyfest

Krönika: En insats för SSK - och hela Södertälje!

EDSLÄPP:

VAD: SSK-Västervik, omgång 36, Hockeyallsvenskan 2017/2018

VAR: Scaniarinken, Södertälje

NÄR: Onsdag 17/1, 19.00

HÅLL KOLL PÅ: Christopher Bengtsson. Med sina 10 mål och 17 assist leder han den interna poängligan. Tionde målet kom senast mot Vita Hästen och den 24-årige forwarden bidrar varje match i kedjan med Fredric Weigel och Thomas Valkvae Olsen.

Fler artiklar:

SSK-TV: Han är SSK:s bästa tekare - "Roligare att ha pucken än att jaga den"

SSK-TV: Kolla in SSK:s målkalas i Norrköping här!

SE ÄVEN: Storseger mot Vita Hästen - SSK upp på play off-plats

SE ÄVEN: Revanschsuget SSK tar sig an Vita Hästen

SSK-TV: Kolla in TVO:s rökare - här är målen från SSK-IKO

SSK-TV: Höglund om målet, formen och fjärdekedjans roll

Missa inga nyheter - ladda ner SSK:s officiella app!

  • Ladda ner SSK-appen till din Iphone här.
  • Ladda ner SSK-appen till din androidtelefon här

Häng med i SSK-snacket - följ SSK på sociala medier!

Säkra biljett till SSK-Västervik redan nu - boka online här!