Göte Blomqvist "Vicke Hallon"

Göte Blomqvist "Vicke Hallon"

”Vicke” började spela redan som liten grabb och fick vara med och träna tillsammans med ”Masen” och de andra stora grabbarna. 1942 gick han med i SSK och spelade fyra år i juniorlaget innan han 1947 tog en ordinarie plats som högerforward i A-laget.

Redan samma säsong fick Vicke debutera i landslaget vid en match mot Norge den 4 januari 1947. Han deltog i fyra VM-turneringar och blev europamästare 1952 och världsmästare året därpå i Zürich. Liksom Epa och Stickan erövrade Vicke SM-tecken 1953 och 1956. I Tre Kronor spelade han sin sista match mot Wembley Lions den 28 december 1956. Vicke blev Sportklubben trogen t o m 1962.

Karriären fortsatte sedan som tränare för i tur och ordning Morgårdshammar, BK Remo och Enhörna. Därefter återkom Vicke till SSK som juniortränare och blev slutligen biträdande tränare för A-laget 1972.

Vicke var teknisk, åkstark och mycket målfarlig. Hans kallades även för den ”Den bleke bombkastaren” och är fortfarande Sportklubbens kanonskytt genom tiderna med sina 244 mål i serie- och SM-sammanhang. Han vann klubbens interna skytteliga fem gånger och skytteligan i högsta serien 1951, 1952 och 1953. 1955 gjorde han åtta mål på egen hand i en seriematch mot IFK Stockholm – ett svenskt rekord som Vicke delar med Gösta ”Lill-Lulle” Johansson, Djurgården och Henry Reimer, Nacka.

Varför fick Göte det egendomliga smeknamnet ”Vicke Hallon”?

Här kommer förklaringen. Götes äldre bror, Tage, arbetade på Baltic. På den tiden jobbade man även på lördagarna och en lördagsmorgon kom Tage till arbetet i kostym. Kompisarna undrade varför han var så finklädd och gissade att Tage tillbringat natten hos en tjej. Då rodnade Tage så kraftigt att kompisarna omedelbart döpte honom till ”Acke Smultron”, och det fick han heta i fortsättningen. När Göte började arbeta på Baltic några år senare, så måste även han få ett smeknamn. En av gubbarna föreslog ”Vicke Hallon” och det namnet har hängt med sedan dess.

Göte blev med tiden en känd hockeyspelare. I kvällstidningen A.T. påstods att ”Acke Smultron” och ”Vicke Hallon” hade två småbröder som kallades för ”Nicke Lingon” och ”Pelle Blåbär” – det var dock lögn. Visst hade Göte två yngre bröder, men deras smeknamn hade tidningen hittat på.