En trotjänare lämnar
Publicerad: 2021-04-10
382 matcher i en och samma klubb är ett imponerande facit. Lucas Carlsson lämnar SSK men är för alltid inskriven i historieböckerna.

Året var 2012 när den då 18-årige stockholmskillen för första gången satte foten nere i Scaniarinkens korridorer som SSK-spelare. Det skulle bli starten på en nio år lång saga tillsammans. En väg som kantats av både toppar och dalar, tuffa händelser och total eufori. Lucas Carlsson är för alltid en del av vår SSK-historia och även om vår saga för tillfället slutar här kommer han alltid kommer vara en av oss.

Han har varit SSK trogen under nio år, något som i hockeyvärlden är extremt sällsynt. Det är i Scaniarinken som han gått från ung och lovande till en av de mesta etablerade spelarna i HockeyAllsvenskan. Lucas var en av få spelare som efter den tuffa degraderingen till Hockeyettan stannade kvar i Sportklubben och säsongen därpå såg till att vi tog oss tillbaka in i värmen igen. Det finns många fina minnen att se tillbaka på och det vi kan enas om är att Lucas visat en otrolig lojalitet gentemot klubben i allas våra hjärtan. Om vi bara vrider tillbaka i minnesbanken ett par veckor så minns vi väl alla när han fick tillbaka sin lekkamrat Christopher Bengtsson på isen och hur hockey då plötsligt såg så lekande lätt ut? AIK hemma i början på mars är ett sådant exempel när #19 levererade 4 poäng i den viktiga måstematchen.

Förändring kan vara nödvändigt men det betyder inte att belutet är enkelt.

–Jag har varit i SSK i nio år så detta är självklart inget enkelt beslut att ta. Senaste säsongen har varit både upp och ner. Jag kom tillbaka från skadan och kände mig stark sen har det gått lite upp och ner under säsongen för både mig personligen och för laget men överlag så tycker jag att vi har en bra säsong i ryggen.

Men nu ger han sig ut och testar sina vingar på annat håll.

– SSK betyder jättemycket för mig, det är i SSK jag formats till den person jag är idag. Både på och utanför isen. Det är klart att jag alltid kommer bära med mig det som en bra och viktig tid i mitt liv.

2015 var ett mörkt år i vår SSK-historia. Degraderingen till Hockeyettan var ett faktum, men när i princip ett helt lag lämnade var det några som stod kvar. Lucas var en av dem.

– Det största minnet är ohotat när vi klev upp från ettan till allsvenskan igen. Det var ett ganska enkelt beslut för mig att stanna kvar, jag ville vara med på resan upp igen. Jag kommer ihåg känslan efter att vi åkt ur, jag var extremt ledsen så jag är väldigt glad att jag fick vara en del av laget som tog tillbaka klubben till allsvenskan igen. Det var en väldigt rolig säsong och det finns många stunder där jag kommer bära med mig.

Vi har nu en hel säsong utan publik på läktarna bakom oss, något som såklart känns tråkigt när han nu lämnar Sportklubben för nya äventyr.

– Det är jättetråkigt. Det har absolut inte varit som tidigare säsonger, man har inte fått samma hjälp att tagga till under matcher. Jag som varit med ett tag vet ju vilket tryck det kan bli i Scaniarinken, klart man saknat det sjukt mycket. Det har helt klart påverkat oss under säsongen. Sen vill jag passa på att tacka för allt stöd under alla säsonger, i både med- och motgång. Lycka till och kör hårt i framtiden!

Den här säsongen är slutet på en era, efter nio långa säsonger är det dags för en ny utmaning för. På frågan om vi någon gång kanske får se honom i den blå-gula tröjan igen låter det inte helt hopplöst.

– Det är nog inte helt omöjligt. SSK kommer alltid betyda mycket för mig men det får vi ta där och då, avslutar han med ett leende.

Under totalt åtta säsonger i SSK-s a-lag spelade Lucas 382 matcher, gjorde 202 poäng varav 70 mål och 132 assist. Men ibland behöver man ta jobbiga beslut och välja nya vägar för att hitta nya möjligheter att utvecklas, men vem vet..

…en vacker dag kanske vi får se vår #19 i den S-prydda dressen igen. Till dess - Tack för showen och lycka till!

Sara Jonsson