Händelserna i samband med hemmapremiären
Publicerad: 2022-10-04
SSK vill informera om händelserna i samband med hemmapremiären och beskriva säkerhetsarbetet. SSK tar kraftigt avstånd från det mycket allvarliga beteende som ett fåtal individer gjorde sig skyldiga till i samband med vår hemmapremiär mot Djurgårdens IF.

Främst gäller det eldandet av bengal som kan få mycket allvarliga konsekvenser i en inomhusarena, men även de provocerande och aggressiva beteenden som vissa individer uppvisade. Det har satt fokus på något negativt i stället för publikfesten som det var och som både föreningen och supportrarna arbetat med under lång tid för att skapa. Vi har också hört vittnesmål från besökare där barn – men även vuxna – kände sig rädda och nu känner oro för att gå på ishockey igen. Det är oerhört tungt att få ta del av dessa berättelser när det gäller barn och helt oacceptabelt. Vi kommer göra allt i vår makt för att skapa trygga matcher och den magiska hockeyupplevelse som alla ska uppleva när man är i ett fullsatt Scaniarinken.

En inblick i säkerhetsarbetet inför och under matchen

Före varje match tas en kontakt mellan arrangerande och gästande förening, där det bland annat ingår en riskbedömning och säkerhetsklassificering av matchen.

Eftersom det till hemmapremiären förväntades storpublik höjdes säkerhetsklassningen automatiskt och i och med detta genomfördes flertalets planeringsinsatser. Tre dagar före matchen genomfördes ett planeringsmöte med representanter mellan Södertälje SK, polisen (supporterpoliser både ifrån Stockholm och Södertälje), Djurgården och delegater ifrån Svenska Hockeyförbundet. Aktuell matchdag genomfördes ett ytterligare möte med samma uppställning.

Under dessa möten och baserat på de underrättelser som vi som förening fick del av veckorna och dagarna inför matchen var risken för att så kallade kategori C supporters skulle dyka upp väldigt låg. Även om Stockholmslagen har ett negativt rykte har både AIK och Djurgården gästat vår arena vid ett flertal tillfällen de senaste åren (Djurgården under träningsmatcher och Skoda Trophy), dessa tillställningar har fram tills i fredag avlöpt undan några incidenter och med god stämning på läktarna.

Antalet ordningsvakter ökades ifrån en grundbemanning en "vanlig" match på cirka 4-6 stycken till 25 stycken. Föreningen anlitade även ett separat bolag för visitering (15 personer) och polisen hade en avsevärt högre närvaro med flertalet poliser både civila och uniformerade. Till detta hade vi även förstärkt sjukvårdsberedskap. Djurgårdens säkerhetsansvarig och tillsammans med ordningsvakter som dagligen arbetar med Djurgården tjänstgjorde på gästande sektion för att bistå säkerhetsorganisationen.

Inför evenemanget visiterades samtliga besökare och innan öppning söktes hela arenan och kring utrymmen av för eventuella farliga föremål. Det fanns även en utökad beredskap för att hantera en eventuell pyroteknik (kolsyresläckare och hinkar med sand för att kunna släcka eventuella pyrotekniska pjäser.)

Arenan var under evenemanget tydligt sektionerat mellan gästande och hemmasupportrar.

Trots ovanstående insatser lyckas en individ smuggla in en pyrotekniskpjäs och antända den i vår arena vilket av förståeliga skäl är något som båda föreningarna tar kraftigt avstånd ifrån. När pyrotekniken antänds står gärningsmannen på ståplats-sektionen och röken kunde omedelbart ventileras ut via rökluckor. Beredskap sattes omedelbart in ifall att gärningsmannen skulle släppa den pyrotekniska pjäsen när den fortfarande brann. Eftersom gärningsmannen befann sig på gästande sektion så vilar en stor del av ansvaret för supportern på Djurgårdens IF. Södertälje SK och Djurgården kommer att tillsammans med polisen hjälpas åt att försöka identifiera gärningsmannen och lagföra individen, detta kommer även medföra en ansökan av tillträdesförbud hos åklagare.

Det har bokats in ett flertal avstämningsmöten i närtid för planering vid kommande högriskmatcher och vi utvärderar säkerhetsarbetet löpande. Vi som förening har ett ansvar för det som inträffade och kan bara uppriktigt be om ursäkt till er som inte fick den förväntade upplevelsen.

Södertälje Sportklubb