Anderberg är redo för säsongens första match
Publicerad: 2021-08-11
Alexander Anderberg ska imorgon göra sitt första riktiga framträdande i SSK-tröjan. Vägen hit har har kantats av höga toppar och djupa dalar och nu är han redo för att ta nästa steg i sin hockeykarriär i SSK.

Den 24-årige backen är ett av de nyare tillskotten till årets HockeyAllsvenska trupp. Efter en framgångsrik avslutning på säsongen hos konkurrenten Västervik fick backen ögonen på sig och det resulterade tillslut i en flytt norrut för Alexander Anderberg.

– Micke ringde mig efter att vi spelat klart säsongen och vi hade en dialog egentligen under hela sommaren. Han frågade hur jag ser på mig själv som hockeyspelare, vad jag skulle vilja ha hjälp med och vad jag tror att jag skulle kunna åstadkomma i Södertälje samt vad Södertälje kunde bistå mig med. Vi diskuterade mycket vad han förväntar sig av en spelare och vad jag förväntar mig av min arbetsgivare. Jag tog med mig allt vad han sa och hur han såg på mig och sen satte jag mig och tänkte igenom lite. Någonstans så var det egentligen slutet på säsongen som gjorde att det öppnade upp sig så pass mycket för mig nu efter säsongen. Jag hade väl 6-7 klubbar som hörde av sig men det var inget annat som kändes lika bra efter att jag vägt för- och nackdelar mot varandra, det kändes som att SSK var bästa valet för att jag ska kunna utvecklas till en så bra hockeyspelare som möjligt, säger han.

En lång sommar är över och nu väntar äntligen nya utmaningar för backen i ny miljö, vad behöver han för att kunna utvecklas och ta nästa kliv på isen?

– Jag tror att det framförallt handlar om att jag nu får möjligheten, sen såklart hjälp och push längs vägen. Jag visste att Grossa jobbar på bra med fysen och sen har jag pratat med gamla spelare som berättat att det är en seriös förening som kan passa mig bra, berättar han.

Om han beskriver sig själv på isen hur låter det då?

– Först och främst så har jag under mina seniorår fått agera mer defensivt men jag var under mina unga år lite mer offensiv vilket jag gärna utvecklar mer framöver också. Jag har blivit bättre defensivt senaste åren och hoppas väl kunna kombinera den med offensiven under vintern. Jag vill vara en tvåvägsback som försöker följa upp mer i anfall och det tycker jag känns bättre och bättre. Jag känner att jag får mer självförtroende i att följa med i anfall och vågar mig på en dragning istället för att dumpa pucken ner i hörnet. Sen kan jag kanske våga utmana lite mer, säger Anderberg.

Nu har det gått dryga veckan sedan laget samlades i Scaniarinken efter en lång sommar, en sommar som för Anderberg kantats av många timmar egenträning.

– Jag har fått hjälp av en tränare efter säsongen och under sommaren och det är en stor anledning till att jag känner mig väl förberedd och vältränad just nu. Det kan vara lite svårt annars att köra själv och hitta på egna övningar men när man har ett schema så är det hyfsat lätt tycker jag, säger han.

24 år gammal men den tuffe backen saknar inte erfarenhet. I sin a-lagsdebut som 17-åring fick han göra sitt första SHL-mål för Örebro Hockey. En puck upp i slottet med avslut i bortre med ett snärtigt dragskott till 3-3, ett hyfsat sätt att presentera sig på.

– Det har varit väldigt fram och tillbaka faktiskt. Det har varit mycket ett steg fram och två steg tillbaka. När man kom upp i a-laget i Örebro och fick göra sina första a-lagsträningar i galler så var man kanske den där junioren som tänkte att framtiden var lite klar där och då. Att jag redan som 17-åring var uppe i a-laget. Någonstans där kanske man tog lite förgivet att man kommer bli bra och resan kommer bli enkel. Det späddes också lite på när jag fick göra a-lagsdebut och mål i första matchen, jag hade möten med typ 13 NHL-klubbar inför draften. Man svävade i väg lite och det var inte helt lätt att hålla fötterna på marken. På den tiden hade Örebro och Vita Hästen ett samarbete och jag först blev jag utlånad innan jag skrev kontrakt där, någonstans där i krokarna kom verkligheten ikapp och jag insåg att det krävs rätt mycket för att nå långt. Efter det året i VH kom väl egentligen den första stora motgången när jag fick kliva ner i Hockeyettan. Där och då trillade poletten ner att det är hård träning som krävs om man vill komma någonstans. Jag har lärt mig mycket av det och fick kämpa hårt men är stolt över det jobbet jag la ner. Det är många som kliver ner i Hockeyettan som fastnar där men jag såg till att hitta en väg tillbaka till Hockeyallsvenskan. Det var en nyttig läxa även om det var sjukt jobbigt i stunden men någonstans kände jag ändå att jag inte kunde kasta bort all tid jag lagt ner och min talang utan jag kände att jag var tvungen att i alla fall ge det ett försök. Då visste jag inte heller ifall det skull ta en, två eller fem säsonger eller om jag ens skulle lyckas. Det hade lika gärna kunnat gå åt andra hållet, att man hade i hamnat i division tre någonstans men jag kunde inte ge upp utan ett helhjärtat försök. Då hade jag nog alltid ångra mig, berättar han.

Det är en inspirerande resa han har gjort. Mål i sin SHL-debut som 17-åring, ner i hockeyettan och nu på plats i Södertälje som en ny viktig kugge i SSK. Ett lag som han redan efter dryga veckan pratar varmt och gott om. Någonting som bådar gott inför höstens utmaningar.

– Jag tycker att vi så här tidigt redan är ett väldigt sammansvetsat gäng. Visst det har gått en dryg vecka men det är många liknande individer i den här gruppen. Det är många som är omtänksamma, öppna, glada personer. Det är en gemenskap och inga som drar åt olika håll och kör sitt race. Det är en familjeaktig känsla redan. Jag tror att varenda en här inne i omklädningsrummet kommer kämpa för varandra på isen. Stå upp för varandra och jobba för en vi-känsla. Det känns som att hela det här laget skiter i hur eller vem det är som gör saker ute på isen utan vi spelare för varandra och vi vill vinna matcher. Det kommer bära oss långt att vi har den här känslan i truppen. Täcker man ett skott så är varenda en framme och klappar om vilket jag tycker är talande för den här gruppen. Vi ska ha en atmosfär med högt i tak där vi pushar varandra och där är vi på god väg, säger han.

Första träningsmatchen går av stapeln redan imorgon när Norrköpingslaget Vita Hästen kommer till stan. För Anderberg och resten av laget blir det en bra värdemätare för att se var man står.

– Först och främst ska det bli jäkligt skönt att få spela inför publik på läktarna igen. Jag minns bara i slutspelet när vi mötte Timrå och de hade runt 200 personer på läktarna som sjöng, det var nästan så att man fick gåshud innan nedsläpp första matchen när man hörde publiken sjunga igen. Nu har man ju på något konstigt sätt vant sig att spela utan och jag kan knappt tänka mig hur det kommer bli att få spela inför fansen igen. Jag har bara hört bra saker om stämningen som kan bli här i Södertälje också så det ser jag framemot. Mäktigt att få tillbaka vår sjätte spelare där ute. Gällande matchen imorgon handlar det ju mycket om att få till de sakerna vi har tränat på nu, de första pusselbitarna kring hur vi ska spela. Vi har inte gått in på alla detaljer än utan i stora drag hur vi ska spela. Det handlar mycket om att visa rätt inställning och attityd. Få lite puls igen. Jag startar ihop med Hjelm imorgon och det har känts bra på träning. Sen handlar det om att lära känna varandra ordentligt och hitta varandra. Men det ska bli riktigt roligt, avslutar Anderberg.

Biljetter till morgondagens match hittar du här!

Sara Jonsson