”Revansch är en väldigt stark drivkraft”
Publicerad: 2022-04-08
Slutsignalen i Ljungby för en dryg vecka sedan blev startskottet för en ny intensiv arbetsperiod. Jobbet med att tillsätta nyckelpositioner i klubben är i full gång och Robban Andersson känner en stor revanschlust.

En lång och tuff säsong avslutades, efter förutsättningarna, på bästa möjliga sätt nere i Ljungby för drygt en vecka sedan. Där var det vinna eller försvinna som gällde och dessutom hade vi allt i egna händer, mycket som stod på spel med andra ord. 88 långa minuter krävdes innan Gustav Willman Borvik kunde förvalta en passning från Albert Sjöberg och säkra kontraktet i HockeyAllsvenskan även kommande säsong. För klubbdirektör Robban Andersson innebar segern en enorm lättnad.

– Det var en stor anspänning under stora delar av säsongen för alla i klubben och även för mig såklart. Vi fick många chanser att säkra kontraktet redan innan play-outen med ”ödesveckor”, ”måstematcher” och ”Vita Hästen-veckan”. Till och med i sista omgången hade vi fortfarande en liten chans, men det lyckades inte. Det var givetvis tungt och ett misslyckande. Men laget tog sig samman och jag tror det positiva stödet från supportrarna, med Supportklubbens brev som extra moralboost, var viktigt för att inte laget skulle känna för stor press i den ångestfyllda Playout-serien. Efter måljublet i sjätte matchen tog det inte särskilt länge innan man hamnade i fasen där det gällde att blicka framåt. Vi sitter i en situation just nu där våra sportchefer (Eldebrink och Öquist) i princip avslutat sina tillfälliga uppdrag i och med slutsignalen och att vi klarade oss kvar. Oerhört tacksam för att dom två klev in mitt i säsongen och la sin SSK-själ i jobbet. Även Pelle och Björn grejade sitt uppdrag på ett riktigt bra sätt i tuffa förhållanden. Nu är kontraktet grejat och förutsättningarna kända. Det är en superintensiv tid där vi har ett viktigt arbete framför oss.

Med det HockeyAllsvenska kontraktet på plats tog arbetet fart på riktigt och det har varit bråda dagar sedan dess.

– Den senaste veckan har inneburit utvärderings- och exitsamtal men det har också gått åt en hel del tid till att träffa kandidater och att ta referenser för de roller som ska tillsättas. Att skaffa sig en bred bild med mycket input från många hur vi ska bemanna den sportsliga herrorganisationen är viktigt och vi är ett antal personer som jobbat med det. Vi har även haft ett stort antal möten i olika konstellationer. Långa dagar och kvällar med intensivt arbete. De olika momenten kan inte göras i sekvens då tiden är en avgörande faktor den här delen av säsongen, vilket gör det både intensivt och spännande.

Vi har flera vakanser på nyckelpositioner kring herrorganisationen och det är många som undrar hur arbetet ser ut och framför allt när man kan förvänta sig namn presenterade?

– Vi påbörjade en kartläggning av kandidater parallellt med säsongens slutfas och identifierade ett antal intressanta kandidater. Svårigheten har varit att de flesta har velat ha klart vilken serie vi ska spela i. Oavsett det har kandidaterna utvärderats parallellt för att vi nu ska vara så långt fram som vi bara kan nu när vi vet att vi spelar kvar i allsvenskan. Och som jag nämnde tidigare har vi intensifierat arbetet med intervjuer och möten med kandidater. Vi känner att vi behöver vara så noga vi bara kan efter en misslyckad sportslig säsong.

Om vi blickar framåt, vad är viktigt när det kommer till tillsättande av sportchef och tränare för herrlaget?

– Alla involverade i den här processen är överens om att vi måste vara väldigt noggranna i urvalet av kandidaterna och med referenser. Vi har landat i att ledarteamet som vi nu ska sätta samman ska göra resan från var vi är och dit vi vill vara om ett, två eller kanske tre år. Vikten av att vi gör rätt val kan inte underskattas. Vi har vägt in erfarenhet och dokumenterade resultat kombinerat med referenser kring de olika kandidaterna för att hitta rätt personer. Det krävs också ett teamwork och det känns bra med de kandidater vi har.

Vi gick in i den här säsongen med höga förväntningar efter att vi året innan landat en topp fyra placering, vilka lärdomar kan du redan nu dra av säsongen 21/22?

– Vi är djupt missnöjda med säsongen sportslig för vårt herrlag. Det finns många ljuspunkter i övriga verksamheten men vi behöver fortsätta analysera vad som fick galet för herrrarna. Vi kommer ta hjälp av personer ”utifrån” med kompetens för en sådan utredning som har god kunskap om och inblick i klubben för att göra detta tillsammans med oss. Vi behöver ett transparent och trovärdigt resultat för att rensa bort säsongen som gått, dra lärdom, åtgärda brister och gå in framåtlutade i nästa säsong. Som jag sa tidigare kan inte allt göras i sekvens utan vi kommer behöva tillsätta vissa roller och fortsätta verksamhet parallellt med pågående analys.

Jobbet är påbörjat och det finns ett driv och en stor revanschlust att hitta tillbaka på rätt spår efter en tuff säsong menar Robban.

– Att vi grejade det till slut och får chansen att göra det bättre för våra supportrar och partners ger energi. Dom förtjänar det och vi får inte hamna här igen. Revansch är en väldigt stark drivkraft känner jag.

Betyder det att vi kommer kunna presentera några namn inom den närmsta tiden?

– Så är det absolut, det kommer hända i närtid.

Södertälje Sportklubb