Hemma
Södertälje
SSK
Borta
Pantern
PAN

Matchguide: Tre heta comebacker ikväll

8 december 2017 10:00

Fredagen bjuder på fem matcher i HockeyAllsvenskan - och bland annat blir det tre comebacker i form av Tommy Enström (MODO), Mattias Kalin (Vita Hästen) och Victor Öhman (Västervik).


DAGENS TABLÅ

19.00 Västervik - Karlskoga, Plivit Trade-hallen
19.00 Södertälje - Pantern, Scaniarinken
19.00 Almtuna - Vita Hästen, Gränbyhallen
19.00 Oskarshamn - Leksand, Be-Ge Hockey Center
19.00 Tingsryd - MODO, Nelson Garden Arena
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder Oskarshamn mot Leksand ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» Intervjuer med Oskarshamns hemmason och SHL-lån Olle Lycksell som bjöd på en snygg straff senast samt Leksands nye kanadensare Matt Carey.
» I första pausen gästar Oskarshamns sportchef Per Kenttä.
» I andra pausen plockar C More-experten Mike Helber ut det bästa från den gångna veckan.
» Spelarkorrarna Jonas Engström, Oskarshamn, och Martin Karlsson, Leksand, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Tillbaka - efter över ett år
31 oktober ifjol - det var senast Tommy Enström spelade en seriematch. Nu är backen äntligen spelklar igen efter sin armskada och gör säsongsdebut med MODO mot Tingsryd.
– Det har hela tiden känts bättre och bättre och jag har gått hårdare och hårdare på träning. Handleden känns bra och starkare och vi har även tillsammans hittat sätt att tejpa den för att få den mer stabil, säger Enström till MODO:s hemsida.
Dock så saknas en del andra pjäser: Erik Hanses, Henrik Björklund och Magnus Häggström.
MODO blandar och ger resultatmässigt just nu, men är hoppfulla inför matchen mot Taif.
– Vi har stor respekt för Tingsryd som är ett bra lag och kommer till spel med fem raka matcher med poäng. Seger mot Leksand på bortaplan senast är ett styrebesked, säger tränaren Hans Särkijärvi till MODO:s hemsida.

Forwarden kan spela igen
Ljumskarna har spökat för Victor Öhman hela hösten. Nyligen gjorde han comeback, men har sedan tvingats vila igen. Efter tre matcher vid sidan om så är han dock redo att köra ikväll mot Karlskoga, skriver Västervik på sin hemsida. I vilken kedja och hur mycket han kan spela är dock oklart ännu.
– Det är Victor, tillsammans med läkaren, som har fattat beslutet. Det som är skillnaden nu jämfört med tidigare är att han känner sig fräsch efter träningarna, vilket han inte gjorde tidigare då han hade ont, säger tränaren Roger Forsberg till vt.se.
Formen är på uppåtgående för Västervik som vunnit två raka matcher och matchen mot Karlskoga är viktig. Värmlänningarna ligger sist i tabellen och är tre poäng efter just Västervik som är precis ovanför negativa kvalstrecket.

Äntligen klar för comeback
Mattias Kalin fick en smäll på handen för en dryg månad sedan och har inte kunnat spela sedan dess. Nu har den viktige allroundspelaren dock fått ett specialskydd och är därmed redo att köra igen och han gör comeback mot Almtuna.
Däremot är det frågetecken för Simon Mitman, sjuk, och Rickard Palmberg, skada.
– Vi vet nog först i morgon (fredag) om någon av dem kan vara med. Palmberg har haft nåt liknande förut och spelat. Mitman får nog svårast att komma till spel, men det är svårt att säga, säger tränaren Jonas Johnson till folkbladet.se.

Frågetecken för målkungen
Målkungen Thomas Valkvä-Olsen har varit sjuk i veckan och tränade varken under onsdagen eller torsdagen, men lagledningen har ändå en förhoppning om att norrmannen kan spela mot Pantern.
Kommer forwarden till spel så ställer SSK upp med samma lag som senast.
Södertälje har torskat de två senaste matcherna, dock först efter övertid och straffar, och formen är bra där man har poäng i åtta raka matcher. En svit man vill förlänga mot Pantern.
– Det är ett spelskickligt lag med bra fart. Det gäller att vi är på tårna i morgon (läs: idag) så kan det bli en rolig fight, säger forwarden Christopher Bengtsson.

Forwarden är borta ett tag
William Quist fick en otäck smäll mot huvudet senast mot Björklöven, låg länge på isen och fick tas ut med bår. Almtuna-forwarden har ådragit sig en hjärnskakning och blir borta ett tag framöver.
Vem som spelar på Quist plats mot Vita Hästen är inte klart, men i övrigt ställer man upp med samma lag som senast.
Noterbart är att klubben igår skrev ett nytt kontrakt med succéforwarden Fredrik Forsberg som därmed blir kvar i Almtuna till våren 2019.

Hemma- och bortastarkt möte
Oskarshamn är hemmastarka och Leksand är bortastarka, så det blir ett intressant möte mellan tvåan och trean i tabellen ikväll.
– Det kommer att bli en jämn och spännande match med mycket kamp, så är det. Det är viktiga poäng på spel och vi vet att det kommer att bli tufft. Vi måste upp på en betydligt högre nivå än förra matchen för att ta några poäng i den här matchen, säger assisterande tränaren Jens Nielsen till Leksands hemsida.
Leksand är revanschsugna efter hemmamötet mot Tingsryd senast. Där fick man en snabb 2-0-ledning, men torskade till slut efter straffar.
– Vi fick en superstart och gjorde det bra några minuter efter målen också, men sen fick de in ett mål och då gick vi ner oss lite. När de sedan även kvitterade kändes det som att vi dog totalt. Det var en riktig käftsmäll och vi kom aldrig riktigt tillbaka efter det, tyvärr, säger Nielsen.

Fredrik Hallberg leder Pantern
Det har varit en del frågetecken kring tränarsidan i Pantern senaste tiden, men nu är det klart att Fredrik Hallberg får huvudansvaret resten av säsongen. Han var tidigare assisterande tränare.
– Just nu är det så. Vi kör på, säger Hallberg till sydsvenskan.se.
Tidigare huvudtränaren Håkan Åhlund är fortfarande kvar och har tagit över delar av entledigade sportchefen Joakim Tillgrens uppgifter.
– Jag har inte varit på is på tre träningen och jag ska inte åka med till Södertälje heller. Just nu är det en sådan svår situation för att vi ska få saker och ting att fungera. Jag gör inte så stor sak av det, säger Åhlund till sydsvenskan.se.

Fler matcher för Olle Lycksell?
Snacka om succé i sin riktiga allsvenska debut. Egna produkten och SHL-lånet Olle Lycksell svarade för en assist och satte två straffar, den sista en läckerbit och avgörande, när Oskarshamn vann mot Södertälje senast.
Lycksell är inlånad i två matcher och spelar ikväll mot Leksand också.
Kan det bli fler matcher?
– Det vore kul, vi får se hur det utvecklar sig med Linköping. Jag har inte så mycket att säga, det är kul att spela i Linköping också, jag är nöjd var jag än hamnar, säger Lycksell till Oskarshamns hemsida.

Manfall på backsidan
Det kan bli en tunn backsida i Karlskoga ikväll. Victor Berglind är skadad sedan tidigare och nu är det frågetecken för Patrik Parkkonen, Viktor Lang och Rasmus Bengtsson.
För att täcka upp har Arvid Aronsson lånats in från Örebro och han gör därmed allsvensk debut ikväll. 19-åringen är kapten i Örebros J20-lag och har även varit ombytt tio SHL-matcher i höst.
Matchen mot Västervik är en nyckelmatch. Karlskoga är sist i tabellen, tre poäng efter smålänningarna som ligger precis ovanför negativa kvalstrecket. BIK-vinst och man är ikapp, BIK-förlust och gapet uppåt växer till sex poäng.


HETA LIRARE

Södertäljes Jonas Liwing och Christopher Bengtsson har gjort poäng i sju raka matcher.

Tingsryds kedja med Mathieu Tousignant, Oscar Holst och Kim Tallberg har kombinerat in 20 poäng på de fyra senaste matcherna.

MODO:s Emil Molin har gjort tre mål och sex poäng på de fyra senaste matcherna.

Karlskogas Fredrik Höggren har gjort fem poäng på de tre senaste matcherna.

Oskarshamns Gustav Olhaver har gjort tre mål på de fyra senaste matcherna.


LÄS MER

» Inför: HC Vita Hästen
» Ny toppmatch väntar mot Leksand
» Jens Nielsen inför IKO-LIF
» Hans Särkijärvi inför fredagens hemmamatch mot Tingsryd
» Tommy Enström säsongsdebuterar på fredag
» Nedsläpp: Dags för hemmamatch igen
» SSK-TV: Christopher Bengtsson inför Pantern
» Inför BIK Karlskoga hemma