Hemma
Södertälje
SSK
Borta
Karlskoga
BIK

Matchguide: Fredrik Höggren blir unik ikväll

26 januari 2018 10:00

Fredagen bjuder på sex matcher i HockeyAllsvenskan och om inget oväntat inträffar så når Fredrik Höggren som förste spelare milstolpen 600 matcher i ligan.


DAGENS TABLÅ

19.00 Västervik - Leksand, Plivit Trade-hallen
19.00 Timrå - Troja-Ljungby, NHK Arena
19.00 AIK - MODO, Hovet
19.00 Södertälje - Karlskoga, Scaniarinken
19.00 Tingsryd - Vita Hästen, Nelson Garden Arena
19.00 Oskarshamn - Björklöven, Be-Ge Hockey Center
» Se matcherna på C More
» Hör matcherna på Radiosporten


C MORE STUDIOSÄNDNING

C More sänder AIK mot MODO ikväll. Då bjuds det bland annat på det här:

» I uppsnacket blir det intervjuer med Christian Sandberg, AIK, och Victor Ekarv, MODO.
» Guldgallret har startat och C More-experten Mike Helber lyfter fram heta juniorer i AIK och MODO.
» C More-experten Mike Helber listar det bästa från den gångna veckan.
» HockeyAllsvenskans VD Stephan Guiance gästar studion i en av pauserna.
» Spelarkorrarna Linus Lundin, AIK och Johan Eriksson, MODO, bjuder på inside-material.


VÄRT ATT VETA

Jubileum för forwarden
Fredrik Höggren är uttagen i kvällens trupp mot Södertälje och händer inget oväntat så blir det ett rejält jubileum för Karlskogas trotjänare. Han spelar nämligen sin 600:e match i HockeyAllsvenskan (ligan startade 2005). Han är den ende som spelat i ligan under alla säsonger och är den förste som når milstolpen 600 matcher.
Värmlänningarna ligger sist i tabellen men är i fin form med tre segrar på de fyra senaste matcherna.
BIK ställer upp med samma trupp som senast, med skillnaden att Axel Lindström kliver in från start på Oliver Eklinds bekostnad, skriver Karlskoga på sin hemsida.

Delas ut pris innan nedsläpp
Inför matchen mot Vita Hästen så kommer Tingsryd att dela ut pris ur Erik Clarbergs Minnesfond.
Erik Clarberg var lagkapten i TAIF:s J18-lag. Efter hans alltför tidiga bortgång sommaren 2006 instiftades en fond till hans minne. Fonden skall belöna insatser inom juniorhockeyn i Tingsryd som speglar egenskaper som karakteriserade Erik: god lagkamrat och kompis, flitig, lojal, målmedveten och med ett gott uppförande både på och utanför rinken.
När matchen väl drar igång så jagar Tingsryd ett trendbrott efter två raka förluster.
Det finns frågetecken för Mikael Frycklund (sjuk) samt Kim Tallberg och Hannes Johansson som ådrog sig skador senast.

Vill steppa upp hemma
Södertälje har fem raka bortasegrar och är HockeyAllsvenskans bästa bortalag. Lika bra är det dock inte hemma där man har två raka nederlag, bara en trepoängare på de nio senaste matcherna och totalt sett är seriens sämsta hemmalag.
Skarpa kontraster alltså, men nu får SSK chansen att slipa till hemmastatistiken när man ställs mot Karlskoga i Scaniarinken.
– Jag satt och tittade på Karlskogas match mot Västervik i går och det blir inspirerande för vi kommer möta ett lag som jobbar stenhårt, föga överraskande. Så det hårda jobbet för oss också, för att från det har vi ganska bra medicin på hur vi får ut det kreativa spelet, säger tränaren Ulf Lundberg till Södertäljes hemsida.
Alla är tillgängliga vid sidan om långstidsfrånvarande Alexander Sahlin och Sebastian Höglund.

Målskytten kan göra comeback
August Gunnarsson har missat de nio senaste matcherna för Vita Hästen men kan vara aktuell för en comeback ikväll mot Tingsryd. Forwarden är, sin frånvaro till trots, seriens bästa målskytt i powerplay med sina starka nio fullträffar i den spelformen.
– Det är möjligt att August kan spela mot Tingsryd. Inget är säkert dock, vi tar det dag för dag. Men han har kört hundra procent på träningarna ett tag vilket bådar gott, säger tränaren Leif Strömberg till folkbladet.se.
Däremot dröjer det med besked om skadade Rickard Palmberg.
– Vi har fått ett utlåtande från läkarna, men det är omöjligt för oss att tyda. Vi får vänta ytterligare ett litet tag, säger Strömberg.
Vita Hästen har två raka 2-1-segrar i ryggen inför kvällens match.

Bygger på mäktiga sviten
AIK bygger på sin mäktiga svit. Senast blev det övertidsförlust mot Troja-Ljungby, men samtidigt poäng igen - och nu har man poäng i hela tolv raka matcher.
Då är frågan: blir sviten en mental spärr som gör att man värnar mer om poängen än verkligen går för en trea?
– Nej det skulle jag inte säga. Jag försöker i alla fall inte tänka på det. Det är bra att ta poäng, men man vill såklart ta alla tre, säger backen Eric Norin till AIK:s hemsida.
Ikväll väntar MODO som man förlorat mot två gånger den här säsongen.
– Jag vet inte riktigt ifall det är något specifikt i deras spel som inte har passat oss, de är ett lag med skickliga spelare. Vi ska försöka köra vårt spel och inte anpassa oss så mycket efter dem, säger Norin.

Har trist hemmasvit
Oskarshamn vann borta mot Leksand senast, men har en dyster trend på hemmaplan där man förlorat fem raka matcher.
Där söker man ett trendbrott mot Björklöven ikväll.
Det finns ett gäng frågetecken eftersom några spelare klev av senast mot Leksand, men tränaren Björn Hellkvist säger till Oskarshamns hemsida att han hoppas samtliga är i spel ikväll.
Lagen har varsin storseger (6-1 och 5-1) mot varandra tidigare under säsongen.
– Det har varit konstiga matcher mot Björklöven tidigare, vi hade bra utdelning hemma och de hade bra utdelning på sin hemmaplan, säger Hellkvist till Oskarshamns hemsida.

Tredje raka?
MODO har brottats med formen senaste tiden, men efter tre raka förluster - och bara två vinster på tio matcher - så blev det en efterlängtad vinst mot Tingsryd senast.
Nu väntar dubbelmöte mot AIK, och det är ett lag som MODO slagit två gånger den här säsongen. Blir det en tredje raka seger ikväll?
– Det ska bli härliga matcher att spela och med en härlig inramning på Hovet där vi har hört att det blir mycket folk och näst intill fullsatt. Det var en riktigt bra insats där nere senast där vi jobbade efter vår plan och det vill vi följa upp med en lika bra insats på fredag kväll, säger tränaren Hans Särkijärvi till MODO:s hemsida.
Patrik Karlkvist är tillbaka i full träning men väntas spela först under nästa vecka.

Kontraster hemma och borta
Troja-Ljungby går som tåget på hemmaplan där man har sju raka segrar och poäng i tretton raka matcher.
Bortaformen är dock inte lika vass och man har fyra raka nederlag där inför tuffa bortakampen mot serieettan Timrå.
– Vi kan inte blunda för att vi möter seriens bästa lag och vi är ett dåligt bortalag. Vi måste steppa upp för att ha en chans, säger tränaren Pelle Svensson till smp.se.
William Wennström saknas alltjämt, annars har Troja full trupp.

Frågetecken för stortalangen
Anton Wedin saknas alltjämt för Timrå som dessutom har frågetecken för stortalangen Filip Hållander inför kvällens drabbning mot Troja-Ljungby. 17-åringen har problem med en höft och stod över matchen i onsdags.
Timrå är i fin form med tre raka segrar och fyra raka vinster i hemmaarenan.
Trots att Troja-Ljungby har en svag bortaform så tar inte hemmalaget ut något i förskott mot smålänningarna som man mött två gånger innan i år:
– Det har varit jämna matcher och vi har vunnit en och förlorat en. För oss gäller det att vara på topp och vi måste mobilisera samma kraft som vi haft mot framför allt Leksand. Kan vi göra det så har vi bra chans att vinna, säger tränaren Fredrik Andersson till Timrås hemsida.

SHL-lånet saknas igen
Västervik annonserar samma lag som senast till kvällens match mot Leksand vilket innebär att SHL-lånet Oskar Svanlund återigen saknas, precis som senast.
Hur kedjorna kommer att se ut och vem som vaktar målet är inte meddelat ännu, skriver Västervik på sin hemsida.
Västervik har bara tagit två trepoängare på de åtta senaste matcherna, men de två vinsterna har å andra sidan kommit under de tre senaste matcherna så formen kanske är i antågande, trots 1-2-nederlaget mot Karlskoga senast.

Hur är formen?
Leksand har gjort en stark säsong, men formen på slutet har vacklat och laget har bara en vinst på de fem senaste kamperna.
Forwarden Tobias Forsberg var allt annat än nöjd med förlusten hemma mot Oskarshamn senast, även om laget gjorde en stark tredjeperiod:
– Vi går ifrån vår spelplan. De får ett tidigt mål medan vi är överallt och ingenstans. Vi vann inga kamper, och hittade inte vårt spel. Men när vi väl började spela rakt och gå mot mål så kom inte Oskarshamn ut ur sin zon, säger han till dt.se och fortsätter:
– Det är synd att det ska behöva gå två perioder innan vi vaknar. Det är dags att kolla sig själv i spegeln och göra någonting åt det.
Ikväll väntar bortamatch mot Västervik.

Succékedjan återförenas
Björklöven har tre raka förluster i bagaget och gjorde bara ett mål senast mot Timrå.
Nu väljer man att vaska om i kedjorna inför matchen mot Oskarshamn och återförenar bland annat succékedjan med Austin Farley, Axel Ottosson och David Lindquist.
– Vi ska försöka få tillbaka kemin i kedjorna. Problemet mot Timrå var att vi inte satte puckarna och då är det viktigt att analysera varför puckarna inte gick in. Vi har kollat vad som behöver adderas till vissa kedjor och vi har kommit fram till att vi ska röra lite i kedjorna, säger assisterande tränaren Jesper Jäger till Björklövens hemsida.
Nyförvärvet Filip Riska debuterade senast, och var inte minst stark i tekningscirkeln.
– Det var fantastiskt fina tekningar från Riska, problemet var bara att vi inte var beredda på att han skulle vinna så klockrent. Det kan man klaga litegrann men det är tryggt och bra att ha ytterligare en riktigt bra tekare i laget. Det är viktigt i alla lägen, säger Jäger.


HETA LIRARE

David Lindquist, Björklöven, har gjort poäng i sex raka matcher.

Tor Immo, Troja-Ljungby, har gjort tolv mål på de tolv senaste matcherna.

Fredrik Forsberg, Karlskoga, stod över mot Leksand - men har gjort mål i de tre senaste matcherna han har spelat.

Johan Persson, Timrå, har gjort tre mål på tre matcher sedan han gjorde comeback efter skada.


LÄS MER

» Eric Norin: Supportrarna hjälper till jäkligt mycket
» Dubbelmöte mot Björklöven
» Hans Särkijärvi inför dubbelmötet mot AIK
» Nedsläpp: Fredagsmatch i Templet inleder back-to-back-möte med Karlskoga
» TV: Magnus Sundquist inför Vita Hästen
» Fredrik Andersson inför Troja/Ljungby
» Inför Leksand hemma
» Inför Södertälje SK - BIK
» Jesper Jäger inför Oskarshamn