Emil Georgsson ny sportchef i SSK
Publicerad: 2022-04-11
Vi är kan äntligen presentera att Emil Georgsson blir ny sportchef i SSK. Han har skrivit på ett rykande färskt treårsavtal efter att ha spelat och arbetat i Västervik sedan 2007.

Ett intensivt arbete i jakten efter en ny sportchef har nu pågått under en längre tid, därför känns det otroligt glädjande att vi idag kan presentera Emil Georgsson som ny sportchef de kommande tre åren. Han kommer senast från Västervik där han verkat som sportchef de senaste fyra säsongerna och lyckats med att etablera Västervik i Hockeyallsvenskan. Nu tar han över det sportsliga ansvaret i SSK och det var en förväntansfull nybliven sportchef som besökte Scaniarinken i fredags. Varför blev det SSK för Georgsson?

– Eldebrink ringde upp mig redan i december efter att Samuelsson lämnat uppdraget somsportchef. Han ville träffas och berättade att SSK var nyfikna på mig och på vad vi gjort i Västervik så vi bokade in en träff och sågs i Norrköping en kall januaridag. Det var ett bra första möte, SSK var ju såklart superspännande även ur mitt perspektiv. Det är en storklubb så att när man får ett sådant samtal så blir man nyfiken direkt. Så på den vägen är det egentligen. Därefter har det varit en process hela våren där jag har haft att göra i Västervik och Södertälje har minst sagt haft fullt upp med sitt. Vi tog upp samtal på riktigt förra veckan efter att man säkrat kontraktet och sen gick allt väldigt fort.

Han är 36 år gammal och har sedan 2007 verkat både som spelare och i olika ledarroller i Västervik. Hur har den resan sett ut?

– Jag flyttade till Västervik 2007, då som spelare när Västervik låg i en lägre division. Sen har jag varit med och spelat upp laget till HockeyAllsvenskan och även gjort två säsonger i HA. Därefter så löste det sig så pass bra att när jag var på väg att sluta så fanns sportchefstjänsten tillgänglig och jag fick frågan och givetvis hoppade jag på den utmaningen när tillfälle gavs. Jag är uppvuxen med hockey från tidig ålder så ett sådant uppdrag tackar man inte nej till i första taget. Nu har jag gjort fyra säsonger som sportchef och tycker att det gått bra utefter givna förutsättningar. Västervik är en liten förening och inte alls som SSK. När jag kom till Scaniarinken fick jag nästan lite scenskräck, det är en betydligt större organisation vilket också känns grymt spännande. Men jag vill också verkligen lyfta fram att vi är många som gjort jobbet i Västervik, det är inte bara jag men när det går bra är det ju oftast vi som står längst fram som får skina. Det är många som jobbat hårt för att ta klubben dit där den är idag.

Nu väntar nya utmaningar och det är mycket jobb som ska göras på kort tid. Vad är planen den närmsta tiden?

– Det blir rakt in i hetluften och det är som sagt mycket som ska göras. Det har funnits och finns en process med tränare och det är en av nyckelrollerna som måste tillsättas ganska omgående. Jag måste framför allt sätta mig in i SSK vilket såklart kommer ta tid, det gör man ju inte bara på en vecka. Fokus kommer ligga på att utvärdera vad som gick fel i fjol, man landade ju inte alls där man borde. Vi har en trupp som är ganska stor redan nu, den måste också utvärderas och se vad som eventuellt behöver göras där. Sen finns det ju väldigt mycket som redan nu är bra i Södertälje, det är ju herrlaget som avvikit senaste säsongen. Damerna gjorde en bra säsong och juniorverksamheten har spottat upp juniorer i herrlaget som gjort det bra när dem väl fått chansen. Nu handlar det för mig om att få en helhetsbild och överblick av föreningen. Vi ska tvista till det lite med nya idéer men SSK är en anrik förening där det finns jättemånga bra personer som jobbar. Så utvärdera nuläget och därefter blicka framåt.

Hur ser visionen och drömmarna ut?

– SSK är ju en klubb med stora ambitioner med drömmen om att någon gång ta sig tillbaka till finrummet. Sen om vi lyckas göra det under tiden jag är i SSK vet jag inte, först måste vi lyfta herrlaget till en nivå som är acceptabel för att vara SSK. Resurserna och förutsättningarna finns ju. Sen är HockeyAllsvenskan tuff, det är många klubbar som satsar och det är bra klubbar som befinner sig i ligan. Jag har sagt det till styrelsen under något av våra möten här under våren att jag har drömt om att göra det omöjliga i Västervik men nu får man ju någonstans drömma om att göra det möjliga eftersom alla förutsättningar finns. Vi vet att det är en tuff väg hela vägen och det handlar både om att vara duktig på det man gör men samtidigt ha en del tur. Men vi ska jobba för att ge oss själva chansen om att vara med och fightas.

Om du får ta med dig någonting från resan du gjort i Västervik, vad är det?

– Framför allt det hårda jobbet, skulle jag nog säga. Jag kan tänka mig att när man har så bra förutsättningar som man har som spelare och ledare i SSK så kan man kanske ibland glömma bort hur bra man har det. Många vill ju ha mycket men man måste ge någonting också, kanske att kravbilden måste upp lite grann. Att man förstår vilka förutsättningar och vilka möjligheter man har som får spela i SSK. Det är inget du bara får och kan ta för givet utan vi måste alla ta vara på det. I Västervik tycker jag att vi fått ut mycket av många spelare som kommit till klubben men vi har också varit jäkligt tydliga med vad det är som gäller. Det är 500 meter till gymmet och kanske inte de allra bästa förutsättningarna alla gånger men vi har fått alla att köpa det och acceptera läget. Alla pratar alltid om att ”vi ska jobba hårdast” men jag vågar nog säga att i lilla Västervik så jobbar vi nog hårdast av alla klubbar i HockeyAllsvenskan och det gäller att förmedla och vara tydlig med det nu också. Jag är sjukt laddad att komma i gång och få börja jobbet i SSK.

Klubbdirektör Robban Andersson kommenterar förstärkningen följande.

– Processen för att hitta SSKs nästa sportchef har varit grundlig och så gott som all input vi fått har pekat mot att Emil Georgsson är en toppkandidat för jobbet. Att det fått tagit tid är bra för båda parter när vi nu valt att göra den här resan tillsammans. Emil har gjort ett fantastiskt bra jobb i Västervik. Förutom dokumenterade resultat är det spännande att han är i början av sin karriär med den hängivenhet, ambition och hunger på framgång som kommer med det.

Södertälje Sportklubb