SSK startar hockeygymnasium med inriktning för tjejer – ”Betyder oerhört mycket för tjejhockeyn”

28 februari 2019 11:24

Södertälje Sportklubb kommer tillsammans med Södertälje kommun att starta ett LIU hockeygymnasium med inriktning för tjejer till hösten.


– Det betyder oerhört mycket för tjejhockeyn. Vi hade ambitionen att starta nästa år egentligen, men med kommunens hjälp och välvilja fick vi möjlighet att starta redan till hösten, säger SSK:s ungdomsansvarige Lasse Hymander.

Södertälje Sportklubb har en kraftigt växande flickverksamhet och nått stora framgångar på tjejsidan där en stomme av SSK-tjejer nyligen tog guld i Stålbucklan med Sörmlands distriktslag och där damlaget den gångna säsongen och nyligen kvalade till SDHL. Ett lokalt hockeygymnasium för tjejerna är ett viktigt steg för att utveckla verksamheten ytterligare.

– Vi hoppas att vi har tjejer i närområdet som vill komma hit och kombinera hockeyn med studier. Det är fantastiskt bra upplägg och vi hoppas att vi får till det här på ett riktigt positivt sätt, säger SSK:s Lasse Hymander.

Se mer om den växande flickverksamheten och nya hockeygymnasiet med inriktning för tjejer här!

Mer info om SSK:s LIU hockeygymnasium med intriktning för tjejer:

Södertälje SK, i samarbete med våra tre gymnasieskolor Täljegymnasiet, Torekällgymnasiet samt Vackastanäsgymnasiet, startar till hösten 2019 lokala idrottsutbildningar, LIU. Det innebär att man som individuellt val läser två kurser idrott och hälsa specialisering 1 och 2. De idrotter som man kan välja denna kurs i är ishockey, inriktat för tjejer. Målet med dessa kurser är precis som för de som söker nationell idrottsutbildning, att kunna kombinera satsningar på idrott och studier samtidigt och därmed stanna kvar på hemorten. Träningar kommer att ske på måndag och onsdag morgon med tränare från Södertälje SK. Södertälje SK:s LIU hockeygymnasium för tjejer är är en lånsiktlig satsning för tjejer inom vårt närområde att kunna kombinera studier med sin idrott – ishockey.

Under dina år på vårt hockeygymnasium kommer du uppleva en lärorik och utvecklande period. Vi följer svenskaishockeyförbundets utbildningsplan för vår verksamhet, men ser den också som en viktig del i den satsning vi gör på damjuniorhockeyn i SSK för att producera framtida Dam A-lagsspelare.

Utbildningen på hockeygymnasiet är inriktad på en praktisk del samt en teoretisk del.

Den praktiska utbildningen syftar till att bland annat utveckla din fysiska status, teknik, skridskoåkning och din individuella spelförståelse.

De kurser vi läser inom ramen för LIU (200p):

• Idrott och hälsa 1 – specialisering, 100 poäng

• Idrott och hälsa 2 – specialisering, 100 poäng

Ansökan

Målgrupp för ansökan till ishockeygymnasiet är elever som ska sluta grundskolan och börja studera på gymnasienivå. Inför 2019/20 är detta spelare födda år 2003. Ansökan sker direkt till respektive Gymnasieskola. En elev som ska studera vid ishockeygymnasiet väljer det program som är lämpligt med tanke på studieförutsättningar och framtidsplaner. Aktuella program finner ni på respektive skolas hemsida. Ansökan om programval till gymnasieskolan lämnas på vanligt sätt till intagningsnämnden på hemorten. Där anges att man önskar studera kombinationen specialidrott/ishockey på annan ort. Om plats i gymnasieskolan konkurrerar du med övriga sökande till de olika gymnasieprogrammen med ditt betyg från årskurs 9.

Boende och kost

I de fall antagna elever kommer från en annan ort hjälper vi i SSK om möjligt till med att ordna ett lämpligt boende för eleven, tillsammans med våra samarbetspartners Vackastanäsgymnasiet, Torekällgymnasiet och Täljegymnasiet. Vår ambition är att ge samtliga elever goda förutsättningar att klara av en mer självständig situation än dem hittills varit vana med. Vi ser det som ytterst viktigt för elevernas välbefinnande att den sociala situationen vid sidan av ishockey och skola är ordnad på bästa möjliga sätt.

Anläggningar och faciliteter

All LIU-träning sker i eller i direkt anslutning till Scaniarinken där vi förfogar över två isytor, gym och moderna teorilokaler.

Upplysningar / Frågor

Andreas Lindbäck – Rektor Hockeygymnasiet samt NIU/LIU ansvarig kommunen

[email protected]