NEDSLÄPP! Inför Södertälje - Almtuna

14 oktober 2021 17:39

Imorgon är det dags för fredagshockey i Templet och tre nya poäng ska plockas! Läs Bemströms tankar och säkra din plast om du inte redan gjort det.


Det blev två poäng igår borta mot Almtuna, poäng totalt i fem av sex matcher så här långt vilket gör att vi i skrivande stund placerar oss på en sjätteplats i den HockeyAllsvenska tabellen. Imorgon är det på nytt dags för ännu ett dubbelmöte när Almtuna kommer till Södertälje och Scaniarinken.

– Jag tycker att vi hade en ganska bra känsla igår, det krävdes mycket tålamod. Vi mötte ett Almtuna som vi sedan scouting visste på ett ungefär hur de skulle spela, vi hade bra koll på dem men det krävdes mycket tålamod. Tycker väl att vi gör en helt okej match men är lite för ineffektiva och lite för mycket på utsidan mot var vi vill vara, det blir lite för enkla skott när vi ska försöka hota. Vi måste få in fler skott på mål, lite så som det blir när vi blir sex mot fem, så måste det se ut tidigare för att vi ska ha en större chans att vinna matchen under ordinarie tid. Om man jämför med matchen mot Västerås så tycker jag att vi igår möter ett lag som prioriterar försvarsspel mer än vad Västerås gjorde. De hade mycket trafik i mitten av banan så man hamnar i lite andra lägen än tidigare men då måste man också vara lite obekväm och ta sig in i den ytan även fast än det är folk där. Vi blir lite bekväma samtidigt som de gör oss bekväma och det är någonting som vi måste ändra på till imorgon. Kan vi sätta lite mer press på deras backar när de håller i pucken, de försöker spela mycket back back-spel och kan vi sätta mer press där och få mer tryck nerifrån och utnyttja backarna så är jag övertygad om att vi kommer få en annan matchbild imorgon.

Det känns som att det finns ett annat lugn och mer självförtroende i gruppen, hur mycket påverkar det spelet?

– Jag tror att det som hände de två-tre första matcherna där vi inte gör några bra prestationer alls, Troja-matchen är egentligen sämre än Björklöven-matchen, var att vi förändrade en hel del i hur vi ska spela och agera på isen. När vi tappar en puck så har vi tidigare varit otroligt utspridda, nu tycker jag vi kommer mycket snabbare till ett försvarsspel vilket gör att motståndarnas skott blir inte lika farliga som tidigare. Vi är mer samlade och målvakterna får bättre skott mot sig. Det tycker jag är en av de stora skillnaderna, att vi kommer snabbare till ett försvarsspel. Sen måste vi vara lite rakare framåt så att vi kan skapa målchanser i ett första läge innan vi kommer in i anfallszon. Där tycker jag fortfarande att vi är lite utsida, vi hamnar där och sen så får vi jobba oss in och det bli en tung matchbild.

Hur jobbar man rent konkret kring att utveckla spelet?

– Vi jobbar en del med video för att se hur vi gör och hur vi vill göra. Sen så är vi ute och tränar mycket för att de ska bli ett beteende. Gör man någonting under lång tid blir det till en vana. Sen tar det tid, det är sällan du ändrar någonting idag och så får du resultat redan imorgon, det är väldigt sällan det är så. Vi gjorde förändringar i omgång tre och det börjar smyga sig på nu. Det jobbar man med dagligen men samtidigt vill man behöva förändra så lite som möjligt utan försöka hålla den playbook man gjort från början. Men utifrån hur spelet ser ut så är det ofrånkomligt att gå in och justera småsaker för att anpassa efter gruppen också så det är så det ser ut.

Specialteams är en del i spelet som fungerat ganska bra nu sett till de första omgångarna (5a i PP 31,58%, 3a i PK 93,33%), hur tänker man kring att utveckla spelet där?

– Dennis och jag tog en promenad innan matchen igår och då pratade vi om att vi inte kan förlita oss för mycket på powerplay och boxplay så som det varit nu första omgångarna där vi vunnit matcher i de spelformerna och tack vare ett bra målvaktsspel. Vi måste få en kontinuitet i vårt fem mot fem spel och vinna matcher där, det tycker jag också att de två sista matcherna visat prov på. I fem mot fem måste vi snäppa upp även om det kommer krävas kvällar där vi även vinner matcher i special teams. Vi jobbar dagligen att hitta nya vägar i tex powerplay för att inte bli sönderlästa ute på isen. Man gör vissa mål som lätt scoutas och då kräver de förändring. Jag tror att nyckeln för oss i vårt powerplay handlar mycket om tålamod, vi vill gärna komma till avslut fort i stället för att spela runt lite och hitta ett bra avslut, vi har kastat bort alldeles för många puckar. När vi har ett lite sämre powerplay tycker jag att vi helt saknar tålamod, då far det puckar till höger och vänster. Det blir mer av ett chansspel och det speglar sig även i vårt fem mot fem spel när vi spelar lite sämre då det tenderar att bli mycket på uppstuds. Det gäller att vi litar på det vi pratar och att vi gör det över tid, då brukar det bli ganska bra. Sen så handlar det som vi pratade om tidigare om självförtroende, när man vinner och tar poäng så får man självförtroende. Mår man bra gör man bra och det är klart det speglas även ute på isen.

Hur tänker man kring kedjor och formationer framöver, känner man att man är på rätt väg i de olika konstellationerna?

– Jag skulle säga både och, det klickar inte fullt ut än offensivt och defensivt. Men jag tycker att vi har två lite mer offensiva och två lite mer defensiva femmor, det känns ganska tryggt som coach att veta var man har dem. Att när man jagar mål så är det några som har den arbetsuppgiften och tvärt om. Vi har bra killar som spelar boxplay och vi har bra killar som spelar powerplay. Rollfördelningen börjar sätta sig lite och man börjar köpa den, det är jätteviktigt att man i ett lag hittar rollerna. Att man vet hur man ska bidra till att gruppen ska vinna hockeymatcher. Formationerna är vi inte riktigt klara med än, vi behöver testa oss runt lite och se var vi kan hitta kemi.

Finns det några specifika spelare där vi inte riktigt får ut max än?

– Jag kan tycka att det finns mer att hämta i kedjan med Tobias och Colin. De håller en hög nivå och styr sin matchbild men de har lite för mycket tid i egen zon, de gör inte alltid klart situationer men om de kan börja göra det så kommer de få ett helt annat flyt. De behöver börja spela klart situationer full ut och prioritera jobbet i egen zon. Det är någonting som de kanske inte gjort tidigare i sina karriärer eftersom de varit så pass duktiga och klarat sig ändå men om man ska vara ett topp sex-lag i ligan så måste man börja prioritera att göra klart situationer på plan innan man anfaller. De har en nivå till men det är klart att när de kommer in i offensiv zon så är dem ett offensivt hot men de ska vara där oftare tycker jag.

Alex Brännstam spelar med DIF i helgen pga. deras skadesituation och Nordsäter och Haag fortsatt på skadelistan, hur tänker man matcha laget imorgon?

– Vi får se imorgon hur vi matchar laget. Det är inte satt än utan vi kommer ta beslut imorgon efter värmningen, det kommer kanske bli någon förändring.

Södertälje - Almtuna, fredag kl 19:00

Biljetter till morgondagens match hittar du här!

Mat och dryck

Vill du efter en lång vecka kombinera match, dryck och hockey föreslår vi att du tar dig en titt på menyn i Rinkside! Det finns fortfarande bord kvar till imorgon så se till att säkra din plats redan idag! Rinkside öppnar 1h innan match!

Vi har även öppet i Calle Abers Restaurang, där serveras det imorgon: Helstekt kotlettrad med gräddsås, gelé, ångade herrgårdsgrönsaker grönsaker och rostad potatis. Calle Abers öppnar 1,5h innan match, varmt välkomna!