Sportchefen summerar säsongen

31 mars 2021 14:53

Säsongen 20/21 är över, vad tar vi med oss och vad vill vi slipa på till nästa säsong? Sportchef Mikael Samuelsson ger sin syn på saken.


Ännu en säsong är till ända och vi har den här säsongen upplevt något som vi aldrig tidigare varit med om, att hela säsongen 20/21 skulle spelas inför tomma läktare. Men även en säsong som denna, där ingenting är som det brukar, infinner sig samma känsla av tomhet som varje år när en säsong tar slut. En säsong som sportsligt innehållit det allra mesta med både toppar och dalar och som efter 52 omgångar landade på en fjärde plats och den bästa poängskörden för klubben sedan säsongen 12/13. Målsättningen inför säsongen var topp sex och en direktplats till slutspelet och kvartsfinal. Trots att en hel säsong utan publik passerat har intresset och engagemanget runt klubben varit större än någonsin och det är nog många där hemma som likt laget och organisationen upplever just den känslan av tomhet efter att säsongen hastigt och olustigt tog slut i måndags nere i Västervik, ett Västervik som blev en för svår nöt för oss att knäcka. Sportchef Mikael Samuelsson kan också summera sin första riktiga säsong på sportchefsstolen.

– Som alltid så känner man en tomhet efter att en säsong är slut. Man vet att det alltid kommer men ändå är man aldrig riktigt förberedd. Säsongen tog ett lite snöpligt slut men ändå så tycker jag inte att det är helt orättvist utifrån laget vi mötte och hur de uppträdde i kvartsfinalserien. Det var inte så att vi ägde matchserien och att de vann med lite tur utan jag tycker att de spelade en slutspelshockey som inte vi riktigt kunde steppa upp till.

Men om vi backar bandet och ser bortom besvikelsen att åka ut i en kvartsfinal så finns det positiva saker att ta med sig och placeringsmässigt är en fjärdeplats i den HockeyAllsvenska tabellen någonting att bygga vidare på.

– Tittar du resultatmässigt så går det inte att säga någonting om en fjärdeplats, jag tycker att det är bra gjort. Sen gillar jag inte att stirra mig blind på placeringar utan jag ser gärna till den lite större bilden. Det första som kommer till mig är att jag tycker det gått förhållandevis bra. Sen är jag lagd så att jag aldrig är riktigt nöjd och det finns saker att slipa på såklart. Trots fjärdeplatsen finns det saker som man i efterhand kan se tillbaka på och lära sig någonting utav.

– Jag tycker att vi vunnit många matcher på att specialteams (boxplay och powerplay) varit bra och att vi haft matchvinnare i vårt lag. Det som jag tycker varit lite sviktande under säsongen är själva grundspelet. Det beror på en rad olika faktorer, vissa är ledarbaserade och vissa är självklart spelarbaserade. Men vi kommer undan med vissa grejer och vi köper inte riktigt konceptet för hur vi vill spela om man ser över hela säsongen. Det är en helhet där alla behöver köpa konceptet och alla behöver förstå vad som är framgångsrika metoder för att vinna. Oftast är det, iallafall i ett slutspel, ett grundspel som i slutändan avgör. Många säger att det är specialteams, vilket också är viktigt, men du måste ha någon form av trygghet att falla tillbaka på. De matcher vi har vunnit har vi inte spelat något lätt spel utan det har kostat ganska mycket energi att vinna våra matcher just på grund av att det kan bli 4–2 till oss, vilket det blivit mer ofta än sällan, men vi kan lika bra förlora vissa matcher. Så har jag upplevt det och där tycker jag att det finns utvecklingsområden.

Mikael Samuelsson har en lång hockeykarriär i bagaget med många säsonger i världens bästa liga men i rollen som sportchef är han ganska ny. Vilka lärdomar drar han av säsongen som passerat?

– Det har kanske inte riktigt gått som jag tänkt hela säsongen. Det har varit utmanande, vi har fått ändra om planerna i alla fall 10 gånger i huvudet. Kanske inte själva grundplanerna i hur vi vill att folk ska uppträda, men det är inget drömscenario att vi haft så många spelare som vi haft den här säsongen. Det har varit för ostabilt på den fronten definitivt, det är jag den första att erkänna. Men jag vet inte exakt vad vi skulle kunnat göra så mycket annorlunda, vi ville skapa en konkurrenssituation som jag pratat mycket om tidigare på alla positioner. Någonstans så gjorde vi det också och det går tillbaka till grundspelet som jag pratade om tidigare. Alla har inte hela tiden köpt det och agerat utifrån att ”jag behöver inte göra de här sakerna” och det var det vi ville ändra på och där var konkurrensen just en av nycklarna. Att gör du inte sakerna vi kommit överens om så finns det någon annan vettig som kan spela på din position istället. Det var konceptet vi ville få in, sen att antalet spelare i truppen sett över hela säsongen landar på tok för högt det är inget att hymla om. Det är svårt att få ihop en grupp som verkligen kämpar för varandra och lär känna varandra. Jag också har lärt mig att man aldrig kan ta någonting för givet. Att allting kan ändras över en natt, helt plötsligt kan du stå där men två långtidsskador som du behöver täcka upp. Det har jag definitivt lärt mig. Jag lär mig nya saker varje dag. Vissa stunder på säsongen har det varit otroligt många samtal om allt mellan himmel och jord, egentligen ofta när det börjar gå lite ”sämre”. Då är det lätt att dras med när det är många som har åsikter och tankar om saker och ting. Då är det viktigt att gå tillbaka till sin grundplan kring vad vi söker och vilken typ av lag vi vill bygga.

Säsongen 20/21 tog slut i måndags men redan under förmiddagen kunde Micke presentera den första pusselbiten i lagbygget inför den kommande säsongen, ett arbete som är i full gång.

– Det är klart att arbetet framåt också kanske är lite svårare än vanligt eftersom läget fortsatt är så pass ovisst än så länge. Svårjobbat definitivt, framförallt eftersom spelare och agenter inte vill tumma på någonting såhär långt. De förstår läget absolut, men det är speciella förhållanden för mig som sportchef att förhålla mig till när vi som klubb inte idag vet exakt vilket ekonomiskt läge vi har att förhålla oss till. Det är verklighet vi får jobba utefter och en balansgång när det handlar om att fylla på med spelare kontra att ha lite is i magen och vänta. Jag tycker att jobbet går relativt bra, jag märker att vi är en helt okej attraktiv klubb ur ett agent- och spelarperspektiv. Det har ju att göra med att vi är på väg någonstans och en tabellplacering på den övre halvan av tabellen. Det är tacksamt.

Men vad är det egentligen för ett lag som Micke Samuelsson vill ställa på isen efter sommaren. Det har pratats mycket om att vara jobbiga att möta – som de allra flesta lag förmodligen vill vara – vad innebär det ur Micke Samuelssons perspektiv?

– Jag har tjatat hela tiden om att vi ska vara jobbiga men vad innebär det egentligen? Det innebär att du sätter laget först, du tittar inte bara efter poäng. Det innebär att du behöver ha en karaktär där du förstår din plats och där du förstår att det är roligare att vinna som lag än att stänka in poäng. Jag skulle vilja vrida över det till det som hände oss för tio dagar sedan fram till i måndags. Vi mötte ett lag i form av Västervik som spelade slutspelshockey och som gjorde jobbet som krävdes för uppgiften Det ska bli intressant att se vad de kan åstadkomma och jag tror att de kommer röra om i grytan helt klart, sen om de rår på hela vägen vet jag inte. Men det är någonstans det som det handlar om. Att få ihop en grupp där alla kämpar för varandra där laget är viktigare än jaget.

Där någonstans stänger vi kapitlet säsongen 20/21 och blickar framåt. Vi ser framemot att kommande säsong åter ha välfyllda läktare i Scaniarinken när vi jagar nya poäng. Det är någonting som minsann inte varit samma sak utan alla er.