Tolopilo förlänger!

17 april 2022 17:01

Under kvalet mot Troja växte han fram till en riktig matchvinnare - nu står det klart att Nikita Tolopilo stannar ytterligare en säsong i Sportklubben.


Nikita Tolopilo kom till SSK inför förra säsongen och under kvalet klev han fram och var en starkt bidragande orsak till att vi kunde säkra kontraktet. Nu står det klart att ”Tolle” blir kvar i klubben ytterligare en säsong och målvaktstränare Calle Brattenberger beskriver hans resa hittills och vad som kommer krävas för att ta ytterligare steg.

– Tolle kom till SSK som ett ”stort minipussel”, han har under säsongen som gått fått jobba mycket med sitt grundspel. Vi har slitit hårt med jobbet kring just de olika grundstenarna du som målvakt jobbar kring för att sedan hitta en gameplan där han kände sig trygg.

Tolle är stor men lade till en början mycket energi på att jaga puck och överarbeta många situationer. Det blev inte heller lättare för våra målvakter att träna och hitta sin gameplan när de match efter match bröts ner pga de många förlusterna som radade upp sig vilket ledde till att osäkerheten till sig själva växte. Med facit i hand och med ett lyckligt slut efter vad jag vill säga en ”skitsäsong” så beundrar jag våra målvakter för att de orkade ta två steg fram och ett steg bakåt, ibland även tre steg bakåt men alltid jobba sig tillbaka.

Tolopilo utvecklade sitt spel under säsongens gång. Det handlade mycket om att komma bakom pucken med hela kroppen, stärka sin höft och bål, läsa skotten, hitta rätt till stolparna och med det hitta ett lugn i sitt spel. Det kombinerat med att sedan bli konsekvent med goda vanor.

Han har stor potential men kommer vara otroligt viktigt med en grym försäsong där han får bygga på sig både styrka och kondition. Vi jobbar även med att hitta rätt med sömnen och kosten, det kommer han få jobba med under sommaren. Det är viktiga delar som professionell hockeyspelare och där vill han verkligen utvecklas.

På isen kommer vi fortsätta bygga på det spel han har hittat och även såklart jobba med det som han har lite svårare med. Tolopilo kommer träna hårt för att visa att sex matcher i kvalserien inte var en tillfällighet utan en självklarhet, det kommer krävs disciplin och att han är konsekvent, avslutar Brattenberger.