NEDSLÄPP! Två missnöjda tränare som vill se en rejäl uppryckning på Hovet imorgon

28 oktober 2021 19:04

Det är svårt att ta miste på att det är två rejäla vinnarskallar vi har inne i tränarrummet. Under gårdagens match mot VIK gör man inte jobbet som krävs och imorgon finns inte annat än en hundraprocentig insats när det vankas derby.


Gårdagens match hör till kategorin glömma och gå vidare. Vi mötte ett betydligt mer desperat Västerås och såhär tänker tränarna om matchen.

– Egentligen är det inte svårare än att VIK ville vinna matchen mer än vad vi ville igår. Skillnaden från till exempel i fredags är att vi möter ett desperat lag medan vi inte är lika desperata. De kommer hit med känslan att de förlorade med 5-2 senast och tyckte förmodligen att de gjorde en skitmatch och kände att ”vi ska inte förlora det här igen”. Vi kommer i stället med en vinst där vi gjorde det ganska bra och det kan räcka för att man ska gå ner några procent, det räcker med att vi tappar lite fokus för att det ska bli den stora skillnaden mellan lagen. Vi förlorar alldeles för många närkamper i matchen, vi får inte igång ett spel och blir återigen långa i vårt lag eftersom vi tar många tveksamma beslut såsom att vi passar pucken till stillastående spelare. Vi måste tillbaka till att göra jobbet ihop, Bemström.

Efter första perioden har vi 1–2 på tavlan efter att Colin Smith reducerat med mindre än minuten kvar, varför är det så svårt att ändra en matchbild?

– Vi pratade om det igår och vi pratade om det imorse på isen men att ändra ett mindset när man gått in i en match är ganska svårt. Det skulle kunna vara det 1-2 målet som ändrar matchbilden men vi får mål emot oss också som gör att vi blir ganska små därute tycker jag. Vi hade kanske kunnat levt på den första reduceringspucken, det fanns energi i rummet tycker jag inför andra. Istället är det som händer att de gör 1-3 direkt och sen bjuder vi på ett misstag som blir till 1-4. Därefter är det nästan som att de spelar av matchen i princip, när vi sen börjar fuska på isen i hopp om att komma ikapp leder det i stället till att de får ännu fler målchanser. Det är ungefär en motsatt match från när vi vann mot dem hemma senast. Igår fick vi lite liv i det när vi gör 4-2 men sen så gör de 2-5 direkt och det är ju exakt vad som hände senast också fast omvänt. De var lite hetare och det vill man ju inte, vi ska inte ha motståndare som är lite hetare. Det blir man frustrerad över. Vi har mycket att jobba med som lag betraktat. Vi måste vara konsekventa återigen i det vi gör men vi är inte det. Vi måste förstå att det här måste göra varje dag och där har vi på individnivå mycket att jobba på med spelarna, säger Bemström.

Vad är då den stora skillnaden från matchen uppe i Umeå i fredags?

– Ja men inför den så hade vi ju förlorat mot dem i premiären med 2-10 och folk förstod att det kommer att krävas hårt jobb för att slå dem. Samma sak tänkte förmodligen VIK igår. Det är mentalt och man måste orka vara påkopplad varje match och det tycker inte jag att vi orkar. När vi går ner de här 5-10% så ser det ut som igår.

Två tuffa matcher kvar den här veckan i form av AIK (b) och Hv71 (h), hur tänker man inför dem?

– Vi har ju analyserat gårdagen. Inte bara genom att kika på matchen igår utan vi har kikat mycket på hur det ser ut när vi gör bra prestationer för att visa på skillnaden. Sen har vi haft en kort men intensiv isträning där vi försöker komma åt de områdena som vi inte tycker sitter hundra än. Någonstans som Jörgen säger så behöver vi spegla den här staden i vad vi har på oss för ställ när vi går ut till match, det är blåställ som gäller varje dag annars ser det ut som igår. Det är en så pass jämn liga att det inte funkar att tro att man ska kunna fuska sig igenom matcher. Västerås har ett skickligt lag, AIK har ett skickligt lag så jag tycker det är tydligt vad som gäller imorgon. Det gäller att vi får gruppen förstår det också, säger Bozic.

Vad drar man då för lärdomar som tränare efter gårdagens match.

– Vi har många nya spelare som inte var här förra året, det handlar om att få alla att förstå vilket jobb som krävs varje dag. Vi måste bli bättre på att göra samma saker oftare, det har vi problem med, säger Bemström

Harju och Alba bytte plats inför gårdagen match, vad tycker man att det gav för utfall och hur jobbar man med laget för att få ut max av spelarna?

– Jag tycker att Harju får ett lyft och gör sin bästa match med Tobbe och Colin så att det var kul att se och vi kommer att fortsätta med dem även imorgon. Albas kedja gör en hyfsad förstaperiod tycker jag men sen blir det ryckigt. Det är bra med en konkurrenssituation men sen handlar det mycket om att ge dem förtroende. För oss handlar det mycket om att vi måste hitta våra roller i laget, att man förstår sin roll för att vi ska kunna vinna hockeymatcher. Det tycker jag är viktigt och att man känner sig nyttig för sitt lag och att man känner delaktigheten i en grupp. Ju fortare man kan hitta sina roller och vinna hockeymatcher därifrån, då känner man sig viktig. Varje individ i ett lag måste känna sig viktig, det är någonting vi vill skapa. Att man också känner sig nöjd med den rollen och att man vinner matcher med den. Roller tror jag är jätteviktigt för den här gruppen och att man inte missbrukar dem. Att om man fått förtroende också tar det och förvaltar det, säger Bemström.

Imorgon är det första matchen för AIK den här säsongen och som alltid är det lite extra taggad stämning att få åka upp till Hovet.

– Det är ett aggressivt lag så du får inte så mycket tid med pucken och då behöver du ta bra beslut, det kommer bli jätteviktigt och avgörande. Det ska bli extra kul med derby såklart och AIK är ett lag vi vill ligga före, säger Bozic.

– Det är alltid kul med derby mot AIK, det är ett lag man alltid vill slå, avslutar Bemström.

Södertälje - Hv71, lördag 18:00

Till lördagens match mot Hv71 är det redan över 3000 biljetter sålda, säkra din plats du också!