Spring Södertäljeloppet tillsammans med oss!

12 augusti 2022 10:00

Den 25 augusti springer vi för Södertälje. Gammal som ung - alla är välkomna att vara med i gemenskapen. Anmäl dig enkelt via länken i artikeln.


Det är tre föreningar som står bakom Södertäljeloppet. Alla tre har Södertälje i namnet och har satt Södertälje på kartan idrottsligt på många olika sätt men framför allt genom en hel del SM-segrar. Södertälje Sportklubb är äldst med 120 år i staden och bildades 1902, Södertälje Idrottsförening, näst äldst, 115 år i staden (1907) och Södertälje Basketbollklubb yngst med bara 54 år (1968) på sitt samvete.

Men många namn, idrotter och händelser återkommer i de olika föreningarna, visste du t ex att SSK hade den första svenska mästaren i friidrott och Erik Abrahamsson (Erik Aber) tog t o m brons i längdhopp vid OS i Antwerpen. SIF, som numera är föreningen som har friidrott på schemat, tog sitt första SM-guld i friidrott 1925 (John Öberg, tresteg). På samma sätt har Södertälje IF under några år i slutet av 30-talet tagit upp kampen med Södertälje SK om vem som är bästa ishockeyklubb i staden och var i semifinal i Svenska serien och slog bland annat SSK med 7-0 1938, ett år där serien fick avbrytas för att det var för kallt... Basket har dock aldrig spelats i någon annan av föreningarna än SBBK, men många matcher har spelats i Scaniarinken och Södertälje IF har tränat många timmar och t o m arrangerat tävlingar på läktarplanet i det som annars betraktas som SSK:s naturliga hemmavist!

Anmäl dig till Södertäljes lopp - Södertäljeloppet! Klicka här!