NEDSLÄPP! Jörgen inför morgondagen

28 december 2021 15:21

Övertidsförlust igår hemma mot Troja. Nu väntar dubbelmöte mot AIK. Hur ser tränare Bemström på den utmaningen och vad är det som måste till för att vi nu ska kunna ta poäng?


Inför morgondagens bortafight mot AIK

Gårdagens match mot Troja slutade som bekant med en poäng efter att Troja avgjort på övertid genom en kontringssituation som uppstod av en puck i stolpen. Marginalerna är små men vi måste orka kriga, framför allt kriga hårdare om vi ska vända marginalerna till vår fördel. Inför matchen igår var budskapet "försvaret i första hand" för att sedan släppa in 0-1 efter 1:15. Vad är det som händer där?

– Man funderar ju även som coach i det läget på vad det är som gör att vi ställer till det så för oss. Man får inte ut pucken ur zon, man missar ett blockat skott, man missar markeringen framför mål. Det som vi tränat på och det som vi pratat om, där matcherna avgörs. Att blocka skott, offensivt handlar det om att få puckarna förbi deras block. Såklart även att defensivt blocka skott och vara tuffa framför mål och hjälpa våra målvakter. I stället står vi och tittar på pucken och så är det öppet mål för motståndaren och 0-1. Då har vi igen den där uppförsbacken, det ängsliga beteendet startar och det blir något som vi får hantera hela matchen.

Hög stressnivå gör inte att vi får lättare att vinna matcher, vad gör man aktivt åt den situationen?

– Vi har ju killar i laget nu som förra året spelade avslappnat och vann hockeymatcher, det är samma hockeyspelare i år och det är inte så att de blivit sämre på den här tiden utan det låser sig. Prestationsångest som leder till en frustration för att man spelar dålig hockey. Det där ändrar man inte över en match utan det kommer ta tid men vi måste börja göra de sakerna som vi hela tiden pratar om. Blocka ett skott för laget, ta bort din spelare framför mål osv. Sen så gör du det gång på gång, lite mer än motståndaren, då kommer vi se resultat över tid. Dit har vi som lag inte kommit än. Vi har mött "bottenlag" senaste tiden (Troja, Almtuna) och jag tycker att de lagen gör de hårda grejerna bättre än vad vi gör just nu.

Under en pågående match, hur jobbar man som tränare och lag för att vända/förändra matchbilden?

– Som coach handlar det någonstans om att skapa ett lugn, man kan inte vara frustrerad och arg utan vi måste försöka hitta saker vi gör bra också. Ser man på gårdagen så har vi en hyfsad offensiv, från röda framåt skapar vi en del målchanser och vi är nära att göra mål. Det är en av sakerna vi lyfter utöver att vi såklart pratar om att sätta vår defensiv och vara noggranna i våra passningar. Man försöker skapa ett lugn i grabbarna.

Hur ska man då hitta energin och få ner axlarna?

– Det man ser är att den där desperationen som krävs inte är där fullt ut. Det man kan se är att de två efterföljande matcherna efter att vi förlorat med tio puckar så har desperationen funnits i laget. Det måste finnas varje dag, det kan inte krävas att vi hamnar i sådana tråkiga situationer för att man ska förstå det.

Sett över säsongen har man gjort ett gäng bra prestationer där man slagit och utmanat lagen i toppen, hur hittar man dit? Vad kommer krävas för att få ut max av laget?

– Om vi tar matchen uppe i Umeå mot Björklöven som exempel, den matchen skjuter de nästan 50 skott mot oss och ni som ser en sådan hockeymatch tycker "shit vad bra jobbat". Det som var bra var att vi blockade skott. De har många bra lägen under den matchen till att göra mål men i stället är vi effektiva och gör mål i powerplay. Tittar man nu på våra fem sista matcher och så som vi spelat hockey så skulle vi kunnat vinna samtliga matcher men vi har ett powerplay som just nu är sämst i ligan. Då vinner vi inte matcherna. Björklöven borta, den matchen skapar vi inte jättemycket utan det är snarare dem som gör det men vi vinner på grund av att vi gör de hårda grejerna. Det är en desperation och det är det som gäller. Den desperationen har ju vi efter att vi blivit förnedrade i premiären. Det är ju någonting som måste till i gruppen från start, den här desperationen. Det är det och ett fungerande powerplay som är den stora boven i det hela. Hade vi haft ett bra powerplay sista tiden så hade vi i alla fall haft sex poäng mer än vad vi har nu.

Hur jobbar man då med att utveckla powerplay?

– Vi pratar om vad vi behöver göra. Vi behöver ha mycket mer taktkänsla, vi blir just nu hängande på pucken och för långsamma i vårt passningsspel. Det pratar vi ju dagligen om. Hur ska vi få ett bra powerplay? Jo det kommer skott mot mål och sen ska vi återta pucken, då kommer boxen bli liten och farliga lägen kommer uppstå. Det som i stället händer just nu är vi får ett powerplay som blir långsamt och vi får inte in några puckar alls på mål. I uppspelsfasen där vi har sagt att vi ska skejta hårt och ta den isen som finns för att ha bra ingångar då blir vi i stället långsamma och spelar korta drop som motståndarna kan ta och få målchanser. Jag tror att den spändheten som många av killarna har, den har funnits alldeles för länge. Vi skapar ju mycket den själva när vi spelar som vi gör också.

– Förra gången som vi hade en lång förlustsvit så var spelet alldeles för dåligt. Då gjorde vi en rotation i laget och tog bort Colin och Tobbe. Den förlustsviten som vi har nu så har vi i stället ett spel som räcker till för att vinna hockeymatcher, det hade vi inte tidigare men nu har vi det och skulle vi addera ett bra powerplay och lite offensivt spel framför mål så kommer vi vinna fler hockeymatcher. Det är lätt att relatera till resultat hela tiden, vi kan se att vårt spel räcker till just nu för att vinna men vi måste få powerplay att funka och sedan vara mycket tydligare och hårdare framför båda målen.

Imorgon och på torsdag väntar AIK som motstånd och vi inleder dubbelmötet på bortaplan när bussen imorgon rullar mot Hovet.

– Det är ett väldigt taggat och revanschsuget gäng och jag tror verkligen att många ser framemot att få ta sig an just AIK. Vi har haft ett gäng matcher mot Almtuna och Troja, riktiga måstematcher. Jag tycker att man ser en tydlig skillnad i prestation mot till exempel Mora och BIK där vi höjer oss rejält och det är bra prestationer men vi får inte resultatet med oss iom ett dåligt powerplay. Senaste åren har SSK ofta haft en kedja som vunnit matcher och ett powerplay som gjort att man plockat poäng och den krassa sanningen just nu är att de som spelat powerplay har inte levererat. De måste upp och vi måste börja vinna hockeymatcher.

Debut igår och nu ett par träningar med laget, hur tycker Bemström att Dragan ser ut?

– Om man tittar på Dragans igår så tycker jag att han gör en bra match. Det är inte bara kliva in i HockeyAllsvenskan utan att ha spelat på länge men jag tycker att han gör mycket bra saker som jag ser att SSK kommer ha nytta av framöver. Han är stark på pucken och håller i pucken lite extra i lägen han får på isen och han får lite lugn och ro. Skridskoåkningen kommer komma mer och mer man han vet hur han ska hantera pucken i olika situationer vilket kommer göra oss offensivt mycket bättre.

Match imorgon igen. Vad är gameplan för morgondagen utifrån givna förutsättningar.

– Vi har pratat om att vara raka i våra ingångar, vi behöver ha en sådan rush som Ludde Jansson gör mot mål för att öppna upp det. Vi måste ha maxåkningar in i den heta ytan och ta puckar dit, det är nummer ett när vi pratar anfallsspel. Sen åt andra hållet så måste vi ju få alla att förstå att de sex sista matcherna har vi bara gjort två mål per match, då kan vi inte släppa in tre. Det går inte. Spelet utan puck måste vi få alla till att göra, det gäller konsekvent byte efter byte efter byte. Fokusera på det du ska göra här och nu och det tycker jag motståndarna är lite bättre än oss i. Deras sämsta perioder i matcherna klarar de av bättre än våra sämsta. Man kan tycka igår att Troja får mål i rätt lägen och att de kan spela på ledning där efter 0-2 och få lite den matchbild de säkert vill ha. Vi ligger under med 0-2 i en måstematch på hemmaplan och gör 2-2 och kan ta med det som bra men vi vill ju vinna alla våra matcher hemma. Just nu lever alla matcher sitt eget liv, man ser igår när vi släpper in mål direkt att passningsspelet första femton var ytterst krampaktigt. Imorgon gäller det att vi tar en sak i taget. Att vi börjar med hur vi ska spela första fem för att skapa oss så bra förutsättningar som möjligt. Vi måste vara tydliga nerifrån och gör det vi pratat om, ta pucken framåt och vara nöjd med det byte efter byte.

Hur ser skadeläget ut inför veckans matcher?

– Sivers har varit på och tränat ett par träningar nu men det är lite för lite efter en hjärnskakning så om han är med något i veckan kan jag inte svara på i dagsläget. Ralle och Harju är båda fortsatt borta med skador. Frågetecken också på Brett Pollock som inte var med och tränade idag, där kommer besked imorgon.

Biljettsituationen - AIK

På grund av nya restriktioner kommer biljetterna som tidigare bokats av våra säsongskortsinnehavare inför morgondagen på Hovet INTE att kunna nyttjas. Det pga en väldigt begränsad publik-kapacitet. Vid frågor kontakta [email protected]

Biljetter torsdag

På torsdag spelar vi hemma mot AIK och biljetter till den matchen hittar du här.