SSK-TV: Grossmann i SSK för att utvecklas – och för att vinna: "Finns bara ett läge, det är hårt jobb"

2 augusti 2017 18:07

Han lämnade klubben som 20-åringen 2005. Nu är Nicklas Grossmann tillbaka i SSK – med mängder av internationell rutin i bagaget.

– Det känns jättekul! Spännande, och mycket känslor på en gång, säger 32-åringen.


Säkra din plats i Scaniarinken - boka ditt säsongskort här!

Nicklas Grossmann är född i Nacka men uppväxt i Vagnhärad. Där fanns dock ingen ishockeyklubb och karriären tog i stället sin början i Gnesta IK i grannkommunen innan han värvades till SSK:s juniorer som 16-åring. Där blev det fem säsonger och debut i a-laget innan han åkte över för att pröva lyckan i nordamerika. Ett steg som blev början på en lång karriär i NHL där han hann med att representera Dallas, Philadelphia, Arizona och Calgary innan han återvände till Sverige där det blev spel med Örebro i SHL i fjol.

– Det var kul. Jätteroligt att komma hem till Sverige och få chansen med Örebro. Jag fick spela med många ansikten jag kände igen, lite gamla kompisar som man fick återförenas med. Så det var jättekul. Sedan hockeymässigt var det självklart ett stort kliv från NHL, inte bara rinkmässigt utan även spelet, system och kvaliteten på spelare individuellt.

Med sina 193 cm och 105 kilo har han gjort sig en karriär som en defensivt back som är jobbig att möta. Något han vill fortsätta vara i SSK, samtidigt som han vill utveckla andra sidor också.

– Som spelare har väl lite mitt signum varit i alla år att jag är en defensivt lagd back. Jag briljerar inte med så mycket häftiga dragningar och mycket mål, men försöker sköta defensiven bra och vara jobbig att spela mot. Det är så jag varit framgångsrik i karriären i NHL, det är det som har fungerat och det är det jag är bra på. Sedan vill man såklart alltid utvecklas och kunna bidra på andra bitar också.

Vad har du för förväntningar på de här tre åren? För dig själv, för laget och för klubben?

– Utveckling. Det är första ordet som kommer till mig. Både för mig själv – jag förväntar mig att bli bättre varje dag, det är inställningen jag haft i många många år – men även för laget och klubben, att hela tiden utvecklas och ta steg framåt.

Så till de som tror att du kommer hem för att varva ner några år. Vad har du för budskap till dem?

– Ha ha. Det är ju inte riktigt så tankegångarna går. Jag är ärlig mot mig själv, jag kommer inte hålla på och åka runt på halvfart. Så kan jag inte spela heller för att vara bra, så det finns bara ett läge för mig och det är hårt jobb.

Hur ser din egen målsättning ut för säsongen?

– Målsättningen är ju självklart att gå upp. Målsättningen kommer alltid vara att vara så bra som det går att vara, som grupp. Det är därför man håller på, för att bli bättre och för att vinna. Självklart, det är där målsättningen är.

Säkra din plats i Scaniarinken - boka ditt säsongskort här!