Björn Lidström inför morgondagens viktiga match
Publicerad: 2022-02-24
Ny match mot Vita Hästen redan imorgon när vi åker mot Norrköping och Himmelstalundshallen. Skadeläget har ljusnat något men hur laget matchas återstår att se. Notera att matchstart imorgon är 20:30.

Med åtta matcher kvar av grundserien kommer varje poäng framöver att vara av allra största vikt i jakten på säker mark. En tung förlust mot Vita Hästen i tisdag hemma i Scaniarinken men ny match mot Norrköpingslaget redan imorgon i Himmelstalundshallen. Dessutom Superfredag och matchstart 20:30.

Tränare Björn Lidström är inte alls nöjd med vändningen matchen tog efter period nummer ett i tisdags.

– Jag tycker att vi startar den matchen på ett positivt sätt även om man som tränare alltid ser saker man vill förbättra såklart. Jag tycker i alla fall att starten är helt okej, speciellt kanske de första 10-12 minuterna där jag tycker att vi är riktigt bra och skapar en hel del lägen och får spelet lite dit vi önskar. Sen svänger det lite i perioden och de lyckas jobba sig in mer och mer i matchen, det blir en jämnare tillställning och att vi kommer från perioden med 1-0 får vi vara nöjda med. Förstaperioden får vi se som godkänd.

Andraperioden går däremot inte alls enligt plan.

– Vi kommer inte riktigt upp i det spelet vi pratar om att spela och då hamnar man ”på hälarna” vilket vi gjorde i egentligen hela den andra perioden. De dominerar hela perioden fullständigt. Det är två lag som ska göra upp på isen och när det ena inte riktigt är där så ser det andra laget ganska mycket bättre ut vilket jag tycker är fallet i mittenperioden.

Vad försökte ni förändra inför tredje?

– Vi försökte framför allt peka på de direktiven som gör att vi hamnar där vi gör, rent taktiskt. Det är för långa avstånd till våra motståndare och vi får inget stopp alls i spelet, det försöker vi ju trycka på. Att komma närmare och bli tätare över hela ytan, bli jobbigare att spela mot. Vi måste vinna puck på rätt ställen där ute. Sen handlade det ju om att försöka lyfta fram laget ännu mer vid rätt tillfälle och när vi gjorde det såg vi vissa positiva tendenser. Vi skapar också ett par lägen och har möjlighet att få in en puck i tredjeperioden och även om det inte är någon bländande period så ger vi oss ändå chansen trots andraperioden där vi inte ens kommer ut från omklädningsrummet om jag ska vara helt ärlig. Vi får ett powerplay också som vi inte lyckas förvalta. Vi förlorar special teams den kvällen också, i så tighta matcher är special teams viktigt och ofta avgörande så det är en del vi måste ta med oss. Boxen har varit bra men i tisdags så gör vi ett par misstag som straffar oss och det måste rätta till framöver. Sen måste vi bli mer effektiva i vårt powerplay, vi försöker gå för det i tredje men räknar bort oss när de kommer i ett anfall där de kan de peta in trean som sänker matchen, där var vi inte heller riktigt var vi skulle. Nu handlar det om att vi ska till Norrköping för att försvara våra positioner och se till att vinna fler närkamper över isen.

Nu gäller det att ladda om, både mentalt och fysiskt. Match fredag och söndag i kamp om viktiga poäng i säsongens slutskede.

– Nu handlar det om att kika på vilka aspekter som varje individ behöver ha på plats för att kunna leverera så bra som möjligt de här återstående matcherna. Det handlar om att göra saker över tid och vara trygg i det man gör. Vi trycker mycket på att göra jobbet vi måste göra, din arbetsuppgift i varje byte och fokusera på den. Det är bara det vi kan äga, vi kan inte påverka någonting annat än vår egen insats. Vi pratar mycket om att äga sitt arbete under den tiden man är ute vare sig det är fem- eller tjugo minuter. Att man varje byte försöker göra sitt jobb så noggrant som man kan, då tror vi att vi har god chans att ge oss själva chansen att vinna varje match vi kliver ut i. Mycket fokus på vårt jobb för i slutet av dagen är det som kommer avgöra om man tar sig över strecket eller ej. Mycket fokus där och att hitta känsla och förståelse för det som ska göras.

Läget i laget?

– Matt Marcinew är igång igen efter läkarundersökningarna det känns jäkligt positivt. Han är på isen och kör och sen får vi se när han är tillbaka i spel igen. Det är bara Felix Olsson som i dagsläget inte är spelbar, alla andra är uttagningsbara vilket känns superkul. Vi har nästan fullt hus igen vilket känns grymt bra.

Södertälje Sportklubb