Stort grattis SSK 117 år i dag – passa på att fira med lite historik och nostalgi här!
Publicerad: 2019-02-22
Stort grattis till oss alla på födelsedagen! Spelare, ledare, medlemmar, supportrar och sponsorer. Tillsammans utgör vi 117 år av sveriges finaste sporthistoria. Passa på att fira genom att ta del av lite historik och nostalgi här!

Södertälje Sportklubb bildades den 22 februari 1902 med så skilda grenar som gymnastik, allmän idrott, fotboll, dragkamp och skridskoåkning på programmet. Syftet med föreningen var att få en fastare organisation kring idrottsintresset i Södertälje.

Premiärmatchen i ishockey spelades mot Karlbergs BK i Klass II A den 2 februari 1925. SSK vann med 1-0, segermålet inslaget av "Jompa" Nilsson. Premiäruppställning: Gunnar Thorberg - Calle Abrahamsson, Henry Johansson - Johnny Johansson, John "Jompa" Nilsson, Erik Abrahamsson. Avbytare Filip "Filla" Wetterholm.

Laget anmäldes till SM-turneringen, där man mot alla odds slog sig fram till final mot Västerås SK. Matchen spelades på bortaplan och vanns sensationellt av Södertälje som efter underläge 0-2 vände till 3-2. Segermålet inslaget av "Calle Aber" i förlängningen . Efter bara fem spelade ishockeymatcher var SSK svenska mästare - spelarna fick lov att läsa på ishockeyreglerna på tåget till Västerås…

Sedan dess har det blivit ytterligare sex SM-guld och efter 117 år är Södertälje Sportklubb i dag en av Södertäljes största och mest anrika föreningar och även en stor del i sveriges sporthistoria.

22/2 - 2019

Stort grattis SSK - 117 år!

Läs mer om SSK:s historia här!

Se historisk statistik 1925-2018 om laget och spelare här!

Se film från SSK:s senaste SM-guld 1985 här

Se film från SSK:s avancemang till elitserien 1996 här

Se film från SSK:s avancemang till SM-semifinal 2005 här

Se film från SSK:s 100-årsfirande 2002-02-22

Södertälje SK Fredrik Gustavell