Nästa legendar - Conny Jansson!
Publicerad: 2020-12-09
En av nyckelspelarna i guldlaget 1985. Utöver guldåret gjorde Conny ytterligare 13 säsonger i SSK-tröjan och han har dessutom mäktat med 234 mål för Sportklubben!

Ytterligare en SSK:are som betytt mycket för klubben genom åren är Södertäljesonen Conny Jansson som skulle hinna med 14 raka säsonger i den anrikaste av klubbar innan han, efter en kort sejour i Nyköping, lade skridskorna på hyllan. Förutom 14 säsonger har han även mäktat med 234 mål!

Conny har många fina minnen i SSK-tröjan där guldet 85 är en av höjdpunkterna.

– Jag såg min gamla tröja häromdagen hängandes i garderoben och gamla minnen svischade förbi. Det är ett avslutat kapitel men jag är såklart stolt över prestationen och det är något som jag alltid kommer att bära med mig, säger Conny.

Resan mot guldet startade egentligen flera år innan guldåret.

– Det hela startade när vi gick upp i Elitserien 83 redan. Vi hade något bra på gång redan då och lyckades sedan bygga vidare på det. Året efter vi gick upp hade vi ett bra sammansatt lag och lyckades ta oss hela vägen till semifinal. Timo (Lahtinen) kom det året också och var en viktig kugge i att vi fick ihop laget och fick ut så pass mycket av det. Det året förlorade mot AIK i semin men schabblade bort det lite själva tycker jag, vi var väl inte redo fullt ut. Målet var hela tiden att gå hela vägen och med laget vi fick ihop 1895 kändes det bra hela säsongen. Vi hade en bra stomme och värvat en hel del betydande spelare. Det som var kanske det häftigaste med det laget var att vi var 10 stycken egna produkter från Södertälje. Det var något unikt och man har som klubb gjort många rätt om man lyckas få ihop ett a-lag med så många egna spelare, som dessutom tar sig hela vägen. Det är unikt, beättar han.

När man pratar framtid är det något som Conny tror är en av nycklarna för att lyckas avancera i seriesystemet.

– SSK hade en fantastik ungdomsverksamhet på den tiden och det blev a-laget ett kvitto på. Det ser man också på klubbar som till exempel Frölunda som lyckas få fram så många stjärnspelare från de egna leden. Det tror jag är en av nycklarna för att i framtiden lyckas vinna igen. Alla som börjar spela hockey har mer eller mindre samma möjlighet att bli en bra hockeyspelare, bra förutsättningar i klubben är nyckeln till att få fram morgondagens stjärnor. Jag tycker att SSK ska ha spelare med i JVM-truppen, det ska vara målet för en klubb som SSK tycker jag, säger Conny.

Att gissa vilket minne Conny skulle kunna tänkas plocka fram från finalserien 1985 är inte en speciellt svår nöt att knäcka.

– För mig personligen så var det såklart väldigt häftigt att få göra hattrick redan i första matchen, det är ett stort minne som lever kvar hos mig. Sen var hela finalserien otroligt häftig att få spela. Det var två väldigt bra lag, det var tufft ute på isen. Hårt men härligt. Det var både ge och ta där ute, inget gnäll utan två lag som stod upp bra mot varandra. Sen fick jag ju även göra första målet i den avgörande finalen också. Jag har många fina minnen nu när jag när jag tänker efter. Det var en häftig tid, och att få lyfta bucklan var pricken över i:et såklart, berättar han.

Förutom guldåret 85 så gjorde Conny 13 säsonger till i Sportklubben där han har många fina minnen att välja på.

– Ett annat stort minne som lever kvar hos mig är när vi gick upp i Elitserien igen 83. Den upplevelsen går absolut att likställa med att vinna ett guld. Jag var bara 21 då men hade redan varit med två år innan den säsongen. Vi åkte ur direkt när jag kom upp i a-laget så det var stort att få vara med och ta tillbaka SSK till fin-rummet, givetvis. Sen var det såklart en häftig upplevelse att få debutera i a-laget och det är något som jag också kommer att bära med mig, jag fick göra mitt första mål och Eldebrink spelade fram. Väldigt viktigt att du får med att Elde spelade fram, han blir så tjurig annars, skrattar Conny.

Det är en minst sagt imponerande karriär han har i bagaget, Conny Jansson. En viktig kugge i många av SSK-upplagorna och antalet mål gör att kommer han finnas med oss i historieböckerna en lång tid framöver.

Sara Jonsson