SSK startar projekt mot machokultur tillsammans med ungdomsjouren: ”Förhoppningen är att ungdomarna ska må bättre och spela bättre”

5 mars 2019 14:31

Ishockeyn har av tradition en machokultur, grabbjargong och ett mansideal som kan leda till destruktiva mekanismer och psykisk ohälsa bland ungdomar. Det vill föreningen bryta och som en fortsättning på de senaste årens värdegrundsarbete har Södertälje Sportklubbs ungdomsverksamhet nu inlett ett samarbete med Juventas ungdomsjour.


– Vårt material heter ”Less pain, more gain” och det har vi tagit fram just för SSK och hockeyn som en fortsättning på SSK:s värdegrundsarbete och där går vi in på machokultur och tacklar frågor som mansnorm och grabbjargong, försöker nysta i det och tydliggöra för vilka destruktiva mekanismer och mansideal som finns, säger Oliver Stenvall från Juventas ungdomsjour.

Projektet går ut på ett antal utbildningstillfällen där först och främst ungdomarna, men även föräldrar och ledare, får delta i workshops och diskussionsövningar.

– Jag hoppas att ungdomarna får lite nya perspektiv, att de kan lyfta varandras åsikter och tankar och stötta varandra bättre. Förhoppnings kommer de må bättre och spela bättre hockey, säger Oliver Stenvall.

Enligt Pelle Svensson, utvecklingsansvarig på SSK ungdom, kan man slå fast att problemen med jargongen finns och att machokulturen speglar sig på många sätt i omklädningsrummen.

– Det finns en machokultur och den måste vi lyfta på locket till och brottas med, säger Pelle som varit med och sett hur diskussionerna tagit emot bland ungdomarna de första tillfällena.

– Det kommer påverka deras sätt att spela hockey och deras sätt att bli vuxna. Det finns inget negativt i det här någonstans. Vi visar vägen och det tas emot positivt och det är väldigt kloka diskussioner, säger Pelle Svensson.