Här är de antagna till SSK:s hockeygymnasium 2021

22 april 2021 10:36

Vi är idag glada och stolta att kunna presentera årets intagna spelare till hockeygymnasiet med start hösten 2021. Här är hela listan på antagna spelare och framtida SSK-stjärnor.


Det är inget vanligt år vi har bakom oss utan alla har varit hårt drabbade av pandemin på olika sätt. En som fått ställa om i arbetet är juniorsportchefen Per Nygårds som ställdes inför utmaningen att ta ut spelare till Hockeygymnasiet utan att kunna se spelarna i matchsituationer. Hur har arbetet sett ut egentligen?

– I vanliga fall så jobbar man med att se spelarna mer visuellt i tävlingsmatcher men i år har det varit speciellt eftersom det inte funnits speciellt många tävlingsmatcher att se. Däremot så har vi ju när det gäller egna spelare från SSK ledare som har kunnat träna dem och vi har fått en up to date-bild av hur de är som spelare och personer. Sen vet vi inte hur utvecklingen är gentemot andra klubbar eftersom de inte har mötts. Sen har vi lite extra tur i år efter som att Micke Samuelsson har varit en referenspunkt som ledare för Järnas 05:or och sen har jag haft en bra referenspunkt eftersom jag varit ledare för Tumbas 05:or i fjol, vilket är ett bra och duktigt 05-lag. Så vi har i närområdet haft tre lag som varit rätt framgångsrika och duktiga där vi haft bra insyn och dialog med ledare och spelare.

Vad är det egentligen man letar efter? Hur svårt är det att ta beslut kring så unga spelare?

– Det är inte så svårt att se vem som är bra nu, utan någonstans handlar det om att hitta spelare som vi tror kan utvecklas och vara bra om fem år. Vi har haft personliga samtal med alla spelare som kommit in och ytterligare spelare som inte kom in för att få någon form av personlig kontakt och bemöta spelaren med frågor gällande deras egen satsning. Vad de är bra på, hur de beter sig när det går dåligt både socialt och hockeymässigt och sedan försöker vi ta det i ett helt sammanhang och någonstans ur alla de möten och referenspunkter har vi tagit ett beslut vilka spelare vi tror är bäst för SSK i framtiden. Vi tycker såklart att många av dem är väldigt bra nu men någonstans är det ju bra spelare på sikt vi vill få fram.

Hur tufft har arbetet varit?

– Det här arbetet är extremt svårt. Det skiljer litegrann i vår klubb, för vi har haft några spelare som jag varit med och haft som ledare och då skiljer det jättemycket i var de var som 15-16 åringar. Vi har haft ett par väldigt motoriska talanger i Pasternak och Kopitar. De var stora talanger men hur bra skulle de kunna bli? Det är många som är bra men sen så räcker de inte till när de ska ta steget till SHL och från SHL till NHL men de har verkligen lyckats vara lika duktiga som de var bra på i juniorhockey och gör nu massor med poäng på högsta nivå. De har jobbat hårt, varit i en bra miljö där vi har försökt få dem att förstå vad som krävs för att bli bra. Sen har vi två andra spelare som egentligen inte var särskilt utmärkande som 16-åringar i form av Calle Hagelin och Nicklas Grossmann. Det är spelare har ändå hamnat i NHL för att de verkligen har haft en passion och ett driv och lagt allt annat åt sidan och utvecklat sig själv. De har varit väldigt osjälviska och varit väldigt betydande spelare i en grupp. Hagelin har ju vunnit två Stanley Cup och han har en fantastisk energi och en glöd. Det gäller att hitta spelarna som har potentialen att klara av att utvecklas även i en tuffare miljö. Helt plötsligt så kommer de till ett lag där det är två års-kullar, en hierarki. Det är tuffare, du möter bara bra lag. Det blir mentalt en annan utmaning, visst kan du prata om det och om hur man tacklar de situationerna, men hur de agerar när det blir tuffare. Hur fungerar det mentala då?

Hur har pandemiåret påverkat juniorhockeyn?

– Jag tror att det varit mentalt jobbigt för många, att inte få träna eller spela långa stunder av säsongen. Det enda som är någorlunda positivt i det hela är ju att situationen varit lika för alla klubbar och länder. Det är viktigt tror jag, att det svensk juniorhockey inte halkar efter med ett år utan tävling utan det har varit nästan samma i alla ligor. Träningen har man kunnat hålla i gång, det som varit svårt är ju nervanspänningen och resultatanspänning som man inte har fått. Det spelar ingen roll där hur mycket du tränar, den går inte att få fullt ut i träningsmomentet.

Antagna till SSK:s NIU hockeygymnasium till hösten 2021:

Charlie Rotting, Borås

Målvakt

Om spelaren: Duktig att läsa spelet och följsam. Ord som beskriver honom är: passion passion passion, tävla tävla tävla.

Gustav Onsfalk, Järna SK

Back, left

Om spelaren: Allsidig stabil back med bra bedömning i sitt positionsspel som skapar lugn till omgivningen.

Theo Lundin, Järna SK

Back, right

Om spelaren: Spelande back som gillar att hoppa in i spelet, även ett bra passningsspel.

Hugo Nüth, Segeltorp

Back, left

Om spelaren: Stor kraftfull back som blir bättre ju tuffare det blir på isen. Gillar att spela fysiskt men kan även driva pucken ur tighta situationer.

Wille Laine, Nyköping

Back, left

Om spelaren: Stor back med bra ledaregenskaper som sprider energi till sin omgivning. Kan växla mellan fysiskt spel och att snabbt starta anfall när han vunnit puck.

Kim Elving, SSK

Back, left

Om spelaren: Rörlig back som kan kombinera bra passningsspel och även driva pucken ur zon med sin skridskoåkning och ”heads up”. Härlig rörlighet och stimuleras av tävlingen.

William Samuelsson, Järna SK

Center/Forward, left

Om spelaren: Spelskicklig med och utan puck (läsa spelet och ta rätt beslut) oftast spelbar och katalysator mellan anfall och försvar.

Joar Pakalén, Nyköping

Forward, left Om spelaren: Kraftfull rak som utmanar med sin fina skridskoåkning och beslutsamhet. Jobbig spelare att möta.

Lucas Lövström, Huddinge IK

Center/forward, right

Om spelaren: Teknisk utmanande och målskytt. Har en förmåga att komma ur tighta situationer med fart, kan göra svåra saker i hög fart.

Linus Gustafsson, Tumba

Forward, left

Om spelaren: Har farten i åkningen och kan även i högsta växeln hålla hög teknisk utförande. Duktig på att vinna puckar i anfallzon.

Gustav Lexell, Gnesta

Center/forward, left

Om spelaren: Smart spelare som ser isen utmärkt och hittar medspelare i trafik. Vågar hålla i pucken och ser sin omgivning trots att han är pressad.

Wille Leijon, HV71

Center/forward, left

Om spelaren: Spelsinne och teknik i ett. Hittar fria spelare trots att han är trängd. Kan även blixtra till och skapa målchanser på egen hand.

Calle Holmberg, SSK

Forward/left

Om spelaren: Stor kraftfull rak spelare som driver hårt mot mål och gillar att utmana backarna i motståndarlaget och sig själv för att skapa målchanser. Oöm och energispelare, jobbig att möta.

Oskar Johnsson, SSK

Center/left

Om spelaren: Tvåvägscenter som tar ansvar för både anfall/försvar över hela isen. Smart spelare, gör sin omgivning bättre.