Samuelsson om värvningarna och slutspurten på serien

16 februari 2021 06:02

En miljon samlades imponerande in på mindre än 48 timmar. Samuelsson berättar om sina tankar kring att bygga gruppen som ska göra sig redo för det stundande slutspelet. Han berättar om värvningarna och om att inte spendera allt bara för att utan att ansvarsfullt hantera pengarna.


Det är den 16 februari, dagen efter att transfer-fönstret stängt igen. Nu vet vi hur lagen vi ska fightas i det stundande slutspelet kommer att se ut. SSK valde att registrera ytterligare en målvakt ifall Jussi Rynnäs eller Fredrik Bergvik mot förmodan skulle skada sig. För det är ju vad som hände i Umeå för tre veckor sedan, Fredrik Bergvik får i den andra perioden en skadekänning och innan vi visste ordet av det hade fansen på mindre än två dygn samlat ihop över EN miljon kronor. En miljon kronor som Micke skulle förvalta och förstärka laget med och på latsidan har han inte legat. Sedan fansen samlat ihop pengarna har Jussi Rynnäs, Oskar Olausson, Anton Blomberg, Sam Bitten, Marcus Davidsson och Erik Ullman anslutit till truppen.

– Vi är väldigt tacksamma för det stöd både fansen och företagarna visade oss när vi startade igång den här insamlingen. Det har varit extremt positivt och jag tror inte att vi fått ”nej” från någon som vi pratat med egentligen. Micke har jobbat på bra och han känner att han har fått ihop det lag som han känner kan vara med och utmana i ett slutspel, med både spets och bredd. Att vi fått hit unga hungriga killar som vill uppåt och mer etablerad och rutinerad spelare i form av Jussi, säger klubbdirektör Robban Andersson.

– Det är helt fantastiskt att så många människor valt att vara med och bidra och det gör också att vi känner ett ansvar i att inte sätta sprätt på pengarna bara för att. De ska användas ansvarsfullt och som det ser ut nu har vi ca 350,000kr kvar av potten från insamlingen. Det är pengar som kommer att öronmärkas till lagbygget inför kommande säsong, det känns viktigt att vi gör det tydligt. Att de inte kommer försvinna i något svart hål, säger klubbens ordförande Christer Åberg.

Den som kanske haft absolut mest att göra och förmodligen dyrast telefonräkning när vi summerar februari månad är nog sportchef Mikael Samuelsson. Hur har han sett på pengarna som kommit in och hur vill han bygga ett slagkraftigt lag?

– Allt jag tittat på är hur ska vi bygga den här gruppen så stark som möjligt, att bygga en grupp som fungerar bra ihop och som drar åt samma håll. Sen kan vi inte heller välja och vraka av alla spelarna på marknaden, det är mycket som ska klaffa innan vi får hit en spelare. Passar den in i gruppen, vill den komma hit och spela över huvud taget för – trots allt – en rimlig peng? En miljon kronor är jättemycket pengar, men konkurrerar du med SHL-klubbarna så är det inte mycket pengar. Hela min filosofi med ett lagbygge är faktiskt att, om man tittar på vad är ett lagbygge, jo det är att hitta olika roller och bra individer. Individer som går in för sin roll och anpassar sig till lagets framgång och underkastar sig den, det är vad jag vill att vi ska titta efter när vi bygger lag. Från den erfarenheten jag har är att det är det som fungerar bäst. De som inte gör poäng kan vara de som är ännu viktigare för ett lag. De som ingen ser men som ändå underkastar det hårda arbetet och inte behöver få flest plus i tidningen. Det är de kornen som det finns mycket potential i. Framförallt så är det dem som är roligast att jobba med. De vill hela tiden utvecklas, de är hungriga efter framgång och oftast bra individer, säger han.

Det har pratats om SSK mycket den senaste tiden och förväntningarna har varit många och höga på vad sportchef Samuelsson ska presentera.

– Jag vet att det pratats hel del och folk har haft vissa förväntningar på vad vi ska plocka in nu när vi fått den här summan pengar. Jag tycker att vi fått in bra namn. Om inte Jussi Rynnäs är ett stort namn så vet jag faktiskt inte, säger han.

– Det här är också min filosofi, det är så jag är gjort av naturen. Jag vet att vår ordförande i styrelsen har kallat mig snål en gång i tiden, skrattar Samuelsson.

– Men jag säger såhär, vare sig det är mina egna pengar eller om det är klubbens pengar så måste du ta väl hand om dem. Annars är det brist på respekt och då är det fel man på fel jobb om du ska lägga pengar bara för att det finns pengar. Pengarna som är kvar ger en grund att stå på, konstaterar Samuelsson.

Laget är nu satt inför avslutningen på säsongen och det som vi alla väntar på – slutspelet. Hur ser han på gruppen och våra chanser att spela hockey långt in på vårkanten.

– Jag tycker att det är intressanta individer i den här gruppen, nu ska vi se till att vi får ihop det också. Det finns två steg i det här. Dels så ska du få hit hungriga killar som vill vara här och som tror på det vi gör. Nu är steg två att få ihop den här gruppen och att hitta de olika rollerna så att vi blir ett väldigt väldigt starkt lag. Det är nog den svårare uppgiften, du kan ta hit många olika individer men det svåraste är att få ihop en grupp så att allt klaffar. Det handlar om allt från självförtroende till lagom mycket träning, berättar han.

– Min målsättning är att vi ska vara svåra att slå. Hur långt det räcker? Det är omöjligt för mig att säga, vi möter bra lag också om sanningen tyvärr ska fram. Det ser vi egentligen i varje match just nu. Det är inte heller bara vi som laddar upp just nu, vi ser lån och både det ena och det andra så alla lag blir ju bättre. Varje poäng är svårare att ta just nu, vilket det ska vara. Vi ser det som att vårt slutspel i stort sett har börjat. Om vi ska göra något väsen av oss är det från och med nu, säger han.

Inför Mora-matcherna förra veckan samlades laget och pratade målsättning och om det som komma skall. Nyttigt och givande enligt sportchefen.

– Jag tycker att vi hade en bra liten mini roadtrip till Mora förra veckan och gick tillsammans igenom det som komma skall. Jag är även väldigt nöjd med hur vi avslutade den resan mot ett väldigt bra Mora. Vi var egentligen utspelade och kom inte alls upp i nivå den första matchen men tar oss ändå samman. Vi pratade ihop oss, dels innan båda matcherna, dels efter första matchen. Jag upplevde att det blev allvar efter den resan och det visar på bra karaktär, avslutar Samuelsson.