Välkommen tillbaka till SSK, Jörgen Bemström!

16 april 2021 09:50

Vi kan idag presentera att Jörgen Bemström återvänder till Södertälje Sportklubb. Det är tio år sedan vi såg honom i SSK:s bås och nu är han äntligen tillbaka och den här gången som huvudtränare.


Han har 14 säsonger som spelare i SSKs A-lag, han är uppvuxen i föreningen och har ett stort klubbhjärta. Efter fem år i Djurgårdens organisation är nu Jörgen Bemström äntligen tillbaka i SSK och kontraktet är skrivet över två säsonger.

Sportchef Mikael Samuelsson säger såhär om rekryteringen:

– Det jag ser i Jörgen är att han har byggt på sig en erfarenhet på ännu högre nivå än vad det här är. Dels så vet jag om honom som spelare, jag trivs att jobba och vara runt omkring honom. Jag känner att vi kan lita på varandra, nu är vi ett team. Det är inte så att jag ska agera som en sportchef och han som en tränare utan nu fyller vi i alla luckor som behövs göras för att vi ska kunna ta SSK till nästa nivå. Det är den ena biten. Vidare så vill jag se en ledare som verkligen brinner för uppdraget han ska utföra, det ser jag också som en viktig del i den här signingen. Engagemang och passion är otroligt viktigt för mig, det spelar ingen roll hur man ritar alla bågar för det kommer vi prata ihop oss om. Vi ska självklart ha en plan men det känns också viktigt att inte har något skrivet i sten utan att vi som grupp jobbar fram. Han är mogen och han vill det här fullt ut, man kan på riktigt se glöden i hans ögon när vi pratar om uppdraget så det känns grymt bra.

Efter att under fem år byggt på sig erfarenhet och kunskap är Jörgen redo att ta plats i SSK:s bås igen.

– Först och främst så är ju Sportklubben min förening, den ligger mig varmt om hjärtat och har alltid gjort. Jag minns en händelse på Hovet för några år sedan när jag var i Djurgården och Anders Eldebrink var i Rögle, då kände vi båda två att det var lite märkligt. Det känns bättre nu när vi båda är tillbaka i SSK. Sen har jag varit i olika lägen i min resa och kring den jag har varit. Det jag kan säga är väl att läget har väl aldrig varit bättre än vad det är just nu. 2011 efter degraderingen så valde jag själv att inte vara kvar i föreningen även om jag fick frågan. Mycket på grund av mina barn och att jag ville vara med dem mer. Jag hade redan missat så mycket under mina år som aktiv och tränare, jag fick en möjlighet att vara med dem på ett annat sätt under fyra-fem år vilket jag tyckte var helt underbart. Jag fick möjligheten att vara ännu mer involverad i deras resa och var de var påväg någonstans och fick följa deras utveckling som människor på ett mer närvarande sätt. Men det var något år där som jag minns tydligt, det var det en vinter där jag inte gjorde någonting hockeyrelaterat och då ställde jag mig frågan ”ska livet verkligen vara såhär?” (skratt). Jag kände ju att någonting saknades, jag jobbade ju under den tiden på JM skyltservice och när jag kom hem på kvällarna så kände jag att det var någonting som jag saknade. I samma veva där ringde Djurgården och Joakim Eriksson och frågade ifall jag frågade om jag var intresserad av en ledarroll inom Djurgården och så på den vägen hamnade jag där.

Nu har han fem år i Djurgården hockey i bagaget, på vilket sätt har det utevcklat honom i tränarrollen?

– Jag har varit ledare hela vägen från u-13 upp till J20 innan fick en roll i DIF:s a-lag, jag tror att det har varit jättenyttigt. Jag har fått se alla delar och det har varit en viktig erfarenhet för mig när man tar sig an ett så stort ansvar som det är i ett a-lag, det blir ytterligare ett steg för mig nu när jag nu kommer ha delat huvudansvare.

Mikael Samuelsson är tydlig i sin kravställan och vill alltid förbättra saker. En kravbild som Jörgen är van vid och trivs med.

– Idrott handlar om höga mål, idrott handlar om att prestera och leverera. Det är en del av det och i samtal med Micke så har mycket handlat om ”vill du vara här?”, det har varit nummer ett. Det vill jag verkligen, jag hade aldrig tagit mig an ett sånt här uppdrag annars. För något år sedan frågade Micke mig första gången vad jag skulle göra när kontraktet i DIF löpte ut och det sedan dess så har jag gått och funderat lite, han sådde ett frö där. Jag kände ju längre säsongen gick att får jag chansen så kommer jag tacka ja. Jag känner mig redo både som ledare, tränare och person.

Även om Jörgen har en gedigen hockeybakgrund så blir det första gången som huvudansvarig, en utmaning han ser framemot.

– Jag tror det är bra när flera är delaktiga, det tror jag är jättebra att köra vidare på delat huvudansvar. Det är ingen one man show, det funkar inte så i den här sporten. Utan man är delaktig, man gör det på sitt sätt och sen kan man lyfta därifrån så jag ser egentligen bara positivt på det upplägget. Jag känner inte Dennis så väl än men jag är övertygad om att vi kommer hitta ett bra samarbete.

Om han får beskriva sig själv som tränare?

– Jag är väldigt strukturerad, envis. Sen vet jag någonstans att hårt jobb lönar sig, jag tror att grunden ligger i att det är det man gör där ute dagligen som gör att man får ett bra resultat. Jag tror att vi måste sätta en bra grund som jag tycker att Micke med flera redan börjat göra i SSK. Kan vi fortsätta jobba på inslagen väg där plus att jag kommer in med mina tankar och erfarenheter så tror det kommer bli jättebra.

Hur ser då målsättningen ut? Är det att ta tillbaka SSK till finrummet?

– Jag tror att allting har sin tid. Det är klart att när man kommer till SSK så är målsättningen att man vill komma upp i SHL, visst är det så. Tiden kommer tala sitt språk. Gör vi rätt saker under en längre tid kommer det att ge resultat, sen om det är ett eller tre år vet inte jag. Målsättningen är alltid att vinna hockeymatcher, så fort man ställer sig på isen så vill man ju vinna. Sen får man inte glömma bort resan dit och vad som faktiskt behöver göras. Hela föreningen och hela staden ska vara redo för den resan när det är dags och jag tycker att den resan är påbörjad.

Nu väntar hårt jobb innan isen ligger spolad och fin i augusti. Tills dess ska formen toppas och ett nytt lag byggas.

– Vi har ju Grossmann som kör fysdelen, där litar jag fullt på att han gör rätt saker. Jag vill kanske komma in med några idéer om vad jag tror är bra att ha med. Sen att han utför dem på sitt sätt har jag fullt förtroende kring, han är proffs där. Jag har några saker som jag tror på utifrån den erfarenheten jag har och det kommer vi såklart prata om. När väl augusti kommer så kommer det vara full fart, då gäller det att vara förberedd. Där är det många delar, hur ser resan ut fram dit. Den här resan under sommaren blir ju också att lära känna varje individ, det är ju en helt ny grupp jag ska in i. Jag tror inte att det är någon som jag känner mer än att jag stött på många genom åren. Det blir en spännande utmaning. Jag tycker också på ett sätt att det är lite skönt att det är så, att kunna starta om och få komma in med mina ideér och mitt ledarsätt. Det är inte så att det är lätt att sätta ihop ett lag och få ihop en grupp, jag har själv varit inne i scoutdelen i DIF där man kollar på ungdomar och juniorer som är 14-15 år där man tror att det ska gå att se var de är när de är färdiga. Det är helt omöjligt och det är lite samma sak här. Vi ser ju vad de gör i sin klubb och var de är just nu men sen ska det in i SSK och det vi står, vår spelidé osv. Det är många parametrar att ta hänsyn till. De ska trivas på jobbet men även vid sidan av hockeyn, kanske har en partner med som också ska trivas. Där ska vi göra allt för att de som kommer hit ska trivas här och känna sig trygga och spela sin bästa hockey.

En LÅNG säsong har passerat, en lång säsong utan publik på läktarna. Något som vi hoppas slippa nästkommande säsong.

– Först var det väldigt tomt, framförallt kanske innan matchen. Ni vet känslan när man kommer in och det på riktigt går att ta på stämningen innan matchen precis ska börja. Sen när matchen väl startat blir man precis som spelarna inne i matchen och då märker man inte av det lika tydligt. Det är klart att jag vill ha tillbaka känslan av att komma in i Scaniarinken och se publiken som står och hejar, det är såklart någonting som jag ser mycket framemot.